Hem Mat Veckans recept: Jordnötsbars

Veckans recept: Jordnötsbars

av Andreas Lycker

Så, det känns som att det är dags för något gott till fikat i helgen. Eller hur? Men vad ska du hitta på?

Har du redan tittat igenom receptsamlingen av desserter här på Senses.se men inte hittat något som riktigt passar?

Kändes raw food brownies för rå? Lite tveksam till italienska desserter, som tiramisu i dessa tider? För mycket hallon i hallondesserten? Men citronmarängpajen då? Jaha, för syrlig. Och kladdkakan för onyttig? Och dadelkvadraterna var för kvadratiska?

Jordnötsbars toppade med choklad
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Men du, som tur är så har jag ett förslag på en lösning, nämligen jordnötsbars; veganska sådana (om man använder vegansk choklad). Supergoda och samtidigt fulla av vitaminer och mineraler. Så, då slår vi två eller fler flugor i en smäll och äter något gott, nyttigt och fikamässigt rätt.

Ingredienser till ca 30 stycken.

  • 3 deciliter cashewnötter (naturella)
  • 1/2 deciliter solrosfrön
  • 1 deciliter hasselnötter
  • 1,5 deciliter jordnötssmör
  • 1 citron, saft och zest
  • 2 matskedar kokosolja
  • 1 tesked matcha
  • 1 tesked flingsalt
  • Mörk smält choklad att toppa med
  • Pumpakärnor att toppa med

Gör så här.

Börja med att blötlägga cashewnötterna i kallt vatten under tre-fyra timmar. Låt dem inte ligga för länge vi vatten för då kan dom bli lite bittra. (Här är ju också ett ypperligt tillfälle att blötlägga mer än man behöver till just de här godbitarna. Cashewnötter kan man nämligen använda till alltifrån att göra en cashewcreme eller cashewgrädde till att göra yoghurt med dem).

Häll ned hasselnötter och solrosfrön i en mixer och kör tills dessa blir grovt hackade. Tillsätt dom blötlagda cashewnötterna, mixa ihop det hela. Därefter lägger du i resten av ingredienserna och mixar till en massa. Här kan du välja om du vill ha lite större bitar kvar för konsistens och crunch eller om du vill ha de slätare.

Kolla att konsistensen är bra, så de går att forma till bars, annars får du tillsätta mer jordnötssmör, eller nötter (en smaksak).

Forma dom till bars (eller den form du själv önskar). Ställ dom kallt i kylen nån timme så de sätter sig. Toppa med smält choklad och pumpakärnor. Sedan är det bara att servera till fikat!

En jordnötsbar i ensamhet
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Nu när du har bakat dessa delikata bars så ställer du kanske frågan; i inledningen, nämnde han sex recept eller bara fem? Och, jag måste erkänna, att jag själv tappade räkningen i min iver att få med detta recept. Men med tanke på att alla är utsökta, så får du ställa dig frågan ”känner jag mig nöjd”? Nå, gör du det?

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.