Såhär mitt i veckan tänker jag göra en Hollywood! Alltså, jag tar ett gammalt koncept och lanserar det som nytt och låtsas att det är mitt eget påhitt (skvallra inte till redaktionen) (vadå, gör du en Upside? // red).
Låt mig (åter)presentera: veckans recept!
Ni som har läst mina tidigare texter har sett den lite mer nördiga sidan av mig. I veckans recept kommer en mer seriös sida av mig fram och presenterar god mat och bra recept, med snygga bilder.
Här nere i Småland ligger snön tjock som på Hoth och täcker allt i vitt. Man längtar helt enkelt efter den gröna våren. Så, då är det ju helt logiskt att köra med grönt tema på denna veckas recept.
Den här rätten blir min egen variant på en Jerkkryddad soppa. Oftast brukar man associera ”jerk” med den typiska Jamaicanska rätten ”Jerk Chicken”.
Jag har dock valt att göra en variant med röda linser. En bonus är att den blir helt vegansk.
Jag börjar med att göra i ordning den smakrika och väldoftande kryddblandningen ”Jerk”.
Till kryddblandningen behöver du.
- 1 msk kryddpeppar
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk timjan
- 1 msk kokossocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kryddnejlika/nejlika
- 1 tsk salt
- 1 krm muskot
- 1 krm chiliflakes
- 2 krm svartpeppar
Blanda ihop alla kryddorna. Tänk på att hela kryddblandningen inte kommer att gå åt, så du har till att göra mer god soppa och andra karibiska rätter med!
Till den här linssoppan så behöver vi även ett gäng andra ingredienser:
- 2 medelstora gula lökar (ca 100g).
- 2 medelstora morötter (ca 180g)
- 4 st vitlöksklyftor
- Purjolök, 1 halv (ca 60g)
- Stjälkselleri, 1 stjälk (ca 50g)
- Färsk gurkmeja ca 2 cm
- Färsk ingefära ca 4 cm
- 2 dl röda linser
- 2 msk jerkkryddblandning
- 2 st lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- 1 st citron, zest och saft
- 1 liter vatten
- Olja att steka i
- Alfagroddar till topping
- Havrefraiche (eller crème fraiche)
Hacka upp morötterna, löken, purjolöken och sellerin, lägg dessa var för sig – de ska inte tillagas samtidigt.
Det är en smaksak med storleken på bitarna, men jag tycker att det ska kännas vad man biter i. Det ska inte bli en slät soppa, så då måste finnas lite att tugga på.
Riv ingefäran, gurkmejan och vitlöken. Riv zesten från citronen och pressa sedan ur saften ur densamma.
Börja med att skölja av de röda linserna ordentligt.
Hetta upp en gryta och häll i olja så det täcker botten.
Lägg i lök och purjolök och låt den bli genomskinlig, men inte få färg. Lägg sedan i tomatpurén och låt den fräsa i cirka 30 sekunder. Låter man purén fräsa en stund så försvinner beskan och den får en lite rostad smak.
Nu är det dags att låta kryddblandningen stekas med en stund. Jag rekommenderar två matskedar av den egengjorda kryddblandningen. Men det beror ju helt på hur kryddrik du vill ha rätten. I vilket fall, rör in kryddorna i grytan och låt det fräsa någon minut.
Häll i vattnet och tillsätt lagerbladen. Låt vattnet koka upp.
Tillsätt de hackade morötterna. Häll därefter i de avsköljda linserna och låt det koka på svag värme, under lock, i 15 minuter. Smaka av soppan med salt och citronsaft, och eventuellt mer jerkkrydda. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar i morötter och linser.
Häll upp linssoppan i tallrik och garnera med en sked valfri fraiche (exempelvis havrebaserad eller mjölkbaserad), alternativt alfagroddar och strö över lite citronzest.
Koppla av och njut av den smakrika soppan!