Hem MobilAndroid Test: HMD Skyline

Test: HMD Skyline

av Björn Alsborger

HMD Skyline är en smartphone som försöker kombinera hållbarhet, reparationbarhet och hyfsad prestanda till ett pris som ligger i mellanklassen. Och med tanke på att flaggskeppen från Apple, Samsung och Google kostar 15 000-20 000 kronor så är det välkommet med en telefon som har ett riktpris på 5 790 kronor. Hur väl står den sig då? Det ska vi gå igenom nu.

Design och byggkvalitet

Foto: Senses.se

HMD Skyline har en design som påminner om Nokias tidigare Lumia-serie, med en blockig formfaktor. Den väger 209 gram och känns inte särskilt tung, men den kantiga designen gör att den inte är den mest ergonomiska telefonen att hålla i. Telefonen känns mycket solid och tålig tack vare sin aluminiumram. Den ger inte ett billigt intryck.

Tyvärr är HMD Skyline endast IP54-klassad. Detta innebär att den är skyddad mot damm och stänk, men inte mer än så. Det är synd, eftersom en bättre IP-klassning är något som börjar bli allt vanligare även i mellanklasssegmentet.

Skärm

Skärmen är en 6,55-tums P-OLED med upplösningen 2400×1080 pixlar, med klara färger och bra kontrast. Uppdateringsfrekvens är på hela 144 Hz, vilket är imponerande för en telefon i denna prisklass.

Foto: Senses.se

Konstigt nog är den som standard inställd på 60 Hz, vilket gör att skrollningen blir väldigt ryckig. Vi upplevde att det adaptiva läget var det som fungerade bäst. Det kändes konstigt nog ibland mer mjukt än när den var inställd på 144 Hz.

Med en max ljusstyrka på cirka 500 nits blir den svår att använda i direkt solljus, men det är fullt tillräckligt för inomhusbruk.

Batteritid och laddning

HMD Skyline imponerar med sin batteritid, som utan problem räcker en hel dag även vid aktiv användning, tack vare batteriet på 4600 mAh. Något som gör HMD Skyline unik är stödet för Qi2, vilket den är först med.

Qi2 är den senaste versionen av den trådlösa laddningsteknologin som använder magnetisk anpassning för att säkerställa att telefonen och laddaren alltid placeras korrekt för maximal laddningseffektivitet. Det innebär att du kan förvänta dig snabbare och mer konsekvent trådlös laddning, samt minskad energiförlust. Qi2-teknologin bygger vidare på MagSafe-konceptet som först introducerades av Apple, men den är standardiserad för ett bredare utbud av enheter.

Med 33 W snabbladdning via kabel laddar du 0-50% på ca 30 minuter, och en full laddning tar drygt 90 minuter. Trådlöst kan du ladda med max 15 W.

Foto: Senses.se

Som en extra bonus har telefonen stöd för omvänd trådlös laddning, vilket gör det möjligt att ladda andra enheter, som trådlösa hörlurar eller en smartklocka, direkt från telefonen.

Prestanda

I HMD Skyline sitter det en “Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2“. För vanliga användningsområden, som att surfa, använda sociala medier och spela upp video, är den mer än tillräcklig, och allt flyter på fint. Men för de mest grafikintensiva spelen, som t.ex Genshin Impact, hackar det och telefonen blir märkbart varm.

Telefonen har 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, vilket är standard i denna prisklass. Något som är väldigt ovanligt nu för tiden är möjligheten att expandera lagringsutrymmet med microSD-kort, vilket är ett stort plus.

Säkerhet och upplåsningsalternativ

HMD Skyline har en fingeravtrycksläsare som är integrerad i strömknappen. Den är snabb när man lägger fingret rätt, men eftersom knappen är liten gäller det att pricka rätt för att det ska fungera direkt. Ett tips kan vara att lägga till samma finger flera gånger, men med olika delar av fingret.

Det finns även ansiktsigenkänning av det enklare slaget, som fungerar smidigt i bra ljusförhållanden, men är mindre tillförlitlig i mörker.

Kamera

Foto: Senses.se

HMD Skyline är utrustad med tre kameror på baksidan: en 108 MP huvudkamera, en 12 MP vidvinkelkamera och en 50 MP zoomkamera.

Huvudkameran kan ta skarpa bilder i goda ljusförhållanden, men autofokusen kan vara opålitlig och kräver ibland flera försök för att få en skarp bild. Vidvinkelkameran fungerar bra i dagsljus men tappar snabbt kvalitet i sämre ljusförhållanden, med märkbart brus och suddighet.

Zoomkameran erbjuder 2x optisk zoom och upp till 4x förlustfri digital zoom, men utan optisk bildstabilisering är det svårt att få riktigt skarpa bilder vid högre zoomnivåer.

Ett annat problem är att färger och vitbalans skiljer en del mellan de olika kamerorna. Det blir tydligt i exemplet nedan där vi direkt efter varandra tog samma bild med vidvinkel-, huvud- och zoomkameran:

För selfies och videosamtal finns en 50 MP frontkamera som levererar tillfredsställande resultat.

Foto: Senses.se

Kamera-appen har mängder av olika lägen och funktioner, och trots att kamerorna inte når upp i nivå med de bästa telefonerna är det roligt att fota med HMD Skyline. Man kan vara kreativ med hjälp av de olika lägena, och resultatet blir ändå helt okej.

Här är några exempelbilder som vi har tagit under tiden vi har testat telefonen:

Reparerbarhet och hållbarhet

HMD satsar stort på hållbarhet. Ramen är gjord av 100 % återvunnet aluminium och telefonen levereras i en plastfri förpackning. Men det som verkligen får HMD Skyline att sticka ut är dess reparerbarhet. HMD har samarbetat med iFixit för att göra reservdelar och reparationsguider tillgängliga, vilket innebär att du enkelt kan byta ut komponenter som batteri, USB-porten och till och med skärmen om de skulle gå sönder. Genom att bara lossa en liten skruv kan du komma åt telefonens innandöme.

Delar av ifixits utbud av reservdelar till HMD Skyline.

Tyvärr finns det är stort problem här: HMD erbjuder endast två års systemuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar, vilket är alldeles för kort med tanke på telefonens reparerbara och hållbara ambitioner. Om du planerar att använda telefonen i många år kan den bristande mjukvarusupporten bli en stor nackdel. Varför ska man byta batteri på en telefon som ändå inte uppdateras längre?

Slutsats

HMD Skyline är en intressant mellanklassmobil som sticker ut med sin unika design och fokus på reparerbarhet. Den erbjuder en bra användarupplevelse med tillräcklig prestanda, bra batteritid och en helt okej kamera till ett bra pris. Däremot finns det vissa kompromisser, som den korta uppdateringspolicyn och avsaknaden av en bättre IP-klassning.

När trenden hos konkurrenterna är att erbjuda uppdateringar längre och längre blir det svårt att dela ut ett högt betyg till HMD, även om vi har haft kul med telefonen när vi har testat den. Med en bättre uppdateringspolicy hade den varit ett solklart val för tonåringen, eller för dig som inte kan eller vill betala för ett flaggskepp hos konkurrenterna.

HMD skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.