Hem LjudHörlurar Recension: Plantronics BackBeat PRO – trådlös high-end
Guld

Recension: Plantronics BackBeat PRO – trådlös high-end

av senses.se

Plantronics fortsätter sitt segertåg med premiumlurar med fokus på design, kvalitet och prestanda. BackBeat PRO är deras trådlösa high-end lurar som inte spar på krutet nånstans.

backbeat-pro-paket

Amerikanska Plantronics har släppt en hel del lurar genom åren, varav många varit väldigt omtyckta här på redaktionen. Vår referenslur för spel – RIG 500 – står sig fortfarande starkt i konkurrensen och vi väntar med spänning på uppföljaren RIG 600 som släpps inom kort (och givetvis testas av oss då). Backbeat PRO är flaggskeppsmodellen inom serien som har fokus på urban-livsstil, gaming, samtal och bärbarhet (genom trådlös teknik). Vi har tidigare testat Backbeat Sense och blev därför nyfikna när Plantronics kom ut med en storebror, som innehåller både NFC, ny DSP-processor, AptX och aktiv brusreducering (noise canceling).

Det första man lägger märke till när man öppnar BackBeat PRO-paketet är hur lyxigt och genomtänkt allting känns. Inte helt olikt ett annat, fruktbetonat, kaliforniskt företag från Cupertino så har Plantronics fattat grejen med känslan av lyx i sina produkter. Den stiliga förpackningen innehåller ett par rejäla over-ear-lurar med hyfsat snygg design (stora öronkåpor gör det tyvärr svårt att helt skaka av sig gaming/kontorskänslan – men det har andra fördelar, mer om det nedan), och en sjukt läcker bärpåse med flärdfull känsla av kaninpäls på insidan som ska skydda dyrgriparna (det är dock inte äkta päls, så andas ut). BackBeat PRO är tänkta att användas trådlöst men det medföljer även en kabel för att kunna koppla in dom i vanligt 3,5 mm-jack (sidnot: vi fattar inte hysterin kring saknat hörlursjack på iPhone 7 – hög tid att komma in i Bluetooth-världen, alla klagare!). Bluetooth-teknologin har varit med länge nu och varit ett sorgebarn på många vis i datorvärlden, men de senaste åren har den nått sin mognad och visat upp potential som stabil och pålitlig, trådlös kommunikation. Man har även löst en stor flaskhals i och Bluetooth 4.0 med tekniken AptX – som enkelt uttryckt är en slags super-codec för att sända och koda av högkvalitativt ljud genom bluetooth-strömmen, som är en relativt begränsad dataström med information. AptX har använts länge i professionella broadcast-sändningar men nu blivit en smärre revolution inom hemelektronik för audiofiler som älskar trådlöst. Och även om vi inte ska snöa in i Lossless Audio-debatten (och varför FLAC inte automatiskt låter bättre än ”vanlig” MP3) så är det ett faktum att man nu når kvalitetsnivåer som är klart jämförbara med trådburna inkopplingar. Stöd för AptX finns automatiskt inbyggt i de senare MacOS-versionerna och Windows 10, men tyvärr inte på iPhone, så där får du inte ut maximal ljudkvalitet (eller ens maximal effekt om du kopplar in 3,5mm-pluggen) vilket är värt att tänka på.

plantronics-backbeat-pro

BackBeat PRO är föredömligt enkla att sätta igång med och kan kopplas till två enheter samtidigt (till exempel datorn och telefonen). I spännet över huvudet finns samma sensor som vi vant oss i från tidigare BackBeat-modeller, som känner när du tar av dig lurarna och då kan pausa musikuppspelning och spara batteri (detta kan stängas av). Lurarna laddas enkelt med hjälp av den medföljande USB-mini-sladden och batteritiden är sjukt bra – vi kunde köra lurarna med fullt ös i runt 20 timmar totalt innan de behövde laddas på (kör du trådat ska de hålla upp till 60 timmar, hävdar Plantronics). Passformen är bra, men den bastanta designen har sitt pris i form av något högre vikt än ex Beats Wireless (60 gram mer faktiskt, 340 gram, vilket ändå är skapligt) och även att de tillslutande kåporna blir lite varmare än mer öppna diton. Å andra sidan bjuder slutna kåpor på överlägsen bas och brusreduceringen är påtagligt effektivare. Att sitta på tåget med brusreduceringen på och slippa höra alla tjattrande mobilsamtal, samtidigt som man njuter smäktande opera eller Ludacris på hög volym är en upplevelse värd att unna sig.

NFC-funktionen fungerar med enheter som stöder tekniken, vilket flera Android-lurar gör, men inte någon av Apples. Det är däremot ingen deal breaker för oss, eftersom inställningen för att para dem via blåtand är så smärtfri och simpel och ju bara behöver göras en enda gång. Lurarna har smarta kontroller på sidan som låter dig finjustera volymen via en vridratt, slå på/av brusreducering (detta käkar batteri och rekommenderas inte om du behöver bli uppmärksam på omgivningen, exempelvis när du går nära trafiken) samt en knapp för att ”spionera” på världen utanför (eller som det är tänkt – höra utrop på flygplatser utan att behöva slita av sig headsetet). I vanligt Plantronics-anda finns här såklart också mikrofon för samtal och det låter helt OK, även om vi inte skulle rekommendera just dessa lurar för längre telefonsamtal då de sluter till rätt bra och risken är att man låter som en åldrande farbror/tant som inte riktigt hör vad han/hon säger i telefon…

Hur låter dom då? Riktigt jäkla bra faktiskt! Basen är ymnig och generös (kan av vissa uppfattas som lite ”boostad” á la Beats by Dre, fast inte fullt så smetig) samtidigt som diskanten ligger perfekt i mittenregistret och fokuserar detaljer i sången, precis som den ska. Här finns det kompletta 20-20 000 Hz-spektrat, även om topp-upplösningen och finessen i register-uppdelningen inte infinner sig lika tydligt som våra trådlösa referenslurar Sennheiser Momentum 2.0 Wireless. Å andra sidan är det också rejäl skillnad i pris på de två. BackBeat PRO ligger i skrivande stund på ca 1 500 kr, vilket får ses som väldigt prisvärt och överkomligt för kvaliteten och funktionalitet som bjuds, medan Momentum Wireless 2.0 ligger på drygt det dubbla (och de är inte dubbelt så bra). Designen känns snygg och som sagt lyxig, även om de stora kåporna med play/paus-knapp på sidan inte är lika stilrent som helt blanka kåpor, fast då desto mer funktionellt.

Som helhet är vi både extremt överraskade och extremt nöjda med BackBeat PRO som ligger precis rätt i pris i förhållande till den prestanda och höga kvalitet de erbjuder. Rent ljudmässigt spöar de den gamla referensen RIG 500 (även i trådlöst läge) och här är helt klart våra nya referenslurar i mellanprisklassen och de nya favvolurarna att resa med. Vi ser fram emot att använda dom till mer spelande också, när dagens konsoler skärper sig med bluetooth-stöd för trådlösa lurar (varken ursprungliga PS4:an eller Xbox One har stöd för det, vilket är riktigt snålt och uselt). Schysst ljudkvalitet, AptX-stöd, grym batteritid och allmänt genomtänkt hi-end-känsla gör detta till en produkt som är lätt att rekommendera till audiofiler med höga krav på kvalitet men med plånböcker som inte är oändligt djupa.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.