Storlekstrender kommer och går i teknikvärlden – mobilerna blir exempelvis bara större och större. Men inom PC-gaming har vi under de senaste åren gått mot allt mindre och lättare prylar. Ihåliga möss som nästan flyger in i skärmen när man nyser på dem. Även tangentborden har blivit allt mindre. Men hur litet är för litet? Idag ska vi försöka svara på detta med den purfärska minstingen Asus ROG Falchion RX Low Profile.
Varför vill man då ha ett mindre tangentbord? Förutom det rent estetiska, vilket blir allt viktigare för gamers där ute, är den stora vinsten att man får mer plats på skrivbordet för stora svepande musrörelser. Största nackdelen är dock att man får färre knappar ju mindre tangentbord man köper. För rena FPS-gamers är förlusten av exempelvis F1-F12 eller numpaden inte lika viktigt som för de som dagligen tröskar igenom stora dokument i Excel.
Men det är ju inte bara längden som är viktig – tjockleken är ju minst lika viktig, eller? Majoriteten av seriösa gamers där ute lirar på mekaniska tangentbord med normal tjocklek då de flesta mekaniska switchar mer eller mindre har samma dimensioner. Lågprofilstangentbord har däremot sällan kommit med mekaniska switchar och därmed inte riktigt lockat gamers.
Design
Här kommer Falchion RX Low Profile och fyller ett uppenbart gap på den svenska marknaden. Nämligen ett tangentbord i premiumklassen med mekaniska switchars som både tar upp mindre plats på skrivbordet och som dessutom har en riktigt låg profil.
Det första man slås av när man packar upp Falchion RX Low Profile är hur liten den är. Den är märkbart mindre än andra tangentbord med samma knappuppsättning. Asus har lyckats packa in lika många tangenter som hos 65%-tangentborden i en 60%-kropp(!).
När vi sedan plockar upp Falchion RX Low Profile chockas vi av hur stabil den är. Tack vare metallkonstruktionen är det helt omöjligt att få den att svikta, något som vi till exempel enkelt kan göra med Akko. Nu förstår vi var namnet Falchion kommer ifrån… (för er som inte orkar googla är det namnet på en medeltida svärdstyp.) Än så länge kommer den bara i ett vitt utförande som, om man kisar lite, passar in på de flesta kontor.
Funktioner
Utöver de vanliga funktionerna såsom möjligheten att programmera in makron som vi numera nästan förväntar oss av alla tillverkare kommer Falchion RX Low Profile med en hel del extrafunktioner. Först kan du skräddarsy RGB-funktionerna nästan ändlöst då varje tangent har en egen LED. Den roligaste och mest användbara funktionen är dock lite mer av en doldis: det finns en touchpad på baksidan av tangentbordet som smälter in så bra att man inte hade lagt märke till den om man inte vetat om den. Med touchpaden kan du utan någon extra programvara styra datorns ljud, pausa och styra mediauppspelning samt styra styrka och funktion för tangentbordets RGB. Den kommer också med Asus egen Omni Reciever som möjliggör att vi trådlöst kan koppla upp flera enheter med bara en dongel. Smidigt om man kör både tangentbord och mus från Asus och behöver spara på sina USB-portar.
Användning
Förväntningarna var inte skyhöga, då redaktionens gamers inte haft så goda erfarenheter av lågprofilstangentbord innan. Oj, vad vår skepsis fick se sig motbevisad! Här är det svårt att inte använda förstärkande svordomar när vi ska beskriva hur det är att använda Falchion RX Low Profile. Det är en ren fröjd och gåshuden är inte långt borta, så pass att man ofta finner sig själv fingra på tangenterna mellan sessionerna bara för känslans skull. Asus har helt enkelt lyckats mycket väl med sina switchar, trots att de är så mycket mindre än traditionella. Vårt testexemplar har de optiska, röda, linjära switcharna. En bidragande faktor är att Falchion RX Low Profile också lyckas med bedriften att vara bland de tystaste tangentborden vi testat, trots att det minimala chassit. Enligt Asus är detta möjligt i och med de fabrikssmörjda switcharna och två lager dämpande skum inne i chassit.
Det är dock inte bara guld och gröna Minecraft-ängar här. Ska man använda Falchion RX Low Profile för mer än bara gaming märker man snart att Asus försök att få fler knappar att passa på ett mindre chassi lett till att man istället fått offra lite i layouten. Här är det svårt att avgöra exakt vad som är annorlunda men hur mycket vi än övar fortsätter vi träffa fel tangenter oftare än vad vi är vana vid vilket medför en relativt låg skrivhastighet. Den sista pilen i tangentbordets knä är att det medföljande skyddet, som skulle signalera att denna pryl är lätt att slänga ner i väskan bredvid din dator för portabel gaming, inte går att fästa över tangenterna. Vi har försökt, googlat och försökt igen men lyckas inte hitta ett sätt att få den att sitta kvar om vi inte kör en gummisnodd runt. Verkar helt klart vara en designmiss. OM någon av våra läsare där ute har lite bättre spatial förmåga än oss så hör gärna av er med instruktioner.
Slutsats
Falchion RX Low Profile tickar i alla boxar och lite till: Liten – Check. Robust – Check. Fantastisk gamingupplevelse – Check. Bra funktioner – Check. Det kvarstår dock några få negativa punkter som vi för det mesta kan bortse ifrån men som, sett till priset, ändå drar ner betyget lite. För vad den är, är Falchion RX Low Profile en väldigt bra produkt som inte har någon riktig motsvarighet på den svenska marknaden. För er seriösa gamers där ute som tvekar inför lågprofilstangentbord kan vi bara säga att den tvekan kan ni släppa. Falchion RX Low Profile är ett klockrent alternativ som rent av kan ersätta era traditionella tjockisar till tangentbord – size matters!
Solklar ny referens inom gaming-tangentbord.
Asus skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses