Hem LjudHörlurar Test: Sennheiser HD 660S2 (open back)
Silver

Test: Sennheiser HD 660S2 (open back)

av senses.se

En av våra absoluta stjärnor inom segmentet open back, over ear headphones är legendariska Sennheiser HD 600. Det är inte bara det att de har funnits i över tjugo år och fortsatt är aktuella världen över för sin rättvisande nästan magiska representation av vilken musik du än slänger på dem. Hörlurarna har fått flera efterföljare som Sennheiser HD 650, Sennheiser HD 660 och inte minst dagens huvudgäst Sennheiser HD 660S2.

Upplägget är på många sätt likt både till utseende och uppbyggnad men prismässigt sticker HD 660S2 iväg och placerar sig en prisnivå ovanför HD 600. En av frågorna vi ska svara på i detta test är huruvida prispålägget är värt det eller om legendaren fortsatt sitter tryggt på tronen. Hyfsat nyligen testade vi utmanaren Sennheiser HD 490 Pro som även de låg något högre prismässigt och tangerade mästaren HD 600 på många områden men höll inte hela vägen.

Sennheiser HD 660S2
Foto: senses.se

Tekniska specifikationer och boxens innehåll

Vi börjar med vad som visserligen är viktigt men som kanske inte är det mest intressanta. Byggnadsmässigt är HD 660S2 mycket lika föregångaren men sina metal-mesh klädda utsidor. Känslan är på huvudet är identisk med HD 600 (förutom att HD 660 är något styvare vilket sannolikt beror på en kortare användningstid). Med sina 260 gram är de varken speciellt tunga eller lätta och vilar bekvämt på huvudet. Med i boxen får du en 6,3 mm kabel (1,8 m), en 4.4 mm kabel (1,8 m), en 6.3 mm till 3,5 mm adapter samt en bärpåse. Med 300 ohm i resistans fungerar HD 660S2 på din telefon (om du har möjlighet att koppla in dem) men för att trivas bör de få sin signal från något med mer kapacitet. Som i tidigare tester kopplar vi in dem mot en Scarlet 6i6 2nd Gen så att vi kan kräma på. Elementen mäter 38 mm vilket gör dem 4 mm mindre än HD 600.

Och för tydlighetens skull är dessa öppna, det vill säga inget du men någon större framgång kan använda på exempelvis flyget eller bussen.

Mer än så är det faktiskt inte att säga om specifikationer eller tillbehör. Så nu får vi äntligen komma till huvudingrediensen, ljudet.

Sennheiser HD 660S2
Foto: senses.se

Ljudupplevelsen Sennheiser HD 660S2

Vi ska gå igenom det mer i detalj men två saker sticker ut direkt. Mellanregistret är något av en wow-upplevelse och det säger en del då hörlurarna i stort låter fantastiskt. Den andra delen är att de låga registren blir något av en besvikelse. Vi ska ha med oss, som nämnt många gånger förut, att öppna hörlurar generellt är något bassvaga. Ett par som överraskade i den aspekten var Beyerdynamic DT 900 Pro X med en kraftfull och tydlig bas, sina öppna kåpor till trots. Men det är något ytterligare som inte träffar rätt med basen. Men vi kommer till det och tar det uppifrån och ner.

Höga frekvenser (High-range)

De högre registren finns där men ger inte riktigt den skärpa och crisp som vissa genrer kräver. Det blir inte helt den där fräscha känslan med exempelvis Etherwood – Lighthouse och även Alan Jackson – Drive känns lite dov. Det är tveklöst en hög detaljrikedom men utan pilla på en EQ så saknas lite diskant och här gör HD 600 eller Audio-Technica ATH-R70x ett bättre jobb. Det är hårfint men ställda mot varandra så hör man skillnanden. Det finns dock en genre där HD 660S2 gör riktigt bra ifrån sig även diskantmässigt och det är hiphop. Vi drog igång Gangstarr – Family and Loyalty, och den har nog aldrig låtit så bra.

Mellanfrekvenser (Mid-range)

I mellanregistren är HD 660S2 fullkomligt fenomenala och det är här de glänser. Lite då och då stöter vi på hörlurar som låter oss upptäcka nya saker i våra favoritlåtar och dessa är ett par av dessa sällsynta hörlurar. Det är speciellt bredden och akustisk förmåga som i det närmaste blir fascinerande. Förmågan att placera ljud på olika platser för dina öron gör att du nästan vill sträcka ut armarna försöka få tag på dem. Men HD 660S2 är inte helt ensamma om att fascinera med kompetent bredd och akustik. Audio-Technica ATH-R70x ger ungefär samma upplevelse och här blir det riktigt svårt att avgöra vem som gör det bäst. Ska priset vägas in ligger ATH-R70x bättre till.

Låga frekvenser (Low-range)

Om vi upplevde diskanten som något nedtonad är basen något av en besvikelse. Den känns tunn och bär inte alls som dess konkurrenter. HD 600 frambringar tyngre och mer heltäckande bastoner medan HD 660 S2 inte riktigt lyckas. Givetvis finns basen där, det ska inte missförstås, det låter bra och balanserat men det ger känslan av lägre uthållighet eller tryck när det behövs.

Den samlade ljudbilden – Sennheiser HD 660 S2

Det är inte den mest avancerade ljudbild du kan få tag på men samtidigt är det löjligt njutbart. Ingen genre levereras utan bravur men det ingår givetvis i den förväntade ljudbilden. Det ska låta bra när du lägger som minst 5 000 kronor för ett par hörlurar som dessutom endast har ett enda paradnummer, ljudkvalité. Frågan vi ställer oss är huruvida det är värt det när HD 600 gör nästan allt lika bra och vissa saker bättre för 1 500 kronor mindre. Men det ska erkännas, har du suttit med HD 660S2 ett tag och sedan skiftar till HD 600 känns ljudbilden direkt smalare, påtagligt.

Allt låter bra, mer än bra, och det är otroligt lätt att bara flyta med och njuta av musik när den levereras på denna nivå. Det är endast när man bryter ned de olika frekvensregistren och ställer dem mot andra kompetenta hörlurar som skillnaderna hörs.

Sennheiser HD 660S2
Foto: senses.se

Kontentan – Sennheiser HD 660S2

Sammanfattat blir vi inte helt nöjda och det beror till stor del på priset. Eller kanske snarare att du kan få samma upplevelse för ett lägre pris. Men vi har sagt det förut, det finns inga perfekta hörlurar som lyckas med precis allt. Och visst är Audio-Technica ATH-R70x riktigt vassa på nästan allt men samtidigt har de en resistans på 470 ohm och är extremt öppna. HD 600 har en helhet och renhet som är lite magisk och det faktum att de fortfarande är med i matchen efter så många år bevisar att de är speciella. Sennheiser HD 490 Pro var ljudmässigt fullkomligt geniala men hade en fysisk grundhet där öronen låg emot, något som inte gick att komma över. Vi tycker att Sennheiser HD 660S2 inte självklart lyckas överglänsa billigare konkurrenter och således blir priset ett problem. Det är synd för mellanregistret är något speciellt helt klart, men utan klockrent stöd från resten av frekvenserna så blir det inte full pott.

Sennheiser skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.