En bra monitor är oerhört viktig idag, särskilt med allt hemarbete som blir allt mer normen. En bra monitor handlar inte bara om bildkvalitet och bildegenskaper när man spelar på sin dator, utan även när man faktiskt sitter och jobbar eller ser på video via den. Många tillverkare gör stora skärmar idag med åtskilliga finesser, men få har den kvalitet rakt igenom som vi upplevt i Asus ROG Strix XG27UQ – en av de bästa (gaming)-monitorerna du kan få tag i. I alla fall just för tillfället. Men är den ”framtidssäker”?
Premium 4K
Antalet 27″-monitorer som klarar 4K på marknaden är inte jättemånga i skrivande stund. Det finns en uppsjö modeller som klarar strax över Full HD i 144Hz, men Asus XG27UQ är en av få som klarar detta i äkta 3840x2160p. HDR stöds upp till 10 bitar, vilket alltså gör den kompatibel med HDR10-standarden (dock inte dynamiska HDR-formatet Dolby Vision) och beroende på ditt grafikkort kan du alla bildegenskaper på en gång (detta kräver dock Radeon RX 5700 eller GeForce RTX 20-serien eller bättre, annars begränsas bilden till 144 Hz i SDR). HDR är officiellt satt till 400 nits, och skärmen peakar strax över det (runt 450 nits) vilket är ungefär hälften av kraften i en modern OLED eller storebror Asus PG27UQ (som kör fler zoner av dimming, till ett ännu högre pris). Nivån duger gott till spelande och arbete, där 200 nits är ganska optimalt för att inte bli för trött i ögonen av kritvita, lysande fönster. Dessa premium-egenskaper kommer dock också med en premium-prislapp och därför är Asus ROG Strix XG27UQ nästan dubbelt så dyr som många andra gaming-montiorer i 27″-segmentet (dessa är utan 4K dock). Men den höga upplösningen är faktiskt inte dess enda säljargument.
Kristallklar, blixtsnabb bild
Vi testar inte bara mängder med spel på senses, vi sitter ju vid datorn en hel del och skriver tester och artiklar också. Här skiner XG27UQ verkligen med knivskarp, varm och väldigt behaglig återgivning även för kontorsarbete. Texten är skarp, men bilden känns aldrig ”vass” och ljus- och färgåtergivningen (90% av DCI-P3) gör att allt lever, utan att ligga på essiga nivåer som gör dina ögon trötta. Ren njutning. IPS-panelen levererar både ren bildkvalitet och snabb uppdatering och skärmen har dessutom riktigt bra betraktningsvinkel. Du som älskar snabb responstid bör köra DisplayPort-anslutning om du har möjlighet, då denna utnyttjar Display Stream Compression (även ditt grafikkort måste stödja detta), som får komprimeringen att se nästan förlustfri ut samtidigt som responsen förblir blixtsnabb. Responstiden är satt till 1ms (GTG), vilket såklart är i det närmaste obefintligt. Men vad många inte tänker på tillkommer är naturlig input lag (fördröjning), som alla bildkällor har. Det genomsnittliga värdet blir runt 7 ms (spannet rör sig mellan 4-11 ms), vilket är mycket snabbt och utan praktiskt inverkan på fördröjning i exempelvis spel. Sett till den monster-mängder av pixlar som skyfflas och ska vridas 4K och 144 Hz (över 8 miljoner) så ligger mätvärdet i toppskiktet av detta monitor-segment idag.
Asus ROG Strix XG27UQ stöder adaptive sync (men inte VRR, som ju kräver HDMI 2.1, mer om detta nedan), officiellt gäller stödet AMD FreeSync (med variabel bilduppdatering i 48-144 Hz) men det går faktiskt att få den att lira med GeForce G-Sync också, även om skärmen inte har officiellt har stöd för det.
Ljusshow – för den som vill
Likt de flesta gaming-tillbehör så har även Asus ROG Strix XG27UQ en massa RGB-ljusslingor, inklusive att den kan projicera ROG (Republic of Gamers) loggan på ditt skrivbord. Vissa älskar dessa kalejdoskop och ljusshower, kanske kombinerat med en schysst lösning som Philips Hue, men för oss som föredrar att det som händer på skärmen ska spela huvudrollen så kan alla dessa ljus enkelt stängas av. Knapparna på sidan är fyra stycken och du styr menyerna via en slags mini-joystick. Presentationen av menyerna är möjligtvis aningen stram och sober, men det är i alla fall översiktligt enkelt att hitta och ställa in det man vill.
Apropå ljus så har monitorn ett inbyggt blåljusfilter som vi rekommenderar att du slår på för att skydda dina ögon vid långvarig skärmanvändning. Filtret kan ställas in i fyra steg vi rekommenderar att du kör högsta möjliga utan att bilden förvrängs (vilket den för oss gjorde påtagligt i högsta inställningen, så vi lades oss precis under den).
Likt många ”proffs”-monitorer så har Asus ROG Strix XG27UQ inga inbyggda högtalare, något som inte borde förvåna någon då alla seriösa användare ändå kör externa lösningar som låter bättre, eller ännu hellre – ordentliga gaming-lurar (3,5 mm-anslutning finns direkt i monitorn, så du kan ta ut ljudet där).
Vi ska erkänna att vi dock inte är jätteförtjusta i foten. Denna tripod är rejält tilltagen (för att bära en lika stadig monitor), och den brer ut sig ordentligt över en onödigt stor del av skrivbordsytan. Här hade man kunnat lösa det snyggare och smidigare med en mindre men betydligt tyngre metallfot, á la Panasonics OLED-tv-apparater.
Bildtrolleri
HDR inom spel är än så länge inte jättestort idag. Det kommer allt fler som stödjer detta, men lejonparten av de stora spelen kör endast SDR. Här kan du ställa Asus ROG Strix XG27UQ i olika bildbehandlingslägen, som gör att även spel utan HDR ändå får en rätt övertygande effekt av fördjupade färger och ökad kontrast (som HDR ger i filmer till exempel). Dynamisk dimming gör att panelen kan justera ljus efter behov i zoner och detta ger skjuts åt intrycket, även om spel med äkta stöd för HDR såsom Call of Duty: Black Ops Cold War och Cyberpunk 2077 gör sig allra bäst, särskilt i högsta möjliga upplösning och bilduppdatering som ditt grafikkort mäktar med.
HDMI 2.1 – var god dröj…
Asus ROG Strix XG27UQ imponerar på i princip varje front. Men till frågan om ”framtidssäker” (om det nu finns något som över huvud taget heter så) så blir den stora bristen idag det saknade stödet för HDMI 2.1. Eftersom Asus ROG Strix XG27UQ släpptes förra året och HDMI 2.1 bara nyligen blev helt ”klart” som standard så är detta inget konstigt alls. Men det begränsar möjligheten att kunna nyttja kraften i de nya konsolerna, Playstation 5 och Xbox Series X, då HDMI 2.1 krävs för både VRR, samt 4K i 120fps respektive 8K i 60fps (som sägs komma ”framöver”). XG27UQ gör sig riktigt bra med båda maskinerna, men det är synd att bara kunna utnyttja delar av den fulla kapaciteten i dessa och de modernaste monster-grafikkorten (om du nu kan få tag på antingen det ena eller det andra i leveransbristen på chip som råder 2021). Samtidigt är HDMI 2.1 som sagt väldigt mycket i sin linda och de riktigt stabila bildkällorna med stöd för standarden beräknas komma först hösten 2021.
Summering Asus ROG Strix XG27UQ
Det är inte många fel på Asus ROG Strix XG27UQ. Detta är faktiskt en av de bästa och mest mångsidiga monitorer vi testat på senses – inte bara utmärkt för gaming, utan även för arbete och filmtittande med behaglig och mycket skarp bild- och färgåtergivning. Den kostar förvisso en ganska bra slant och för dig som vill maxa grafikkortet eller köra de nya konsoler fullt ut så kan det vara värt att vänta in efterföljaren, som lär få stöd för HDMI 2.1 (men då förmodligen också kosta lite mer). Den första gaming-monitorn med 4K och HDMI 2.1 som utannonserats i denna storlek kommer dock börja närma sig priset för en 48″ OLED-tv… så det kostar att ligga i framkant.
”Framtidssäker” finns egentligen inget som heter, eftersom den oskrivna framtiden ständigt är i förändring (ironiskt nog). Vad som är ”framtid” just nu kan bli ”dåtid” rätt snabbt, eftersom standarder förändras, utvecklas och hårdvara släpps med ”mellan-lösningar”, exempelvis delar av HDMI 2.1-egenskaperna (såsom ALLM) i HDMI 2.0 eller HDR8, som är mer än SDR men inte i närheten av fullt stöd för HDR (som ska vara minst 10 bitar).
Om framtiden i sitt sköte har en gaming-monitor med alla spjutspets-funktioner man önskar och samtidigt behåller alla fina bildegenskaper i denna återstår att se. Till dess är vi i alla fall mycket nöjda att köra Asus ROG Strix XG27UQ som ny referens i monitor-segmentet. Solklart.
Så här sätter vi betyg på Senses