Silver

Test: Orbi RBK852 AX6000

av senses.se

Netgear Orbi är bolagets meshlösning för konsumenter som vill ha stabilt och snabbt wifi utan för den delen behöva ha en router som ser ut som ett rymdskepp (Nighthawk AX12, vi tittar på dig ) eller behöva krångla med avancerade inställningar.

Netgear Orbi RBK852 AX6000 är namnet på den senaste modell-versionen
som har stöd för Wifi 6 (802.11ax). Vi har tidigare kikat på en Orbi-modell på Youtube-kanalen, men denna har alltså stöd för Wifi 6, vilket är framtidens anslutningsteknik och som ni kan läsa mer om i testet av AX12:an ovan.

Om man tittar på vad Netgear har för USP:ar på Orbi RBK852 AX6000 så är det:

  • Bekymmersfritt Wi-Fi
  • Täckning på upp till 465 kvm
  • Hastigheter på upp till 6 Gbps
  • Upp till 100 anslutna enheter

Det låter ju onekligen väldigt bra, så lika bra att vi sätter igång. Man börjar med att installera Orbi-appen på sin smartphone, scannar av en QR-kod på Orbi-enheten och sen så följer man anvisningarna steg för steg. Det är väldigt enkelt och tydligt hur man ska göra.

När man har installerat ”huvudroutern” så ska man gå vidare och installera satelliten (Orbi bygger på att du har en huvudrouter, och sen har du en eller flera satelliter som man placerar på lämpligt avstånd från huvud-routern för att få maximal täckning i huset). Appen ger tips om
optimal placering.

Orbi RBK852 app

Ett par minuter senare har även satelliten hittats, och vi är redo att testa. Totalt tog installationen under femton minuter, och det var väldigt enkelt och alla som klarar av att installera en app på sin telefon klarar av att komma igång med Orbi.

Det första jag gör när installationen är klar är att kika lite mer på appen för att se vad för inställningar som finns. Det är verkligen inte mycket som går att ändra på. Typ av kryptering, lösenord och gästnät av/på är i stort sett det som finns. Men som tur är så finns det möjlighet att logga in i ett mer traditionellt web-interface där många av de inställningsmöjligheter man kan förvänta sig på en modern router finns (på svenska, dessutom).

Orbi webbgränssnitt

Något som är värt att nämna är att Orbi-enheterna är stora. Riktigt
stora.

Orbi RBK852 storleksjämförelse
33 cl burk för jämförelse. Foto: Senses.se

Därför smälter Orbi RBK852 inte in i hemmet på samma sätt som mesh-enheter från konkurrenterna. Men med lite kreativ placering så kan man få dem att passa in rätt bra, till exempel i en bokhylla (vilket inte påverkade hastigheten / räckvidden överhuvudtaget).

Orbi RBK852 inredning
Foto: senses.se

Vi börjar med att testa prestandan i samma rum som huvudroutern står, och får exakt samma hastighet via wifi som när vi är inkopplade med kabel vilket är 250/250 Mbit/s. Faktum är att oavsett var vi rör oss i huset så får vi som sämst 10-15% lägre hastighet (huset är på totalt 160 kvm delat på tre våningar, huvudroutern står på plan 1 och satelliten på våning 3. Vi har testat att flytta satelliten mellan våning två och tre utan någon direkt skillnad i täckning/hastighet). Rör man sig utanför huset så börjar hastigheten sjunka rätt snabbt, men räckvidden är ändå riktigt bra.

Vi testar att dra igång ett par HD-videos på flera enheter samtidigt som vi laddar ner flera Linux-distributioner som torrenter. Allt fungerar som väntat och det blir inga avbrott, trots att vi maxar uppkopplingen. Många enklare routrar har problem med flera samtidiga strömmar, och särskilt om det är torrenter i hög hastighet på samma gång, så här märks det verkligen att Netgear har satsat på en rejält kraftfull CPU i Orbi RBK852.

Vi har testat systemet i ett par veckor med mängder av olika enheter, allt från Xbox, Google Stadia till senaste iPhone 11 Pro Max. Och det vi slås av är att allt bara funkar. Uppkopplingen känns blixtsnabb oavsett belastning på nätet och mängden av inkopplade enheter.

För att verkligen testa vad Netgear Orbi RBK852 AX6000 verkligen går för, så tog vi med systemet till kontoret där vi har en snabbare fiberuppkoppling på 700/700 Mbit/s.

Netgear Orbi RBK852 mätvärde på 700 mbit

På enheter med stöd för Wifi 6 så ligger vi konstant på 500+ mbit/s medans äldre enheter inte riktigt orkar upp i samma hastigheter.

Är allt guld och gröna skogar med Netgear Orbi RBK852 AX6000 då? Nej, tyvärr inte. Det finns ett stort minus och det är priset. Systemet är långt ifrån billigt, ett paket med huvudrouter + en satellit kostar vid testtillfället cirka 9 200 kr. Ska du upp på tre Orbi-enheter, vilket verkar vara det som för tillfället lagerförs, får du punga ut med cirka 12 000 kr.

Många av konkurrenterna har system som kostar mindre än hälften – visst, du får inte Wifi 6, och inte samma extrema prestanda som RBK852 har, men du får en hel del pengar över att köpa andra roliga prylar för. Det kostar att ligga på topp. Vill man ha en extremt smidig, snabb och framförallt framtidssäker lösning är Netgear Orbi RBK852 svårslagen. Men priset gör att vi kan inte sätta maxbetyg.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.