Hem MobilAndroid Test: PlayShifu Plugo + Orboot – pedagogiska leksaker
PlayShifu Plugo Orboot test senses

Test: PlayShifu Plugo + Orboot – pedagogiska leksaker

av senses.se

Ungar idag. Om man inte sätter tidsgränser så skulle de förmodligen sitta alla vakna timmar på dygnet med pekplattan fastklistrad i händerna. Men en pekplatta är – till skillnad från en tv till exempel – väldigt mycket vad man gör den till. Ja, man kan sitta och slösa ändlösa timmar på att glo på gapiga ”influencers” på Youtube; men man kan även använda plattan till utveckling såsom att spela (pedagogiska) spel. Företaget PlayShifu grundades i Indien av två pappor som ville ha en mer empatisk lärandeprocess för sina barn. Företaget har på några år vuxit till över 400 000 användare i landet. Leksakerna med fokus på lärande är så kallade STEM, som är en förkortning av science, technology, engineering and math – på svenska vetenskap, teknik, byggande och matte – naturämnen vi behöver mycket mer av framöver i vår nya värld (och såklart, språk ovanpå det).

PlayShifus leksaker har alltså funnits ute på den internationella marknaden ett tag och börjar nu sakteligen rullas ut i Norden också, med lokalisering (svenskt tal, till exempel). Denna process är verkligen i sin linda och många av produkterna har ännu inte svenskt tal alls eller har i flera fall inte helt fungerande sådant; programmet byter till andra språk lite hursomhelst (oftast holländska och engelska). Vi samlade ihop våra knatterecensenter (3 och 5 år) och lät dem testa och vara med och tycka till om några av PlayShifus produkter inom PLUGO– och Orboot-serien. Plugo är ett koncept där du rullar ut en magnetisk matta med hållare för din pekplatta och där du sedan kan välja på olika kit med fokus på exempelvis pianospelande, ordkunskap eller spatial förmåga (praktisk fysik, att skjuta slangbella).

Plugo Letters

Här gäller det att stava ord med brickor som innehåller bokstäver. Spelet ska utmana barn från förskoleålder (japp, i andra länder lär man sig skriva och läsa redan då) med korta ord på 3-4 bokstäver och fonetik, upp till mellanstadiet. Spelet är uteslutande på engelska, vilket i just detta fall är förståeligt eftersom en svensk version skulle behöva göras om från grunden. Då våra knatte-recensenter är för små både för stavning och engelska så lät vi en mellanstadie-elev prova Letters. Han tyckte det var helt OK som spel, men förstod inte varför man behöver brickorna egentligen, då man lika gärna skulle kunna peka på bokstäver på skärmen. En viss poäng, onekligen.

Plugo Letters barn som lär sig bokstäver spel på engelska pekplatta
Foto: PlayShifu.com

Plugo Tunes

Ett litet piano med en oktav ska hjälpa barn att börja förstå musik, tonhöjd och noter. Knattarna gillade detta, till en början; men spelet blir snabbt ganska svårt och avancerat – även inställt på förskolenivå – och vill bland annat att barnen både tränar gehör (att man lyssnar och upprepar genom hörseln vilken ton som spelas) och sen med ganska långa sekvenser av noter man skall komma ihåg. Synd att Plugo Tunes inte har en riktigt lätt inställning för de mindre barnen; det här hade kunnat vara en utmärkt ingång i musikens underbara värld. Svensk tal finns – typ – men det buggar en hel del och går över till andra språk med jämna mellanrum. Ett av mini-spelen, där man ska hålla monster borta, fungerande också bara tidvis under testet – ibland kunde vi inte starta det alls eller fortsätta där vi slutade.

PlayShifu Plugo Piano test senses.se barn med pianospel
Plugo Tunes – roligt med piano, men för svårt för snabbt. Foto: senses.se

Plugo Count

På en gul liten utomjordings-figur så ska barn trä på siffror och räknesätt för att lösa aritmetiska problem, siffror i följ och rätt tecken. Detta blev snabbt femåringens favorit! Här finns tillräckligt med inställningar för att verkligen anpassa spelet till ett barn som just börjat lära sig siffror, enkel addition och subtraktion och som sen går hela vägen till mer avancerade saker såsom multiplikation, divison och ekvationer. Här tas vi med på en rymdresa med matteuppgifter, från att räkna asteroider till att ange vilket tal i en samling som är högst eller lägst. Det finns även utmaningar med serier och monsterkompisar. Svenskan är på plats till cirka 90% och detta borde vara ett pedagogiskt spel som skulle finnas i alla skolor! En klar favorit.

Plugo Count senses test recension playshifu
Plugo Count – en av favoriterna! Foto: senses.se

Plugo Link

Ett byggarspel där barnen ska använda magnetiska block för att lösa pussel och skapa figurer de får se på skärmen. Det står att det riktar sig till 5-10-åringar och mer än så kan vi inte säga om det, eftersom spelet aldrig fungerande för oss (trots flera ominstallationer) utan fastnade i början, under sista delen av kalibreringsprocessen… Svenskan verkade i alla fall fungera, den lilla bit vi kunde se och höra, vilket väl är det enda positiva vi kan säga om Plugo Link…

Plugo Slingshot

En katapult-simulator. Du som lagt oändlig tid på att pricka papperskorgen i Paper Toss 2.0 på mobilen vet exakt vad du ska vänta dig här. Det gäller att träna finmotorik och spatial förmåga genom att ladda en slags katapult/slangbella för att skicka iväg virtuella skott på mål som målas upp i pekplattan. Detta var väldigt uppskattat och roligt även för den allra minsta knatte-recensenten, som snabbt blev bättre på det och spelet kräver naturligtvis inga förkunskaper. Tyvärr var ett av mini-spelen helt ospelbart på grund av en bugg som gjorde att katapulten inte gav utslag alls (Tizi Wizi med den unga magikern), vilket såklart är jättesynd och frustrerande på en nysläppt produkt. Ett annars bra och roligt sätt att träna finmotorik. Helt på engelska (även om uppgifterna är rätt självförklarande även för barn).

Plugo Slingshot skjuta slangbella katapult senses recension
En annan solklar favorit! Foto: PlayShifu.com

PlayShifu Orboot

PlayShifus Orboot-serie är en samling glober som du interagerar med genom AR (förstärkt verklighet) via kameran i din pekplatta. Orboot Earth handlar om vår vackra planet och låter spelarna upptäcka länder, djur och kända byggnader över hela jorden. Man får även lära sig fakta, flaggor, maträtter och annat kul som hör geografins värld till. Här finns också ett spel med fokus på balans i naturen, där barnen ska lista ut vad som behövs för att skapa jämvikt i olika scenarier – mer grönska, fler gräsätande djur, färre rovdjur eller kanske mer jordmån? I Orboot Earth ingår ett pass där barnen kan stämpla och samla på klistermärken. Ett alldeles utmärkt läroverktyg med roliga spel, riktat till klart äldre barn som måste förstå engelska. Den tekniska implementeringen är också si och så med, iPad-kameran kan ibland ha svårt att fokusera på de rätt minimala AR-punkterna och det hela kräver viss fingerfärdighet att både hålla upp, rikta och trycka på skärmen samtidigt. Frågesporten som finns kan nog vara klurig även för vuxna – vet du till exempel vilket ämne som ger Flamingon dess rosa färg? (förvisso flervalsfråga, men ändå – långt ifrån skolnivå i Sverige).

I Orboot-serien finns även glober med fokus på dinosauriernas tid, ett favoritämne för många barn, samt planeten Mars för blivande astronauter.

PlayShify Orboot Earth barn pekar på Egypten pyramider afrika
Orboot Earth – en utmärkt idé, som blir för svår för de minsta på engelska. Foto: senses.se

Summering

Det samlade intrycket av PlayShifus produkter är att tanken är god och att de är väldigt ambitiösa, men att flera av dem tyvärr är lite för tidigt utrullade med spelförstörande buggar och ingen eller ofullkomlig svensk översättning. I Asien är krav och förväntningar på barn mycket högre än i väst – i Singapore ska du exempelvis både kunna grundläggande matte och tre (!) språk när du börjar skolan (varav ett av språken måste vara kinesiska). Detta avspeglas till viss del i svårighetsgraden hos många av Plugo-produkterna, som alltså har ganska snabbt ökande svårighetskurva och därför blir för svåra för ett genomsnittligt förskolebarn i Sverige. Däremot finns spel som Plugo Count och Slingshot som känns perfekt avvägda och mångsidiga även för en treåring och uppåt. Uppfattningen överlag är att barn som kommit igång med matte och engelska (vilket man ju gör från förskoleklass numera) kommer ha desto mest utbyte av dessa produkter (6 år och uppåt, alltså).

Rent tekniskt så fungerar produkterna överlag helt OK på iOS, där vi provat dom, men den svenska anpassningen är som sagt knackig eller helt frånvarande och de kritiska buggarna gör att apparna inte känns färdig-testade. Eftersom produkterna trots allt kostar en ansenlig slant (cirka 600 kronor styck) så blir investeringen ändå kännbar och du som förälder måste bedöma vilken nivå ditt barn är på för att få ut mesta möjliga – vi skulle som sagt säga att allt, utom möjligtvis Slingshot och Count, blir för svårt för de allra yngsta barnen. Vi kan också sakna en mer lekfull nivå, där svårighetsgraden sänks rejält och att lärandet ska kännas lika mycket lek som det är utmaning och pedagogik. Få barn önskar sig mer skolarbete på fritiden. Och då riskerar prylarna att bara bli stående, om barnet inte känner lockelsen att leka med dom (och lära sig på köpet).

Så, höga betyg för ambitionsnivån på lärandet, tyvärr inte alls så höga betyg för det tekniska genomförandet och lokaliseringen (såväl språk som nivå). Slutbetyget från knattarna och oss som föräldrar hamnar därför sammantaget på godkänt, men som helhet räcker det inte till en regelrätt rekommendation (förutom enskilda kit). Har du äldre barn som behärskar engelska och gillar att utmanas så kan det dock vara betydligt mer värde för pengarna och du kan dra upp betyget minst ett snäpp. Alla kan gott vänta ett tag på att PlayShifu hinner stryka ut flera av de värsta buggar och anpassa spelet ordentligt till svenska – något som blir lite av ett krav på produkter som dessa, även om en vuxen sitter med.

Fotnot: Shifus produkter kräver en iPad från 2017 eller senare alternativ en Android från 2015 med 2GB eller mer RAM-minne. Vi har endast testat på iOS och även om produkterna fungerar på exempelvis iPhone rekommenderar vi en modern iPad i full storlek för bästa funktionalitet.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.