Ni har säkert både hört talas om och sett henne på TV. Nu senast i ”Timjan, tupp och tårta” på SVT. Lisa Lemke alltså. Hon har setts mycket i TV innan och har skrivit några kokböcker tidigare också. Men nu är hon aktuell med boken ”Brödmat”, som den här recensionen ska handla om.
Jag har tidigare recenserat en kokbok av en vän och kollega till henne, Zeina Mourtada. Zeina har vi sett tillsammans med Lisa i ovan nämnda matlagningsprogram och hon har faktiskt med ett recept i här i Lisas bok.
Av titeln att döma har ni säkert räknat ut att boken handlar om bröd. Bröd som mat i alla dess former, där brödet är huvudperson. I sitt förord skriver Lisa ”…i min värld har du en middag så länge du har ett gott bröd att utgå från”.
Bröd är den vanligaste basfödan i världen och har varit så i tusentals år (det är rätt fascinerande när man läser om brödets historia, men det tar vi inte nu). Brödmat utgör fortfarande en stor del av vår matkultur. Men såhär i modern tid har vi alldeles för lätt att överkonsumera – ofta fel saker. Just vitt mjöl, hur gott bröd det än ger, bör vi minska på ordentligt. Dessutom har mjölkvalitén försämrats genom åren; en modern limpa innehåller inte alls lika mycket näring som en limpa från exempelvis 50-talet.
I nästa kapitel hittar jag en mjölskola där Lemke går igenom olika mjölsorter och vilken sort som passa bäst till vilket bröd. För att nämna några exempel så kan man välja många olika sorters mjöl bara till en pizzabotten, även om det oavsett mjölsort ska vara en med hög glutenhalt. Piroger gör man bäst på rågsikt medan en underbar mörk frukostlimpa bäst görs på fullkornsdinkel. Det fortsätter även nyttiga tips som du har nytta av vid ditt brödbak och sånt som är bra att tänka på när man bakar just bröd.
Sedan kommer kapitel med smaskiga recept på pizza, piroger ,tortilla, pita, hederliga rediga mackor och hur vi gör vårt eget ströbröd. Varje recept har en kort presentation över vad det är och var ifrån rätten härstammar. Det står också en ungefärlig tillagningstid och eventuell jästid.
Jag uppskattar särskilt kapitlet som heter ”rädda brödet” lite extra. Jag gillar inte att slänga mat och jag försöker att använda exempelvis hela grönsaken när jag står i köket. Visst händer det att jag slänger mat – det är oundvikligt – men att försöka dra ned svinnet så mycket som möjligt är något jag tycker alla ska sträva efter. När det kommer till bröd är det väldigt lätt att man slänger. Det blir et brödkant över av nån anledning eller man har glömt brödet framme så det torkat. Då brukar de flesta slänga brödet, eller möjligtvis mata änderna i dammen med det.
Men gör inte det! Använd brödet istället! Gör ströbröd, brödpasta eller använd det i köttbullarna. När åt du fattiga riddare sist? Ja, precis. Seså, släng inte de där gamla brödskivorna, använd dem och förvandla till en god maträtt!
Det är inte bara brödbaserad mat vi hittar i boken utan även såser, röror och kryddblandningar. En härlig variation, med allt från berbere och baba ganoush till hummus och guacamole. Allt som är gott att ha till en bit bröd helt enkelt.
Det finns dock en sak jag saknar, men samtidigt förstår att det inte är med. Och det är just matbröd. Visst hittar jag recept på bagels, pitabröd och flatbread, för att nämna några, men ett redigt matbröd finns inte. Nu är det inte fokus här (det nämns även i förordet) och det finns andra böcker för matbröd, men jag hade gärna sett något recept (ett enda litet puttenuttigt recept) från Lisa på just ett matigt gott matbröd.
På det stora hela är jag väldigt nöjd med boken; den är entusiastiskt skriven av en person som verkligen gillar det hon arbetar med. Som lägger ned sin kärlek och passion i matlagningen. Recepten är finemang och jag uppskattar att man som läsare får med inblick i mjölsorter och tips vid bakning, samt att varje rätt inleds med en kort presentation. Sånt gillar jag.
Bilderna är trevliga och varierande. Jag gillar när kokboksförfattaren också är med på bilderna och när det inte bara är färdiga rätter, utan även när det tillagas och bilder på råvaror. Bra blandning helt enkelt.
Så här sätter vi betyg på Senses