”One batter to rule them all, One batter to find them,
One batter to bring them all and with topping bind them”.
Dagen till ära har jag lagat tre olika våfflor. Eller rättare sagt, en smet med tre olika toppings. (Därav min lilla ”ring”-vers)
Ingredienser för ett gäng våfflor.
- 4 ägg
- 5 deciliter mjölk
- 100 gram smör
- 7 deciliter vetemjöl
- 1 matsked flytande honung
- 1 tesked salt
- 2 deciliter kolsyrat vatten.
Tillagning.
Börja med att smälta smöret på låg värme och låt det svalna till rumstemperatur under tiden du gör resten av smeten.
Vispa ihop ägg och mjölk och sikta därefter ned mjölet, lite i taget så det inte bli klumpar. Tillsätt honung, salt och det avsvalnade smöret. Till sist häller du i vattnet, lite i taget – rör inte för mycket så att bubblorna försvinner. Låt vattnet syra konsistensen på smeten, den får inte bli för rinnig.
Låt den stå till sig i tio minuter och sen är den redo att gräddas. Se till att våffeljärnet är hett och använd rikligt med fett för att få till frasiga våfflor.
Topping till förrättsvåfflan
- En ask prosciutto
- 2 deciliter crème fraiche
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 lime, zest och ev juice
- En kruka persilja, hackad. Spara lite till dekoration
- 1 chili, utan kärnor och fint hackad
- Salt och vitpeppar efter smak
Blanda ihop allting utom skinkan och smaka av med salt och vitpeppar. Vill du ha mer syra så pressa i lite limejuice. Servera röran på våfflan med prosciutto och ett par kvistar persilja.
Topping till varmrättsvåffla
- 200 gram ricotta
- 1 rödlök, finhackad
- 100 gram blomkål
- 1 citron, zest och saft
- Salt och peppar efter smak
- 1 avokado
- 1 stor morot
- Kärnorna från ett granatäpple
- 100 gram rucola
Hacka upp blomkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och skölj av blomkålen. Lägg ned i en mixer tillsammans med ricotta, salt, peppar och citronzest.
Mixa allt till en slät massa. Blanda i den hackade rödlöken och lägg upp på våfflan tillsammans med hyvlad morot, rucola och avokado. Toppa med granatäppelkärnor.
Topping till efterrättsvåffla
- 2 deciliter vispad grädde
- 1 matsked riven ingefära
- 50 gram mörk choklad (70%)
- 1 matsked honung
- 2 matskedar grädde
- 20 gram valnötter
- 2 passionsfrukter
Vispa grädden hårt, vänd i ingefära och ställ den kallt till servering.
Smält chokladen i ett vattenbad och blanda i honung och grädde.
Gröp ur passionsfrukterna och hacka upp valnötter.
Spritsa toppar med grädden och ringla över chokladsåsen, strö över valnötter och passionsfrukt.