Hem LjudHörlurar Test: Google Pixel Buds Pro

Test: Google Pixel Buds Pro

av Björn Alsborger

I samband med att Google slog på stora trumman och lanserade Pixel 7 Pro och Pixel 7 så lanserades även hörlurarna Google Pixel Buds Pro i Sverige.

Det här är Googles fjärde försök att försöka slå sig in på den extremt konkurrensutsatta marknaden med true wireless-lurar.

Om vi börjar med att titta på specifikationerna: fodralet är litet och smidigt ( 25 x 50 x 63,2 mm och väger 43 gram) och ger 19 timmar extra batteritid utöver de fem timmarna man har i lurarna. De här tiderna är med brusreducering på, kör man utan det så har man närmare 10h i lurarna och dryga 30h totalt.

Foto: senses.se

Fodralet laddas snabbt med USB-C eller via Qi och det går fort att ladda upp lurarna genom att lägga dom i fodralet. Fem minuter i fodralet ger ca 1h lyssningstid och 15min ger 3h.

Fodralet har skyddsklass IPX2 och lurarna IPX4, så du behöver inte vara orolig för att träna med lurarna i även om det börjar regna.

Varje hörlur väger 6.1 gram och inuti så sitter det ett 12 mm-element.

Vi är lite tveksamma till konstruktionen på locket till fodralet, det känns lite ostabilt och billigt när det är öppet, vilket är synd för resten av fodralet är väldigt bra. Otroligt smidigt format med sin runda form.

Programvaran (om man har en Android-telefon alltså – stödet för iOS är mer eller mindre obefintligt) är enkel att använda, men samtidigt så finns det inte många funktioner förutom EQ, där man kan välja ett par fasta lägen eller skapa eget och så kan man justera om Google-assistenten skall starta vid ett långtryck eller om man vill byta läge mellan brusreducering av/på eller omgivningsljud.

Vi tycker det är lite synd att Google inte låter användaren styra helt vad som ska hända vid t.ex dubbeltryck eller lång-tryck. Själva touch-funktionaliteten fungerar föredömligt bra. Det är enkelt att trycka / svepa utan att råka justera hur lurarna sitter, och det är samtidigt enkelt att justera hur dom sitter eller ta i / ur utan att man råkar byta låt eller liknande.

Hörlurarna sitter väldigt bra i örat, det är inga problem att ha dom i på en joggingtur och trots vikten på 6 gram så känns dom aldrig tunga. Det är snarare så att man lätt glömmer bort att man har dom i.

När det kommer till brusreducering så finns tre lägen. Av, på eller med omgivningsljud. Man kan inte justera nivåerna på brusreduceringen eller hur mycket omgivningsljud de ska släppa in.

Brusreduceringen är överlag mycket bra, den filtrerar effektivt bort det mesta av ljudet, och kollektivtrafik eller flyg blir riktigt behagligt. Det blir inte helt tyst som hos vissa hos konkurrenterna, men man har samtidigt inte det där trycket mot örat som är vanligt vid brusreducering. Där den inte riktigt håller toppklass är när det kommer till vind, t.ex om man cyklar så hör man vinden lite mer än vad man borde.

Läget med omgivningsljud är även det bra, det går snabbt att växla till det och utan att man behöver ta ur lurarna så kan man t.ex ha ett samtal i en butik utan att känna att man står och skriker.

När det kommer till ljudkvalitet på musik så låter det ok, lurarna hanterar bas väldigt bra och om man lyssnar på t.ex hiphop så kommer man uppskatta den tunga basen. Även mellanregister och diskant låter bra, men når inte hela vägen fram. Ljudmässigt är det här inte ett par Sony WF-1000XM4.

Google har av någon konstig anledning valt att inte ha stöd för annat än SBC & AAC vilket blir extra tydligt när man lyssnar på akustisk musik och sen jämför med hörlurar som har stöd för mer högupplöst ljud. Det låter absolut inte dåligt, men det där lilla extra saknas.

Samtalsljud låter däremot mycket bra både för uppringaren och mottagaren, och vi upplever ingen fördröjning i ljud vid filmtittande.

Sammanfattning

Det finns en sak som vi inte har tagit upp än och som är det stora stora problemet med Google Pixel Buds Pro, som blir lite elefanten i rummet som ingen verkar tala om. Och det är priset. Rekommenderat pris är 2 399 kr, vilket alltså sätter lurarna i ungefär samma prisklass som just Sony WF-1000XM4 och gör att Pixel Buds Pro delar samma problem som Yamaha TW-E7B; de är bra, men för samma pris får man bättre.

Och även om det mesta är bra på Google Pixel Buds Pro – till och med riktigt bra – så är dom i slutändan alldeles för dyra. De kan inte mäta sig med konkurrenter i samma prisklass. Hade priset varit närmare 1 000 kr än 2 500 kr så hade detta varit ett givet köp.

Google skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.