Du kanske undrar om denna relativt nya tekniken kring smarta högtalare är något för dig, eller så har du kanske köpt en smart högtalare och vill komma igång? I denna text kan du läsa mer om Googles smarta högtalare, Google Home och Google Home Mini. Vi berättar vad Google Home är för något, vad du kan göra med denna produkt och vilka buggar den tidigare har haft.
Vad är Google Home?
Google Home är en smart högtalare från den välkända sökgiganten Google, och den var främst tänkt att konkurrera med den populära Amazon Echo.
Google Home kan göra flera saker, som till exempel spela musik. Den är dock främst designad för att vara ett verktyg till Google Assistant som är Googles röstaktiverade virtuella assistent. Denna högtalare är ansluten till internet. Googles smarta högtalare lyssnar på sin omgivning, vilket förutsätter att du tilltalar den med vissa förutbestämda ord. Google Home spelar alltså inte in eller lyssnar på dig om du inte inleder med de specifika kommandon.
Du har också möjlighet att använda Google Assistant via andra olika smarta högtalare. Förutom röstkommandon kan du dessutom använda Google Home till att till exempel justera volymen eller stänga av ljudet helt.
Google Home finns i Sverige i två olika modeller: Google Home och Google Home Mini. Oavsett vilken av dessa du köper, får du tillgång till Google Assistant service, du använder samma app och de har samma kommandon. Däremot skiljer de sig i storlek, ljudkvalitet och pris. Google Home Mini kostar omkring 500-600 kronor medan Google Home kostar cirka 1 500 kronor i Sverige.
Skapar musik
Som vi redan har nämnt, kan du använda Google Home till att spela upp din favoritmusik. Du kan använda den som en vanlig bluetooth-högtalare, eller så kan du helt enkelt tala om för Google Home vilken låt du vill lyssna på. Du kan även söka efter låtar utifrån låttext eller för att starta en ny spellista utifrån en viss genre.
Google hittar låtar från flera olika streamingtjänster såsom Google Play Music, Youtube och Spotify. I Google Home-appen kan du välja en av dessa som standard, och den kommer då att söka efter låtar eller spellista där först. Om du vill byta tjänst är det bara att fråga Google Home. Du kan också synkronisera Google Home med andra högtalare, och du har också möjlighet att spela musiken genom Chromecast eller via Bluetooth. Google Assistant kan till och med spela musik på din TV (genom Chromecast) där du till exempel kan be den spela upp ditt favoritprogram från olika streamingtjänster.
Redo att hjälpa till
Du kan be din Google Home att utföra enklare uppgifter såsom att göra sökningar på nätet eller att kolla din kalender. Istället för att ta fram din mobiltelefon och mata in din sökning, kan du nu bara berätta för din smarta högtalare vad du vill söka efter. Du kommer sedan att få sökresultatet uppläst för dig, och faktum är att röstsöket fungerar förvånansvärt bra.
Enligt en undersökning från GlobalWebIndex utgjorde röstsökningar en tredjedel av all söktrafik och siffran förväntas stiga till 50% till 2020. I dagsläget finns det dock inte några konkreta siffror på hur stort detta är i Sverige. Det vi vet är att det fortfarande är väldigt få i Sverige som använder sig av röstsökning för att googla. Antalet Google-användare som gör sökningar med hjälp av sin röst förväntas dock öka dramatiskt under de kommande åren. Hur snabbt tillväxten förväntas bli är dock svårt att avgöra i dagsläget.
Google Home i det smarta hemmet
Rutiner gör det enkelt att styra flera olika smarta enheter med ett enda kommando, och de blir dessutom bättre. Tidigare har du endast kunna välja mellan olika förprogrammerade alternativ men nuförtiden kan du själv utforma det kommando som aktivera rutinen och lägger till det som du vill ha med, som till exempel podcasts, kalenderuppdateringar och musikspellistor. Under senare delen av året kommer dessa rutiner att integreras med bland annat appen Google Clock, som är ett larm som kan aktivera din morgonrutin.
Med anpassningsbara rutiner och mer än 10 000 kompatibla enheter har Google Home blivit ganska bekväma i det smarta hemmet. Du kan synkronisera en mängd olika enheter med din smarta högtalare, som till exempel termostater, säkerhetssystem samt smarta klockor, lampor och lås. Google har expanderat listan över kompatibla enheter och även gjort det enklare att kontrollera dessa med naturliga kommandon.
Du behöver använda din Google Home-app för att synkronisera ditt Google-konto med kontot för den smarta enhet som du ska kontrollera, men du kan därefter styra enheterna med ett enkelt röstkommando. Du kan också lägga till dem i olika rum och styra flera enheter samtidigt genom att ge ett kommando som ber den stänga av alla ljus i vardagsrummet. Du kan också lägga till dem i rutinerna.
Du hittar en lista på smarta kommandon för din Google Home här.
Buggar
Även om Google har gjort ett bra jobb med att lägga till olika funktioner i sitt sortiment av smarta högtalare, hade bolaget sin andel av problem med Google Home. Det kanske viktigaste är att Google har kämpat för att försöka komma ikapp sin huvudsakliga konkurrent, nämligen Amazon Echo och Amazon Echo Dot.
Konkurrensen mellan Google och Amazon inom segmentet smarta högtalare, har till största delen varit bra för kunderna eftersom båda företagen försöker att överglänsa varandra med nyare och bättre funktioner. Detta har dock resulterat i en fejd som pågått på Youtube, där Amazon slutade att sälja produkter från Google på webbplatsen. Google drog sedan tillbaka Youtubes rättigheter från Amazons högtalare.
Även lanseringen av Google Home Mini har stött på problem, till exempel då en användare upptäckte ett fel som gjorde att högtalaren spelade in hela tiden istället för att börja spela in efter man sagt kommandot. Även om Google snabbt åtgärdade problemet kom diskussioner om användarens integritet. En hackare upptäckte också potentiella sårbarheter i koden, vilket gjorde att man bland annat kunde starta om högtalaren. Google menade att detta var felaktigt och att man behövde vara på samma WiFi-nätverk för att kunna komma åt koden.