Det var många som rynkade lite på näsan åt att Apple införde ”plus”-storlekar på sina iPhone-modeller. Trenden med större skärmar började för cirka tre-fyra år sedan då man gick från 4,7″ till 5,5″ eller nästan 6″, vilket är betydligt mer yta på diagonalen, men också en klart större telefon. Dessa lurar fick snart namnet ”Phablets” (från Phone + Tablet (pekplatta)) men de visade sig snart fylla en mycket viktig funktion. På en skärm med nästan 6″ så blir behovet av en iPad (mini) och andra pekplattor mycket mindre, vilket kan vara en anledning till att Apple inte annonserat ut någon ny modell av iPad Mini på ett tag. 5,5″, som blev formatet Apple valde till sina plus-modeller, lever vidare i iPhone 8 Plus.
För dig som är ovan vid att köra Plus så kan den extra storleken och vikten ta några dagar att vänja sig vid. Men tro oss när vi säger att efter att ha läst webbsidor och sett videor på en 5,5″-skärm så kommer du aldrig någonsin att vilja gå tillbaka till en mindre skärm igen (minns du hur liten den första iPhone-skärmen faktiskt var?). Den större storleken och tyngden gör att sms-skrivande med enhandsfattning blir svårare, men det är en vanesak och när du väl vant dig skriva med två tummar så kommer du att se hur mycket snabbare det faktiskt är (med rättstavningskontrollen påslagen).
Vad är nytt i iPhone 8?
iPhone 8 är egentligen en ganska rak uppgradering från förra årets modell, iPhone 7, som i sin tur var en enklare uppgradering av iPhone 6S. Det är inte frågan om några kvant-hopp, men här finns ändå ett par saker som är väl värda att spana in. Först och främst är iPhone 8 rejält mycket snabbare (25-80% snabbare) än iPhone 7, tack vare Apples nya, sexkärniga A11 Bionic-processor. Detta fartmonster har ännu inte börjat utnyttjas fullt ut, men i benchmark-tester presterar det nästan lika bra som en 13″ Macbook Pro och hela 50% bättre än närmaste konkurrenten Samsung Galaxy S8. Man skiljer på prestanda i singel core (en kärna, där mätningen visar 4 214 – snabbast av alla Apple-telefoner idag) och multi core (flera processorkärnor på en gång, där resultatet är 10 125 – återigen snabbast). iPhone 8 är snabbare än alla konkurrenter i båda fallen. I och med senaste iOS 11 så dumpar Apple också allt stöd för 32-bitarsprogram, vilket innebär att alla program måste vara 64-bit och således kan utnyttja multicore för bästa prestanda. A11 pulvriseras helt enkelt allt motstånd i skrivande stund, i alla fall i teoretisk prestanda.
iPhone 8 har också fått en rygg i glas, vilket är del av att den nu stöder trådlös laddning (Qi). Istället för att koppla in den i en lightningkontakt-laddare i väggen kan du lägga den på valfri, kompatibel Qi-platta och ladda på så vis – något som går lite långsammare, men endast marginellt. Detta har konkurrensen gjort länge och det är välkommet att Apple äntligen tar steget in i Qi-världen och även öppnar upp för billiga tredjeplatstillverkare, bland annat IKEA (tester kommer framöver). Du kan ladda även med diverse skal på, så länge detta skal inte är gjort av metall (då det blockerar strömöverföringen).
Precis som på iPhone 7 så finns här inget analogt 3,5mm-jack längre, så det är trådlösa hörlurar som gäller (du får dock med en 3,5mm-konverter, som inte är helt glapp-fri). Därför är Apple EarPods denna gång utrustade med lightningkontakt, vilket har den trevliga fördelen att ljudöverföringen blir helt digital.
Kameran har också förbättrats på flera punkter. Upplösningen är fortfarande 12 MP (på var och en av de två linserna) medan FaceTime-kameran har fått ökad upplösning från 5 till 7 MP. Upplösningen i sig säger ju dock väldigt lite om hur en kameras optik presterar, de flesta klarar sig på mycket lägre upplösning. En massa megapixlar är egentligen bara till för den som vill trycka massiva banderoller eller zooma in på utvalda delar av en bild. iPhone 8 har en dual sensor-kamera på baksidan med double portrait mode, en teknisk finess som gör att du kan ändra ljussättning på en bild efter du har tagit den (Portrait mode, funktionen är fortfarande i beta). Det är sjukt imponerande och skvallrar om hur enormt kraftull A11-processorn är.
iPhone 8 Plus behåller samma batteri på 2675 mhA, som då också presterar således ungefär samma batteritid som iPhone 7 (detsamma gäller standard-modellen). Plus-modellerna tappar pyttelite prestanda i och med att de har mer yta (skärm) att belysa och rita upp.
Skärmen har fått en funktion som kallas True Tone, som nyligen introducerades på iPad Pro och som återger färger mycket bättre än tidigare, tack vare att den anpassar sig till ljuset i runtomkring. Det är dock fortfarande ”bara” Full HD-upplösning, vilket är lite av en besvikelse då flera konkurrenter börjat ge oss skärmar i närheten av 2K (dubbelt så hög upplösning som Full HD). Man kan såklart argumentera att det är grymt svårt att skillnad på 1080p och 1440p på en 5.5″ skärm, vilket är helt sant, men det är ändå synd då kapaciteten i hårdvaran absolut finns där. iPhone 8 Plus fortsätter med Apples LCD-skärm, som är mycket bra, men får alltså inte det hetaste – OLED – som är snäppet vassare, mer ljusstarkt och sitter i storebrorsan, iPhone X.
När vi ändå snackar färger så är det få saker som gjort lika mycket för mer realistiska färger och ljuskällor än HDR (high dynamic range). Sen ett tag tillbaka kan iPhones kamera ta bilder med HDR och iPhone 8 har visst stöd för att visa HDR, men tyvärr inte Mobile HDR. Mobile HDR är ytterligare en version på HDR (de stora är HDR10 (Ultra HD Premium) samt Dolby Vision och återfinns främst på TV-apparter) och används av stora content-skapare såsom Netflix för att ge dig en överlägset ljus och färggrann bild även på mobil (Mobile HDR stöds dock av iPhone X).
AR (augumented reality) stöds på flera iPhone-modeller sen iOS 11-uppdateringen och frågan är om detta ”fattigmans-VR” kommer att bli någon större hit. Sure, Pokémon GO har visat på formatets enorma potential, men än så länge är det skralt med riktigt intressanta titlar och formatet riskerar att bli en gimmick likt Xbox:s numera nedlagda Kinect. Det som dock är spännande med AR är att det öppnar upp för vettiga användningsområden såsom IKEAs grymma inrednings-app.
Vad saknar vi i iPhone 8?
Först och främst – avsaknaden av vattentäthet. Ja, iPhone 8 är förvisso IP67-klassad, vilket innebär att den i labb har klarat 30 minuter nedsänkt i 1 meter vatten – men den är inte gjord för det och Apple säger inte att den är vattentät. Så med andra ord kan du riskera att få den utdömd om du använder den under vatten och får skador (fast den teoretiskt ska klara det). Här ligger Apple hopplöst efter konkurrensen. såsom Samsung Galaxy S8 som redan har IP68 (100% vattentät) och detta är den enskilt, viktigaste uppdateringen vi väntat på – år, efter år, efter år…
Nackdel nummer två är att iPhone 8 förvisso klarar fast-charge (50% laddning från urladdad på endast 30 min, något många konkurrenter återigen haft länge) men Apple skickar inte med en sån laddare och USB-C till Lightning-kabel, utan de kostar cirka 500 kr extra. Dumsnålt, rent ut sagt. Vi kommer dock med tips på snabbladdare framöver som är lika bra och mycket billigare än Apples egna, så spara slantarna så länge.
Apple är kända för att vara konservativa och sällan ändra på vinnande koncept. Men iPhone 8 Plus är nästan på pricken lik designen i de tre sista generationernas Plus-lurar från Cupertino-tillverkaren. Visst, det är ju inget fel i sig, men man kanske kan tänka lite utanför boxen, särskilt som man kallar detta iPhone 8 och inte iPhone 7S (som ju hade varit väntat om Apple följt gängse namnordning)?
Summa summarum iPhone 8: Det är vanligt att nya Apple-produkter bokas upp och säljer slut snabbt vid release med lång väntetid som följd. iPhone 8 är faktiskt ett undantag från den regeln. I skrivande stund finns det relativt god tillgång på iPhone 8-lurar, förmodligen för att många sparar sig till iPhone X, som är ett betydligt större hopp utvecklingsmässigt. Och visst, äger du en iPhone 7 är uppgradering till iPhone 8 knappast ett måste (men ändå ett påtagligt lyft, på flera sätt). Det fina i kråksången är dock att du kan få riktigt bra pris på iPhone 8 idag om du förhandlar med teleoperatörerna och binder dig. Vid en rundringning lyckades vi får ned en iPhone 8 Plus till halva priset mot en iPhone X – en bragd med tanke på att iPhone X må vara en snäppte bättre telefon, men absolut inte dubbelt så bra. Så har du en lur som är två år eller äldre och ändå tänkte förnya abonnemang så är iPhone 8 Plus verkligen inget dåligt val alls, utan tvärtom den troligtvis bästa och mest prisvärda smartphone du kan få för pengarna idag.
https://www.youtube.com/watch?v=k0DN-BZrM4o
Så här sätter vi betyg på Senses