Hur recenserar man konst? Den frågan har vi på redaktionen ställt oss många gånger under de senaste veckorna. senses har nämligen haft förmånen att som första media i världen fått testa ett av de vackraste tangentborden vi någonsin sett, från den lilla norska producenten Invintix. Deras första modell heter Drekiskip och kommer antingen i delar, som ett kit att bygga ihop själv, eller så kan du be Tord plocka ihop tangentbordet helt efter dina egna önskemål.
Drekiskip är som sagt ett underbart vackert tangentbord men hur är själva upplevelsen när man använder det? Det är en av de frågor vi ska försöka svara på nedan.
Bakgrunden till Invintix Drekiskip
Drekiskip är resultatet av en lång utvecklingssprocess som började hos en enskild tangentbordsentusiast med lång, tidigare erfarenhet av tillverkning av bland annat datorer. Det finns nördar (i all positiv bemärkelse) och så finns det nördar. Vi vanliga dödliga skrapar oftast bara på ytan när det kommer till våra olika särintressen, medan de riktiga hardcore-entusiasterna går mycket längre i sina. Under vårt test av Drekiskip har vi börjat få upp ögonen för hur långt ner i ett intresse man faktiskt kan trilla om man bara låter sig själv snubbla över kanten.
Varför tar vi upp detta nu? Jo för att ni läsare ska förstå att, trots att Drekiskip är ett tangentbord likt många andra vi testat, så är det samtidigt något annat – något som inte riktigt kan jämföras ens med gamingtangentbord i premiumsegmentet från de vanliga kända tillverkarna. Drekiskip kan och ska nog inte heller jämföras med tangentbord från Asus, Steelseries eller Razer. Drekiskip tillhör ett mycket nischat segment av custom tangentbord för en relativt liten skara entusiaster, som vill kunna bestämma över varje liten detalj i jakten på den perfekta tangentbordsupplevelsen.
Tord Andreasen, grundaren av Invintix, tyckte det saknades ett riktigt alternativ för entusiasterna i Norden då majoriteten av dessa befann sig i Nordamerika eller Asien – därmed var också merparten av custom-delarna enbart kompatibla med ANSI-standarden och inte ISO, som är den dominerande standarden i Europa. Det var alltså här Invintix såg en lucka i marknaden som de med Drekiskip nu försöker fylla.
Vad är då Invintix Drekiskip?
Drekiskip är ett mekaniskt tangentbord med en formfaktor på 75% med 83 tangenter som både tar designinspiration från klassiska retrotangentbord såsom IBM Model M, men också från vikingarnas drakskepp (som den är döpt efter). Det första som slår en vid uppackningen är vikten. Drekiskip väger hela 2,4kg (lite beroende på vald konfiguration). För att sätta detta i relation är det ungefär lika mycket som två MacBook Air eller 120 Kinderägg. Drekiskip ansluts enbart via USB-C och layouten är helt konfigurerbar via mjukvara (QMK/VIA) och sparas lokalt i tangentbordets minne.
Som nämnt ovan kan man beställa delarna separat, som ett kit för att bygga ihop det själv eller så kan man betala för att få sin konfiguration färdigmonterad. Vi valde att låta Invintix montera ihop Drekiskip åt oss. Först fick vi fylla i ett formulär med ett trettiotal olika val för hur just vi ville ha vårt tangentbord. Vi ska inte ta upp alla val här men det rörde både enklare val såsom vilka switchar vi ville ha, till lite mer nitty gritty-detaljer såsom vilka tangenter som skulle ha vilken typ av stabilisator eller val som enbart påverkar tangentbordets akustik(!). Drekiskips baksida pryds av en fantastiskt vacker medaljong i metall inspirerad av klassisk vikingakonst.
Drekiskip kommer med en egen bärväska där en drös med olika verktyg, reservdelar, keycaps och annat smått och gott följer med.
Hur är Drekiskip att använda?
Denna del av recensionen skulle gott och väl kunna bestå av enbart ett ord: WOW. Det var en helt magisk upplevelse att sätta sig framför detta konstverk och skriva. Här är det svårt att återigen sätta fingret på vad det är som gör att man hela tiden sitter och småler när man skriver med Drekiskip, men det är en kombination av precision i tangenterna, det stabila chassit och det makalösa ljudet. Ja ni läste rätt, ljudet. Det är en mörk och dov ton som frambringas varje gång man trycker ner en tangent och det låter inte som något annat tangentbord vi stött på där ute. Se filmen nedan för att få ett litet hum om hur det låter. Vikten och konstruktionen gör också att man upplever Drekiskip som ett kompakt stycke metall utan något som helst flex i chassit eller att den glider runt på skrivbordet.
Vi blev först lite rädda att vi begynnande tangentbordsnördar på redaktionen färgats utav vetskapen om hantverket bakom Drekiskip, så vi bestämde oss för att packa ner det i sin portföljliknande väska och släpa med den ut för att låta folk utanför vår lilla bubbla få prova det. Det var enbart positiva kommentarer och även de minst teknikintresserade av våra bekanta där ute var mäkta imponerade… Tills vi nämnde priset det vill säga. Priset – nästan fem tusen kronor för denna setup – skrämde som vi befarade iväg en del av de som fått uppleva Drekiskip, men vi blev överraskade av att vissa av våra vänner faktiskt fortsatt var intresserade och även argumenterade för att det kanske till och med är en bra investering för framtiden.
Det enda negativa vi först kunde komma på med Drekiskip var just det saftiga priset, man kan ju få ett tangentbord från en av de större tillverkarna där ute med många fler funktioner och uppkopplingsmöjligheter för mindre än hälften av vad Drekiskip kostar. Men, som vi nämnde i början av recensionen, så är det inte en jämförelse som är riktigt rättvis. Ju mer vi efterforskade konkurrenter att jämföra Drekiskip med, desto mer började priset till och med se konkurrenskraftigt ut. Många av dessa små och stora tillverkare av custom tangentbord har en prisnivå där enbart chassin kostar mer än hela Drekiskip. Mot dessa har Drekiskip också den nämnda fördelen att komma i en standard som är kompatibel med oss nordbor.
Slutsats Invintix Drekiskip
Vi inledde med att fråga oss hur man recenserar konst och den frågan är vi fortfarande inte riktigt helt säkra på hur vi ska besvara. Det går kanske inte? Med konst i detta fall menar vi en känsla eller ett hantverk man köper, sällan är det objektiva värden såsom uppdateringshastighet eller frekvensomfång som påverkar upplevelsen. En enfärgad matta från IKEA fyller ju egentligen exakt samma funktion som en designmatta med ett pris som är tiotals gånger högre än Kamprads version. Drekiskip är konst och Tord från Invintix är konstnären. Att dennes konst också råkar vara ett tangentbord och inte en tavla eller en handvävd matta är egentligen inte relevant i sammanhanget. Konst behöver inte hänga på väggen eller åtnjutas på muséer – man kan ju uppenbarligen njuta av den på det egna skrivbordet. Vi är flera här på redaktionen som uppriktigt kommer att sakna det lilla vikingaskeppet när det seglar åter hem till Tord i Norge igen, för att någon annan testare ska få förmånen att uppleva magin som är Invintix Drekiskip.
Invintix skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses