Hem SpelPlaystation 4 / PS4 Förhandstitt: Disney Dreamlight Valley
Disney Dreamlight Valley förhandstit

Förhandstitt: Disney Dreamlight Valley

av senses.se

Disney Dreamlight Valley släpps i fullversion under 2023. Det är på ytan ett drömspel för Disney-fantaster: en kavalkad av figurer från Disney och Pixar och platser från kända filmer, inte helt olikt charmen i Kingdom Hearts-spelen. Men till skillnad från Square Enix JRPG-djup blir förstaintrycket av detta spel, från mobilkungarna Gameloft, mycket just ett Free-2-Play-mobilspel, på fler sätt än bara mikrotransaktionerna.

Spelet, som verkar släppas endast till konsol, sätter oss spelare som huvudpersonen och låter oss designa och namnge vår egen avatar, som vi kan ställa in till minsta födelsemärke. Vår valda figur somnar en kväll och vaknar upp i det magiska Magic Kingdom, som tagits över av mörker och torniga växter som gör att alla i riket glömt glädjen och drivkrafterna i livet. Det blir vår uppgift att hjälpa Merlin, Musse, Långben och Joakim von Anka att återställa allt, medan vi samtidigt gör trädgårdsarbete, odlar mat och hackar undan stenar.

Foto: Gameloft

Disney Dreamlight Valley är spelmekaniskt mycket enkelt, men därmed inte sagt att det är lättspelat för barn (som tydligt verkar vara målgruppen). Man kan lägga timmar på att gå runt och rensa växter, hacka stenar och fiska upp fiskar, men många moment kräver fingerfärdighet med knappkombinationer på kontrollen som blir aningen svåra för mindre barn; att aktivt byta mellan spade, metspö och hacka samt vattenkanna, till exempel och att se till att mata eller vila avataren återkommande. Dreamlight Valley är trevligt småputtrande, lite lyxigare förpackat busy work med matlagning, inredning och samlande, perfekt för de små som får sällskap av älskade Disney-figurer. Men sen kommer dialogen och ”valen”, som inte verkar göra någon praktisk skillnad på utgången och man bara måste trycka sig förbi. Ingen av NPC-karaktärerna man träffar på lider av tunghäfta, det kan vara tiotals rutor med endast skriven dialog, på engelska att trycka sig igenom och här ges även information till uppdrag som du behöver förstå – vilket återigen de minsta inte kan. En vuxen, eller någon läskunnig på engelska, behöver alltså sitta med om man inte ska gå runt på måfå.

Rent tekniskt är Disney Dreamlight Valley i nuvarande skick inte heller någon fest. Disneyfigurerna är troget återgivna, så även de kända musikstyckena från de klassiska filmerna, men övrigt genomförande lämnar en hel del att önska. Spelet finns på current-gen och vi testade Ultimate Edition på Xbox Series X, men grafiken vi såg påminde om spel från PS3-eran eller en ganska rak konvertering från ett mobilspel – relativt enkla miljöer och detaljer, upprepande design och egentligen helt utan moderna inslag som strålspårning eller dynamisk upplösning och mjuk bilduppdatering. Tvärtom, istället tappar spelet bildrutor redan i mellansekvenserna och flödet verkar rätt starkt låst till 30 frames per sekund, åtminstone i denna version. Vi hoppas detta är något som åtgärdas till den färdiga releasen och då ger oss dedikerade current-gen-versioner som drar nytta av maskinernas kraft.

Foto: Gameloft

Disney Dreamlight Valley släpps som sagt i färdig version under 2023, detta är endast en förhandstitt på en tidig utgåva. Spelet blir free-2-play med mikrotransaktioner, vilket inte är märkligt alls, i mobilvärlden där det mesta nu är ”gratis att spela, med köp inuti app”. Men för dig som vill hoppa in i Disney Dreamlight Valley redan nu så är spelet inte free-2-play, utan kostar från 300 kronor och uppåt. Ultimate Edition går loss på ögonvattnade 800 kronor och då finns gott om utrymme att sen handla vidare i boosters spelet. Detta känns väldigt tveksamt. Early access-versioner tycker vi ska vara gratis för att just ge feedback åt utvecklare (eller eventuellt kosta en mycket symbolisk summa). Nu kallas detta för ”founder’s pack” och blir som en slags finansiering åt utvecklingen framåt, något vi tvivlar på att Disney eller Gameloft behöver ekonomiskt.

Nu låter detta kanske som en sågning längs fotknölarna, men det är det inte. Det är bara ett förstaintryck som givetvis kan – och förhoppningsvis blir – annorlunda om något halvår eller så när det slutliga spelet släpps. Knatterecensenterna hade kul med Disney Dreamlight Valley och för stenhårda Disney-fantaster finns en del kul platser och möten att se fram emot. Spelmekaniken är som sagt simpel och upprepande, men relativt avslappnade i sin enkelhet. Däremot är spelet i sitt nuvarande skick tekniskt ganska klent, finansieringsmodellen känns inte genomtänkt och det har problem med att pricka in rätt nivå för målgruppen. Det känns inte som något vuxna gamers skulle sitta med någon längre tid och för mindre barn blir det för pratigt och något för avancerat med alla val och menyer. Vågar vi hoppas på en lokaliserad version med svenskt tal eller åtminstone svensk text till nästa år?

Detta är en förhandstitt av en icke-färdigställd produkt och därför delas inga betyg ut. Testkod tillhandahölls av utvecklarna.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.