Hem Böcker Bokrecension: Rädda maten – manual för minskat matsvinn
Silver

Bokrecension: Rädda maten – manual för minskat matsvinn

av Andreas Lycker

Vi slänger var femte (eller fjärde) matkasse. Siffrorna varierar lite beroende på vart man läser, men kontentan är densamma. Visavi, vi slänger för mycket mat. Det är dåligt både för miljön och plånboken.

Det är inte vi som slutkonsumenter som slänger mest utan det sker både hos producenter och leverantörer. Men det kan vi inte påverka, vilket vi däremot kan i vårt eget inhandlande.

boken rädda maten
Foto: Jessica Lycker / senses.se

I Rädda maten får vi förslag och idéer på hur vi tar hand om råvaror som börjar se lite trötta ut, eller som närmare sig bäst före-datum. På tal om sådan datummärkning, så är det något jag aldrig gillat. Nu har som tur är (i mitt tycke) flera producenter börjat med en märkning i stilen ”bäst före – bra efter”. Man klarar sig långt med att lukta, se och känna på en produkt om den fortfarande går att använda . Har något dock märkningen ”sista förbrukningsdag” så ska man rätta sig efter det. Exempelvis skaldjur eller kött av olika slag kan vara rent av hälsovådliga när de blivit för gamla, fast det känner man på lukten rätt snabbt.

Låt mig hoppa tillbaka till boken. Rädda maten är skriven av Paul Svensson, som nog många känner igen från TV, bla ”Sveriges yngsta mästerkock”. Han driver även restaurang Fotografiska tillsammans med sin medförfattare Christofer Ekman. Duon startade en pop-up restaurang vid namn Retaste år 2018 och den höll igång i fem månader. Ur den restaurangidén föddes även boken som jag har framför mig. Boken är nämligen också en inspirationskälla, med tips på hur man själv kan starta ett liknande restaurangkoncept.

Idén är enkel och genialisk: helt enkelt att man tar hand om mat som annars skulle kasseras och gör om den till fantastiska maträtter. I inledningen till boken berättar författarna om bakgrunden till konceptet och viljan bakom att minska matsvinnet.

boken rädda maten foto
Foto: Jessica Lycker / senses.se

De råvaror som det slängs mest av är grönsaker och frukt (sedan bröd) och därför innehåller de flesta recepten i boken just maträtter baserat på dessa. Det handlar om både recycling och upcycling, där det sistnämnda innebär att man inte bara använder en råvara som skulle kastats utan gör den bättre.

Vissa kanske tänker, varför ska man äta något som ska slängas, är inte det som att äta skräp? Inte alls. Många råvaror smakar ju absolut bäst på sin peak, alltså på gränsen när det tippar från mogen till övermogen.

Det är många recept med fermenterade och inlagda grönsaker; vi har allt från fermenterad vitkål till kombucha, brödpasta och marmelader. Alla recept är riktigt genomtänkta och gjorda för att kunna använda så mycket av råvaran som möjligt och få ut maximalt med smak i maträtten. Sedan är det elegant serverat och härligt kombinerat med texturer och smaker.

Ett av mina favoritrecept i boken är

Recepten i Rädda maten, som är cirka 80 stycken, är uppdelade i maträtter, desserter, tillbehör och dryck. Med tillbehör syftar jag på sådant som såser, majonnäser, och färskost. De är superbra och föder tanken ”aha, så kan man ju också göra”.

Nästan alla recept är vegetariska (lacto / ovo) och det är av den enkla anledningen att det inte slängs så mycket kött och fisk. Det kan beror på att det dels är dyrare att köpa in, så inköp av animaliska produkter planeras bättre men också att det är en större risk att inte slänga dessa råvaror. Därmed inte sagt att det inte går att hitta. Förresten, ägg förekommer det mycket av i boken, och man kan hitta charkuterier.

Några favoritrecept ur boken är brödpasta med svamp och smörsås, helbakad purjolök med honungsvinägrett och desserten stekta äpplen med vaniljkräm, granité och honungsbräck.

Det har också med att göra att det är mer klimatsmart att äta mycket grönsaker. En del recept är också helt veganska.

boken rädda maten uppslaget recept
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Det är verkligen riktig restaurangkvalitet på recepten och rätterna, det gör också att vissa recept kan kännas krångliga då de består av många moment och en del tar tid. Fast de är egentligen inte svåra, visst att det kan ta lite tid med vissa men det är det värt. Lovar. Lägg till det, att bilderna är vackra och inspirerande och förmedlar gott hantverk och välsmakande rätter.

Jag gillar också att det inte bara är maten som är räddad och fått nytt liv utan även tallrikar, glas och bestick. Det är ett helhetskoncept med inriktning på att ta hand om det som skulle ha kasserats annars.

Vacker vy med boken
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Boken avslutas med tips om hur man ska gå tillväga om man vill öppna en egen Retasterestaurang.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.