Spana också in vårt test av flaggskeppsmodellen Roborock S8 Pro Ultra.
Vissa maskiner vi köper till hemmet ska på ett eller ett annat sätt hjälpa oss. Tanken är att effektivisera någon aspekt av tillvaron och låta oss slippa den. Samma tanke finns naturligtvis bakom en robotdammsugare. Vi möts dock ofta av reklamfilmer där dessa maskiner får arbeta i en närmast ultimat miljö. Undanplockat, stora ytor, rektangulära mattor, en till synes helt trådlös tillvaro och inga konstiga möbler med stökiga ben som kan ställa till det. Detta står även i bruksanvisningen. Det ska således helst vara ultimat, men så är det inte nödvändigvis hemma hos de flesta av oss. Och verkligen inte jämt!
Vi har tidigare testat ett av amerikanska Neatos flaggskepp Neato D8, en robotdammsugare med plus men också alltför många minus i verklighetens bostadsytor. Därför blir det spännande att låta nysläppta Roborock S8 jobba i en miljö som långt ifrån alla dagar är ultimat, nämligen en familj med tre småbarn och med allt som kommer därtill. Så om du tillhör skaran av människor som är skeptisk till huruvida en robotdammsugare ens kan fungera hemma hos dig kommer detta test förhoppningsvis ge klarhet.
En överblick
Roborock S8 dammsuger och moppar. Med hjälp av en liten, roterande borste på höger sida puttar den in smuts till det stora insuget som består av två roterande plastborstar. Du får en laddstation och en plastmatta som ska klistras i golvet där Roborock S8 står när den laddar.
Vid sidan av denna modell finns en Roborock S8+ samt en Roborock S8 Pro Ultra. Den stora skillnaden, förutom allehanda finesser, mellan S8 och de andra är att du får automatisk tömning med S8+ och S8 Pro Ultra. Den finns dock en annan beaktansvärd skillnad och det är att utan självtömningen, som kräver en dockningsstation, blir Roborock S8 smidigare och kan utan problem parkeras exempelvis under en soffa eller en säng. Således blir den inte en del av inredningen vilket inte är så dumt.
Roborock S8 är en smart liten maskin som du enkelt styr via en app och du kan fjärrstarta den var än du är. Råkar den ut för problem hör den av sig genom ett varningsmeddelande. När hemmet är kartlagt skapar Roborock S8 en rutin som den städar efter och börjar alltid med kanterna i vänstervarv, just för att den lilla roterande borsten ska komma åt allt. Därefter strävar den efter att åka långa sträckor för att både dammsugning och moppning ska optimeras.
Ber du Roborock S8 att köra en städning och upprepa programmet två eller tre gånger, ändrar den sitt mönster. Således får den med mer smuts, inte bara för att den upprepar, utan även för att den förändrar. Visst tar det längre tid, men du är ju inte involverad så det är ju detsamma.
Roborock S8 var synnerligen lätt att installera, både mot WiFi och mot Google Home. Den behövde ett varv per rum för att rita upp hemmet och gör hyfsat ifrån sig när det gäller att på egenhand förstå var ett rum slutar och det nästa börjar. Det blir inte perfekt i alla tillfällen men du kan då själv gå in och justera. Appen är enkel och pedagogisk. Till vår förvåning är det inte möjligt att ta bort ett rum som Roborock S8 av misstag skapat genom att till exempel titta in i en spegel. Det går att lösa på att andra sätt som med en osynlig vägg eller en ”no go Zone”, men kartan blir inte riktigt lika snygg som den annars skulle kunna ha varit. Förhoppningsvis är detta en funktion som jobbas på.
Roborock S8 är synnerligen pedagogisk ta isär och sätta ihop. Den är även lätt att göra ren. Borstarna samt moppduken är lätta demontera och göra rena. Till och med borstarnas fästen går att ta loss för att få bort hår och eventuella snören som har fastnat, något som långt ifrån alla tillverkare tänkt på.
Svagheter
Sladdar, remmar från ryggsäckar, runda mattor och det där lilla utrymmet precis vid mattkanten grejar inte Roborock S8 fullt ut. Det går lite att jämföra med att du måste ta bort munstycket från din traditionella dammsugare för att komma åt överallt. För att hemmet ska bli helt rent behöver du periodvis efterdammsuga de knepiga områden där Roborock S8 inte kommer åt.
Testet
Vi fokuserade på ett rum och delade upp testet i tre nivåer. Vi börjar med Nivå 3; ”det värsta scenariot”. Röran är verklighetsbaserad och inget har gjorts för att förbereda en dammsugning. Sannolikt skulle ingen av oss dammsuga manuellt på denna nivå, även om vi gjort det på traditionellt sätt, så varför då testa detta? Därför att i vissa fall kanske 4 av 5 rum är undanplockade och det femte rummet, ja det får helt enkelt bli så bra det blir. Om Roborock S8 tar sig igenom hinderbanan utan att fastna finns möjligheten att skicka ut den ändå. Fyra av fem rum blir ju dammsugna och det femte, ja, så gott det går.
I Nivå 2 lättar vi upp något med simulerad röra och hamnar i ett scenario där en traditionell dammsugning faktiskt är genomförbar. Slutligen skickar vi ut Roborock S8 mot Nivå 1 där de bästa förutsättningarna finns då allting är undanplockat och förberett.
Nivå 3
Roborock S8 kämpar på i röran och gör sitt bästa för att fullfölja sitt uppdrag. Det blir tydligt på mönstret att någon vidare effektiv städning blir det inte, men viktigast av allt är att Roborock S8 inte fastnar. Den får kämpa med Briospår, bollar och bilar men den lyckas alltid ta sig loss. Inte illa faktiskt.
Nivå 2
När vi plockat undan det värsta och med fötterna tryckt undan det mesta som låg i vägen, lämnade vi kvar lite för att simulera att småbarnen i sista stund trots allt lyckades slänga ut några hinder. Resultatet blev en märkbar förändring där mer yta städades och mer mönster kan skönjas. Med tanke på de få saker som låg framme hade vi dock förväntat oss ett lite bättre resultat.
Nivå 1
Som förväntat får vi ett tydligt och fint mönster i städningen och ett utmärkt resultat. Alla ytor dammsugs och moppas som det var tänkt. Trots den knepiga runda mattan gör Roborock S8 bra ifrån sig.
Blir det rent då?
Ja, det blir det faktiskt, till och med lite över förväntan. Hörn, kanter, hårt golv och mattor blir helt klart rena och färre ställen än förväntat behöver efterstädas. Moppningen fungerar bra även om vi har märkt att vattnet från tanken inte helt sprider sig ut på moppningsduken. Vi har hittat två förklaringar till detta. Ju längre program som körs, desto mer sprider sig vattnet och moppningen blir bättre. Vidare, ju smutsigare moppen är, desto svårare har vattnet att sprida sig.
Kontentan Roborock S8
Det är viktigt att som konsument att ha rätt ingångsvärden när det gäller en robotdammsugare. Den kan inte göra hela jobbet perfekt, men utan tvekan blir den en hjälp. Man måste komma ihåg att den kan få gnugga på lite varje dag utan att du som ägare blir belastad mer än att du måste tömma containern då och då.
Priset då? Roborock S8 kostar 7 500 kronor. Det är ett betydligt steg upp för en grundmodell mot tidigare Roborock-modeller, exempelvis S6 som vi har på vårt kontor och som kostade nästan hälften av det. En vanlig dammsugare med lite nivå kostar dig cirka 3 000 kronor så visst är detta dyrare. Så varför betala det dubbla? Kort gott blir svaret: tid. Kanske till viss del också din egna energi, men framför allt tid. Du plockar och Roborock S8 dammsuger. Medan Roborock S8 dammsuger lagar du middag. Framför allt, det blir dammsuget varje dag, och det är den riktigt stora skillnaden.
Det finns många funktioner och finesser som ingår i Roborock S8 som inte har tagits upp i detta test. Möjligheterna finns att i minsta detalj ställa in allehanda parametrar för att optimera städningen, på olika sätt bestämma vilka zoner den inte får köra i, barnsäkra knapparna, bestämma var den inte får moppa eller vilken ljudnivå den ska eftersträva. Det centrala i detta test var huruvida den kan passa in i ett normalt hem där det periodvis inte ser ut som i reklamfilm, och det gör den.
Måhända är det nyhetens behag eller en effekt av att halva jobbet blir gjort av någon annan, oavsett blir du mer benägen och uppmuntrad att ha ordning hemma. Att ha en robotdammsugare är kanske inget måste – men å andra sidan, vad är det? – och känns kanske som något av en lyxpryl, i alla fall initialt. Efter ett tag blir det dock tydligt att det faktiskt är lättare att hålla ordning hemma, på riktigt. Så även om du är skeptisk och har småbarn, men har möjligheten att skaffa en robotdammsugare, är det vår rekommendation att göra det. Och Roborock S8 är ett vasst alternativ!
Roborock skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses