Som ni kanske kan uttyda av produktnamnet är modellserien Streamdeck riktad till streamers och erbjuder en funktionalitet som med hjälp av fysiska knappar och reglage förenklar hanteringen av alla funktioner som just en streamer skulle kunna behöva. Elgato har sysslat med dessa typer av prylar länge nu och har insett att det inte bara är streamers och hardcore gamers som använder deras produkter. Streamdecks eller makropads som de också kallas har börjat bli populära även utanför dessa kretsar. Det är med denna insikt som modellserien Neo kommer in i bilden, alla med en mer kontorsvänlig design. Idag ska vi ta oss an den lilla nykomlingen Streamdeck Neo.
Design
Elgato Streamdeck Neo har en minimalistisk och stilren design och kommer bara i vitt utförande. Till skillnad från sina mer gamer-inriktade föregångare har Streamdeck Neo en design som är mycket mindre kantig – Neo har bara rundade hörn och nästan inga raka kanter. Designspråket påminner, precis som Steelseries Arena 3 vi testade i fjol, mer om 1960-talets formspråk med sina äggformade kreationer än nördig studioutrustning. Streamdeck Neo passar helt enkelt på de flesta skrivbord!
Streamdeck Neo kommer med ett förinstallerat ställbart stativ där bottenplattan har en löjlig förmåga att inte glida runt på skrivbordet, oavsett hur hårt man spammar knapparna. Materialet känns nästan klibbigt utan att vara kladdigt, ni som spelat amerikansk fotboll känner igen den klibbiga känslan från ett par sprillans nya receiverhandskar.
Streamdeck Neo kommer med åtta programmerbara knappar, en skärm och två navigationsknappar. Åtta knappar kanske låter lite snålt men det går att sortera dina kommandon i mappar och på så sätt få en massa fler funktioner med bara ett extra knapptryck. Lite tråkigt att den lilla informationsskärmen hade så få valmöjligheter, vi hoppas att Elgato uppdaterar mjukvaran och tillåter fler roligare användningsområden!
Designen har dock en stor nackdel som vi verkligen störde oss på. Nämligen att den medföljande sladden både är för kort och ej går att byta ut. Vid testkontoret fick vi möblera om för att få sladden att räcka ner till vår stationära dator. Vet ni med er att ni ska ha er Streamdeck Neo vid en stationär dator är vårt råd att ni köper en förlängning till USB-C-sladden. Själva längden på sladden hade kunnat förlåtas om den bara hade kunnat gå att byta ut mot en längre. Kanske tänkte Elgato att de flesta som köper Neo skulle ha den som extra Streamdeck i ryggsäcken med sin laptop och en fullstor hemma vid sin arbetsstation.
Oändliga möjligheter
Det är oerhört smidigt att använda Streamdeck Neo, även för er där ute som aldrig använt en makropad förut. Koppla in, ladda ner mjukvaran och kör! Det är busenkelt att ställa in olika kommandon, både enkla och mer komplexa sådana. Ni excelnördar där ute kommer älska att lägga in alla era favoritkommandon! Det märks att Elgato har år av erfarenhet här – hela mjukvaruupplevelsen är mycket intuitiv. Eftersom varje knapp är en liten skärm (där man kan välja mellan en drös med förinställda bilder eller ladda upp egna) behöver man inte memorera en massa makron heller. Vi kan inte lista alla snabbkommandon som Streamdeck Neo klarar av men några av redaktionens favoriter är i alla fall dessa: Öppna favorithemsidor, starta program, snabbkommandon i Excel, byta ljudingång, stänga av mikrofonen eller ta ett screenshot.
Slutsats
Elgato Streamdeck Neo är ett klockrent komplement till vilken datoranvändare som helst. Vad du än gör vid din dator kan du snabbt öka din produktivitet. Den är tillräckligt kompetent för att vara de flestas enda makropad och samtidigt kompakt nog att vara din kompanjon när du är på resande fot. Den enda nackdelen är att Elgato valt att ha en fast kabel som också är alldeles för kort för de flesta skrivbord. Vi kan verkligen rekommendera Streamdeck Neo – men om man tycker att priset är lite för högt och man kan leva med lite tråkigare design och inget infofönster är systermodellen Elgato Streamdeck Mini ett mycket prisvärt alternativ istället.
Elgato skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses