ADATA är fortfarande ingen jättekänd aktör på den svenska marknaden, men det taiwanesiska företaget ligger i och släpper mängder med intressanta tillbehör och produkter till datorer, och dessa lagerhålls av allt fler svenska och nordiska återförsäljare.
Dagens betraktelse är en av deras nyaste, portabla hårddiskar: modellen HD770G som är en stryktålig, extern hårddisk med RGB-ljusslingor – världens första i sitt slag. Disken kommer i två olika färger på gummiskalet och i storlekarna 1 respektive 2 TB. Svenskt pris är inte helt fastställt i skrivande stund, men vi har fått indikationer från initierade källor som pekar på runt 700-kronorsstrecket för 1TB och ”strax över” tusenlappen för 2TB, vilket alltså kan innebära 1 100-1 200 kr.
Utan dröjsmål så kopplade vi in disken i referensdatorerna och körde mätning på det lite modernare och mer kompatibla diskformatet ExFAT, som funkar på både Mac och PC och är en utveckling av begränsade och ålderdomliga FAT32.
Resultatet blev följande, på tom disk:
ADATA har lyckats tweaka upp skrivhastigheten något, cirka 12% snabbare medan läs- ligger kvar på ungefär samma nivå som förra årets modell HD710 Pro. Alltid välkommet med mer prestanda, men ingen jätteskillnad mot tidigare.
Fyller vi disken till 80% händer följande, som är lite överraskande:
Disken håller i princip samma hastighet även om man fyller den ordentligt, vilket är påtagligt mycket snabbare än förra årets modell (HD710 Pro) som gick ned till ungefär halva hastigheten då. Nice!
Liksom tidigare så satsar ADATA på tuffa tag och hållbarhet, där är HD770G i vanlig ordning certifierad för IP68 – förutsatt att du kommer ihåg att försluta USB-anslutningen med gummiskyddet ordentligt. Då klarar den att sänkas ned flera meter under vatten en ansenlig tid. Tack vare sitt rejäla skal och lager av dessa ska produkten vara helt skyddad mot alla fallskador upp till 1,22 m, vilket är bra men inte jättehögt för att vara en vuxen person som tappar en hårddisk i marken från stående position. Båda dessa egenskaper är dock trevliga säkerhetslinor för dig som är ute och snurrar mycket, eller kanske jobbar med teknik utomhus och vill ha en extern hårddisk som du inte behöver vara så rädd om ifall den trillar eller råkar ut för lite regn (men glöm inte stänga luckan).
Nya inslaget i år är RGB-ljusen i skalet, som skiftar i snygga neon-färger precis som gaming-tangentbord, möss och numera även stationära PC-case gör. Detta fyller ingen praktisk funktion utan är helt och hållet ett kosmetiskt inslag, tydligt riktat till gamers (som brukar vara de som gillar RGB mycket). Denna disk torde vara perfekt extern hårddisk för gaming-entusiasten som åker på event som Dreamhack och vill ha en extern hårddisk som håller och står ut bland mängden.
För alla andra blir värdet i HD770G aningen tveksamt. Det är svårt att bedöma utan ett exakt pris, men det är uppenbart att man betalar för både RGB-ljuset och det tåliga, IP68-klassade skalet, vilket är två egenskaper som eventuellt är ”nice to have”, men inte ”must haves” för särskilt många och då säkerligen underställda prestanda och pris per lagringskapacitet. Tittar vi på 2TB-versionen – som är modellen vi testat senaste veckorna – så verkar den hamna strax över tusenlappen (gissningsvis runt 1 200 kr). För samma pris får du en Seagate Expansion Portable Drive på 4TB; alltså dubbelt så mycket lagringskapacitet. Och även om vi inte har en exakt sådan modell att jämföra A-B med här, så kan vi inte tänka oss att prestandan i Seagate:n skulle skilja så enormt mycket att HD770G skulle motivera det dubbla priset för genomsnittsanvändaren som främst söker en prisvärd, extern hårddisk och inte vill betala för RGB och stryktålig design.
Därför blir det en mellanväg – är du gamer, som rör på dig mycket och älskar RGB-estetiken, så är HD770G inget dumt val alls: den är stabil, lyser upp snyggt och presterar bra (för priset och anslutningen – men USB-kabeln är väldigt kort). Är du däremot inte en gamer/RGB-älskare på resande fot så blir HD770G ett ganska mediokert val: du betalar för egenskaper du inte lär använda och kan alltså få externa diskar som är dubbelt så stora för ungefär samma pris (frågan i bakhuvudet kliar kring hur varm disken blir av gummi-caset och RGB-slingorna, kan det påverkar livslängden långsiktigt?) .
Slutbetyget hamnar därför mittemellan en rekommendation (7 – för RGB-gamers) och 5 (OK – för alla andra). Snittbetyget får därför bli 6. Bra produkt, men ADATA ligger något för högt i pris på den svenska, konkurrensutsatta marknaden om man riktar sig brett till den genomsnittliga användaren.
Så här sätter vi betyg på Senses