Hem MobilAndroid Test: Poly (Plantronics) Voyager UC 5200
Guld

Test: Poly (Plantronics) Voyager UC 5200

av Fredrik Johansson

Amerikanska Plantronics har köpt upp Polycom och vill numera kalla sig för Poly, rätt och slätt. Här följer man upp handsfree-succén Voyager Legend med nya modellen UC 5200. Den stora frågan blir: är det värt en uppgradering? 

Om du äger eller har ägt ett bluetooth-headset, eller om du rör dig kring hantverkare så är sannolikheten mycket stor att du känner till Plantronics Voyager Legend. Headsetet har varit enormt populärt i Norden – bland de mest sålda faktiskt – och pressen har varit stor att leverera en uppgraderad version, vilket Poly (fd Plantronics) nu alltså gjort, lagom till semestrarna dessutom (som brukar börja runt slutet på juni). Det nya headsetet har fått det mindre episka namnet Voyager UC 5200, men bjuder å andra sidan på flera finesser som ”legenden” inte kunde skryta med – bland annat ny DSP för brusreducering, P2i-behandling för att klara fukt (svett och duggregn) samt bättre komfort och – inte minst – en bärcase med laddkapacitet.

voyager-5200-uc

Utseendemässigt är inte mycket som skiljer vid första anblick. Headsetet är fortfarande litet, smidigt och lätt att vrida och anpassa för användning på vänster eller höger sida. Taltiden på en full laddning går uppemot 7 timmar (vi har mätt ungefär 6-6,5) och headsetet laddas via en medföljande mikroUSB-kabel, som laddar både headsetet och själva caset (du kan också ladda båda på en gång, genom att placera headsetet i lådan). Travel case:t laddar alltså headsetet, både liggande (vid resa) och ståendes (för snabb tillgång). Smidigt och faktiskt sjukt prisvärt att få med.

Plantronics poly uc 5200 med travel case laddning

Vi testade headsetet i olika miljöer och med ”HD-ljud”-påslaget i appen (som du kan ladda ned gratis). Alla vi pratade med hyllade samtalskvaliteten, även när vi gick på fullt trafikerade Kungsgatan och hade studentflaken som väsnades på maxvolym i bakgrunden. Signalprocessorn i micken mäter ifrån flera håll och kan stänga av och på upptagningsytor beroende på vad den identifierar som röst respektive oljud. Smart och väldigt användbart för dig som är på språng och behöver prata i mobil samtidigt. Även samtalspartners med minskad hörselnivå tyckte vi lät klarare och tydligare då vi pratade i headsetet istället för direkt i mikrofonen på redaktionens iPhones. Så toppbetyg för ljudet alltså!

Laddnings- och bär-caset är riktigt smidigt. Tyvärr kostar det extra.

Vad gäller medhörning så är upplevelsen också mycket bra och silikonsnäckorna sitter skönt i örat. Det finns tre olika storlekar, du bör testa och välja den största du kan ha (bekvämt) för bäst stabilitet och mest bas. Även om headsetet inte är tänkt att lyssna på musik i, så låter det ändå helt dugligt med egna Spotify-paus-musiklistor medan man väntar på nästa samtal.

Den enda egentliga kritik vi har är en bugg i programvaran, vilket gör att kopplingen mellan headsetet och Apples assistens Siri inte fungerade alls bra. Halva vitsen med ett headset är ju att man ska kunna lägga undan telefonen och ge kommandon via micken. ”Ring kontoret” eller ”skriv ett sms till Kalle” etc. Detta fungerade inte 8 av 10 gånger, trots att vi provade att para om telefonen och headsetet samt installera om programvaran. Men det är mycket sannolikt att det löser sig med kommande mjukvara/firmware och då uppdaterar vi i så fall den här sektionen.

Du kan koppla headsetet till två enheter samtidigt, vilket är väldigt smidigt om du ex kombinerar VOIP med vanliga mobilsamtal.
Du kan koppla headsetet till två enheter samtidigt, vilket är väldigt smidigt om du ex kombinerar VOIP med vanliga mobilsamtal.

Som helhet är vi både väldigt nöjda och imponerade av Poly (Plantronics) Voyager UC 5200. Vi var tidigare inte stora headset-användare på kontoret, men vi pratar ändå en hel del i telefon, och UC 5200 har snabbt seglat upp som daglig favorit då den gör samtal ännu smidigare och bättre för både oss och de vi talar med. Räckvidden är god (vi har kunnat gå ifrån nästan 10 meter) och likaså batteritiden. Priset vid test ligger på runt 1 200-1 500 kr inklusive ladd-case, vilket får ses som prisvärt för paketet och kvaliteten. Långt ifrån att vara ett av de billigare bluetooth-headseten idag – men klart ett av dom bästa.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.