Marknaden för true wireless har fullkomligt exploderat sista åren, mycket tack vare Apples trendiga, men inte särskilt prisvärda AirPods. Alla, från lågprismärken till über-exklusiva aktörer, vill ha en del av kakan och utbudet har aldrig varit så bra – och brett – som det är idag. Brittiska Bowers & Wilkins (B&W) är ett märke alla entusiaster av välljud känner igen och de släpper nu två modeller true wireless, in-ear-lurar: PI5 och PI7. Vi har hårdtestat storebror PI7 sista veckorna och funnit en audiofil guldklimp, med inte helt oansenlig prislapp. Är dom värda den?
Första intryck
PI7 kommer i ett vackert och i vårt fall vitt etui med snäckor som likt Technics toppmodell EAH-AZ70 andas exklusivt premium materialval och kvalitet. Det ingår flera storlekar på silikon-kuddarna och du bör i vanlig ordning välja den största du kan bära bekvämt (för bästa bas). Passformen är god, men kanske inte strålande. Snäckorna sitter bättre och mer balanserat än Panasonics lite för tunga RZ-S500W, däremot inte så perfekt som Creative Labs Outlier Gold (numera Air V2). Givetvis kommer passformen att vara högst individuell för just ditt öra och dess form.
Det var lite knixigt att få igång hörlurarna till en början. Appen liknar konkurrenternas, med i mångt och mycket samma funktioner (förutom avsaknaden av EQ) och möjlighet att ställa in finesser samt uppdatera firmware, vilket rekommenderas att du alltid gör. Själva huvudparningen strulade dock och krävde flera, tålmodiga försök. När lurarna väl parat sig med vår referenstelefon så fungerade det fint framledes.
Ljudkvalitet B&W PI7
Med högt ställda förväntningar började vi spela igenom den digitala referenslistan på högsta kvalitetsinställning. PI7 är med sina dryga 4 000 kronor i prislapp några av marknadens dyrare TWS-hörlurar. Man behöver dock inte lyssna särskilt länge för att förstå varför: precis som i B&Ws högtalare (samma team har skapat Diamond 800-serien) så finns här ett system med flera element. B&W kallar det hybrid-drive och det innebär att hörlurarna kör ett diskant-element separat från det generöst tilltagna fullregister-elementet på 9,2 mm. Detta ger en grym bredd i ljud-spektrat och gör att hörlurarna hänger med lika bra i snabb bas som i avancerade låtar med många instrument i olika register, på en gång. Lyssna på Scarlet Pleasures What a Life (från härliga En runda till) så märker du vad vi menar. Akustiskt gör sig också utmärkt, vilket man exempelvis kan höra i Susan Wongs cover på Sound of Silence, där gitarrsträngarna låter kristallklart och intimt, precis som hennes väna röst. Kör vi på lite spänstig pop – exempelvis Master KGs dans-meme-aktuella Jerusalema, med dunkade bas och solklara slaginstrument – så får vi bara bekräftat vad vi redan upplevt: PI7 är det närmaste en ”catch-all”-in-ear-lur som vi hört hittills. Närmaste konkurrenten – Sennheiser Momemtum True Wireless 2 – ligger inte långt efter och är kanske aningen klarare i vissa fall, men PI7 vinner ändå på total bredd och ljud med källor av hög kvalitet.
PI7 har en 24 bitars, 48kHz ljudprocessor (Quad-core med DSP) och stöder aptX men även de högupplösta aptX HD, LL och till och med bästa aptX Adaptive, vilket är strålande kvalitet för dig som kör annat än iPhone (som ännu inte vill vara med på tåget…).
Som vanligt är touch-kontrollerna lite av en blandad påse. De funkar överlag bra när man lärt sig dom, men den gyllene avvägningen mellan hur lätt de svarar och samtidigt skyddar mot feltryck är alltid vansklig. Vissa höjer kanske på ögonbrynen åt att man inte kan ställa in volymen på dessa via tryck; men eftersom vi sällan tycker det fungerar särskilt bra ändå – och oftast resulterar i andra, oönskade effekter – så är det inget vi direkt saknar här. Vad appen däremot har som är lite udda och kul är ”soundscapes”, där du kan lyssna på förinspelade miljöljud såsom skog, vattenfall och regn. Snabbavkoppling. Varför inte?
Lurarna stöder ANC (aktiv brusreducering) och har även ett auto-läge som intuitivt ska känna av ”viktiga” ljud från omgivningen, såsom exempelvis utrop i högtalare. Just den biten funkade bra, men när någon på en trafikerad gata närmar sig och vill prata så ska du inte räkna med att detta fungerar varje gång.
Likt EAH-AZ70 har PI7 sex mikrofoner, där fyra stycken scannar av omgivningen och försöker blockera ut missljud och två som plockar upp din röst. Samtalen fungerar bra, vi hörde motparten helt perfekt och den hörde oss bra, men det finns ju alltid en utmaning med TWS-lurar och bullriga miljöer, då micken sitter rätt långt ifrån munnen på den som talar i dem. Så man får laga lite efter läge.
Full laddning ger cirka fyra timmars användning och det är helt OK, caset innehåller kapacitet för ytterligare fyra omgångar så du lär alltså klara dig lugnt ett dygn (snabbladdning via USB-C stöds också, såklart). En lite udda grej med caset är att du fysiskt kan koppla in det som ”sändare” till enheter som inte har bluetooth-anslutning (tänk gamla 3,5″-kontakter som din gamla iPod, iPhone eller bärbara spelkonsol) och på så vis ”strömma” ut ljudet till de trådlösa lurarna. Kul och rätt udda grej, som kanske lär användas sparsamt, men kan vara skoj för att få liv i gamla enheter du kanske glömt bort, då dessa ofta kräver sladd, vilket inte fysiskt kan anslutas till TWS-hörlurar.
Summering Bowers & Wilkins PI7
Det går inte annat än lyfta på hatten åt Bowers & Wilkins PI7 – detta är en helt enastående produkt, med ett fullkomligt briljant ljud, faktiskt bland det bästa och mest mångsidiga vi hört så här långt. Prislappen på 4 300 kronor är inte billig, men ändå fullt rimligt för nivån man får på finishen och framförallt ljudkvaliteten. Detta är premium i ordets rätta bemärkelse och även om man kan skriva in små minus i protokollet för aningen skakig app och möjligtvis komforten över tid samt passformen (väldigt individuellt som sagt) så går det inte att bortse ifrån att detta förmodligen är det bästa ljud du kan få idag inom true wireless. Ja, det finns andra märken som kostar hälften så mycket och låter mycket bra för priset, men som vanligt – vill man ha det bästa, måste man ställa plånboken på lite vidare gavel. Och i vår tycke är B&W PI7 väl värda det.
Unna dig en härlig present, lagom till semestern. Detta är nya favoriter och referenser inom high-end-TWS på redaktionen!
Så här sätter vi betyg på Senses