Hem Mat Test: Ninja Double Stack XL Arifryer
Ninja Double Stack Xl airfryer recension senses Silver

Test: Ninja Double Stack XL Arifryer

av senses.se

Ska man peka på en tydlig pryltrend under senaste året så är det onekligen konceptet airfryers. Dessa kompakta hybrider mellan små ugnar och mikrougnar har börjat smyga sig in i många hushåll i vårt avlånga land, och att de är i ropet märks inte minst på att det finns en uppsjö modeller tillgängliga från i princip vartenda varumärke du kan tänka dig. USP:en är att de kan laga mat fort och “nyttigt” genom att bara jobba med luft- och fukt (lite olja kan smaka gott dock) och vissa kan även torka råvaror, vilket är praktiskt nu när svampsäsongen börjat. Dagens betraktelse är en airfryern Double Stack XL från Ninja, som vi vi fick demonstrerad för oss redan i januari på Shark Ninjas mediadagar på Mallorca och som vi åt middag i (!), modell jättestor, i London. Ninja Double Stack XL har två lådor för matlagning som totalt kan delas upp i fyra fack, för krubb åt många personer eller fyra olika rätter till kinkiga barnfamiljer.

Ninja Double Stack XL lådor
Foto: senses.se

Ninja Double Stack XL är en rejäl, men ändå ganska stilig pjäs där den står på köksbänken. Den väger uppemot 10 kg och rymmer 9,5 L totalt. Lådorna kan delas av i två delar genom ett galler som ingår, men observera att varje låda bara kan tillaga all mat med samma inställning, så totalt endast två olika zoner. Viss tankeverksamhet och planering krävs ändå, något vi ska återkomma till. Varmluftsutstläppet är till höger, vilket innebär att du inte kan ställa maskinen för nära en vägg på den sidan.

Ninja Double Stack XL höger sida luftutsläpp
Tänk på att lämna minst 15 cm avstånd till höger för luftutsläppet. Foto: senses.se

Manualen känns aningen knapphändig och översättningen till svenska är inte direkt lysande. Meningar som “du kan laga 4 mat på en gång” är förvisso fullt förståelig, men ger lite Google Translate- och när Amazon lanserades i Sverige-vibbar. Det är en förhållandevis liten kostnad att ta in en inhemskt korrekturläsare. Särskilt för nya märken, som etablerar sig på marknaden, så tycker vi detta är värt att tänka på då det höjer känslan av premium och kvalitet. Med en prislapp på runt 2 600 kronor ligger Ninja Double Stack XL i den högre prisklassen av Airfryers, även om den också erbjuder mest volym och kanske mångsidighet i matlagningen.

Ninja Double Stack XL panel
SYNC är denna aifryers absoluta ess i rockärmen. Foto: senses.se

Airfryern kopplas enkelt in till strömuttaget och styrs sen antingen via förinställda program, eller där du själv väljer temperatur och tillagningstid. Airfryerns teknik gör att du normalt kan sänka både tillagningstid och temperatur. Ninja Double Stack XL har en suverän funktion som heter SYNC – trycker du på den så anpassar airfryern själv olika starttider för de olika facken, så att all mat blir klar samtidigt och du således kan servera varm mat till alla. Supersmart! Andra knappen, MATCH, sparar några sekunders jobb genom att kopiera inställningar från den andra zonen.

Här är en kort genomgång som visuellt visar hur det går till:

Så smakar mat lagad i airfryer

Så till den stora frågan – hur smakar mat tillagad i airfryer? Kort sagt kan det skilja sig från “mycket bra” till “något underväldigande”, beroende på maten. Airfryern är helt fantastiskt på att tillaga kycklingfiléer – så länge dessa är upptinade. Pensla på lite gott i form av kanske soja, olja och lite kryddor och vänd på bitarna manuellt efter halva tiden så har du ett perfekt grillat och saftigt kycklingbröst 20 minuter senare. Lax funkar också fint, så länge du håller noga koll på att den inte blir överkörd (återigen ska denna vara upptinad). Broccoli blir också hyfsat, med en viss krispighet utan att blir torrt som fnöske. Barnfavoriten pommes frites kräver lite mer kärlek, uppsyn och regelbundet skakande men blir i slutändan väl godkänt, med en vacker nyans av brun yta utan att bli brända. Krispigheten blir dock inte lika bra som att fritera i stekpanna, men det duger ändå gott och påminner kanske lite om resultatet du skulle få i ugn.

Ninja Double Stack XL rå kyckling
Från rå, upptinad kyckling med lite gott på-penslat…
Ninja Double Stack XL stekt kyckling
… till härligt stekta och saftiga filéer på 20 minuter. Foto: senses.se

Problemen kommer när du inte planerat maten. För frysta råvaror är inte jättelätta att hantera och behöver göras i steg, då avdunstningen av vatten inte är tillräckligt snabb (du får hälla ut vattnet manuellt). Här blir det flera moment; tina allt först och tillaga sen. Ninja Double Stack XL fixar det, men sett till total tid så är det ingen direkt jättevinst mot att tina i mikro och laga i stekpanna eller ugn, snarare tvärtom.

Aifryern är alltså en bra och smidig köksassistent om du planera i god tid, men det leder oss också in på vårt största önskemål för framtiden….

Ninja Double Stack XL fryst broccolii och pommes frites
Frysta råvaror kräver flera steg för att bli bra. Foto: senses.se

Aldrig har AI känts så givet som nu

Aifryer som koncept är nice, men vi har nog aldrig stött på en produkt som skriker så mycket “förbättra mig med AI”. En “Set-it-and-forget-it”-knapp skulle vara OVÄRDERLIG. För vi kan ta att tidsvinsten är minimal (eller ibland obefintlig), men att kunna slänga in fyra olika saker, trycka på en knapp och sen låta en smart dator känna av vad det är det man tillagar och vad som behövs göras (ex tina först, tillaga sen) vore rent och skärt guld! Nu måste man istället planera och hålla tungan rätt i mun – hur lång tid och vilken temperatur var det nu för ugnsrostade grönsaker? För en två centimeter tjock skiva nötkött då? Och för pommes? Och kom du ihåg att ta ut och tina allt i kylen innan du gick hemifrån, så du bara kan slänga in råvarorna när ungarna är hemma efter skolan och vill ha mat snabbt? En airfryer är, idag, tyvärr inte svaret på dessa utmaningar i vardagspusslet. Istället är det en snygg och relativt kompakt lösning att tillaga olika maträtter på en gång, men det kräver som sagt både planering och tankekraft.

All mat blir heller inte jättelyckad att laga i airfryer. Nötkött hade en tendens att kännas lite “kokt” istället för stekt, vi saknade en riktigt bra stekyta även på “Max Crisp” och vissa grönsaker kunde lida av samma problem, de blev liksom mer mjuka än knapriga. Egentligen kan man säga att aifryern är en som en kompakt och lite mer effektiv ugn, allt som skulle passa att laga i en klassisk sådan lämpar sig bra för airfrying också.

På plussidan är matlagningslådorna lätta att rengöra, tack vare en anti-stick behandling och de tål också maskindisk, även om Ninja rekommenderar att man tar dem för hand för att de ska hålla längre och slitas mindre.

rostade grönsaker airfryer
Rostade grönsaker. Klart godkänt. Foto: senses.se

Slutomdöme – Ninja Double Stack XL Aifryer

Ninja Double Stack XL är en snygg, funktionell och trevlig aifryer, som erbjuder mycket plats och passar en barnfamilj bra med sin stora kapacitet. Barnfavoriter som köttbullar och pommes frites är busenkelt att tillaga och få varma samtidigt och den är en hejare på att fixa saftiga kycklingbröst. Tyvärr dras helhetsnyttan ned av att man fortfarande behöver tänka och planera en hel del och att all mat heller inte inte lämpar sig direkt att tillaga på detta vis. Den faktiska tidsvinsten är också relativt liten (eller i vissa fall obefintlig), även om det är både bekvämt och energieffektivt att tillaga fyra delmoment på en gång (eller ja, två, eftersom det är samma inställning i båda facken). En bra investering för dig som har familj eller vill leva lite hälsosammare utan smör och stekolja, samt kanske inte har köksutrymmet att tillaga flera saker på en gång. Däremot finns potential klar för utveckling framåt och när en riktigt smart “set-it-and-forget-it”-funktion införs, som även hanterar frysta råvaror, så kommer nog en apparat som denna gå från nice-to-have till must-have.

Ninja skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.