-Oj vad originellt, ett Game Of Thrones-referat.
-Vadå då? Något alla förstår. Finns det nån som inte sett Game Of Thrones?
-Möjligtvis Maester Aemon…
-Rolig du är. Kul.
En liten anekdot om mitt recept till veckans recept. Jag hade den rätten som förrätt till en meny vi satte ihop som uppgift under en lektion i menyskrivning på utbildningen. Då använde jag förvisso basilika, men jag tycker att ramslök passar bättre, och det är ju tid för just ramslöken nu. Ut i skogen med er och plocka på! Kan man inte eller är rädd att springa på en ”white walker” i bland tallarna, så föreslår jag en titt i grönsaksavdelningen i matbutiken.
Det fina med den här anrättningen är att den går snabbt att tillaga och fungerar utmärkt som förrätt eller varmrätt. Efterrätt är jag dock tveksam till… Hade jag serverat den som förrätt hade jag halverat antalet sparris och skinka.
Ingredienser, 4 portioner som varmrätt.
- 12 stycken vita sparrisar (färska)
- 12 skivor prosciutto
- 2 deciliter kallpressad olivolja
- 3 matskedar vitvinsvinäger
- 1 matsked grovkornig senap
- 20 blad ramslök (färsk)
- salt och peppar
Tillagning.
Skala sparrisen; tips är att lägga den mot en skärbräda och skala med potatisskalare, då riskerar dom inte att gå av. Koka upp vatten i en kastrull, salta och lägg i sparrisen, sänk sedan värmen. Sparrisen ska sjuda i cirka åtta minuter, de ska vara lite al dente. Skölj av i kallt vatten och låt torka.
Tips. Om du har sparris över och vill spara så skär av en centimeter i botten av stjälken och ställ i ett glas med vatten i kylskåpet, då håller sig sparrisen bättre och längre.
Till vinägretten blandar man ihop vinäger och senap och tillsätter sedan olja. Vispa ihop så att allt blandas. Strimla och hacka ramslöken och tillsätt den sedan i vinägretten. Spara gärna lite till garnering.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Stek skinkan hastigt på båda sidor och låt den sedan torka av på hushållspapper.
Nu är det klart för servering!