Hem Teknik / PrylarBild Test: Google TV Streamer
Google TV Streamer Silver

Test: Google TV Streamer

av senses.se

Chromecasten är död, länge leve chromecasten! Googles fiffiga uppfinning chromecasten har nu, likt så många av Googles projekt, gått i graven. Istället har de lanserat en ny produkt som de verkligen hoppas ska kunna konkurrera med AppleTV och långköraren Nvidia Shield. Idag ska vi ta oss an Google TV Streamer.

Vad är Google TV Streamer?

Google TV Streamer är en streamingbox som gör även den dummaste TV:n till en smart-TV och samlar därmed alla era streamingtjänster på ett och samma ställe. Ni Apple fanboys där ute känner igen konceptet från Apple TV.

Google TV Streamer
Foto: Senses.se

Föregående modell Google Chromecast with Google TV (århundradets sämsta produktnamn!?) var ett första trevande steg bort från Chromecastens rötter och in i den dedikerade streamingmarknaden men behöll några kännetecken – den kom för första gången med en fjärrkontroll men var fortfarande en dongel som kopplades in bakom TV:n och kunde därmed gömmas undan som en pinsam kusin från landet.

Google TV Streamer
Foto: Senses.se

Design

Google TV Streamer däremot är inte längre en pinsam kusin som ska gömmas undan, den är designad för att stå fullt synlig på TV-bänken. Designmässigt passar den in väl med Googles numera välkända designspråk. Boxen är oval, samma ovala form som går igen ibland annat Pixeltelefonernas kamerabump, och den är ganska platt. Storleksmässigt är den ungefär lika stor som en modern smartphone och i kombination med den vita färgen smälter den in i de flesta vardagsrum.

Google TV Streamer
Foto: Senses.se

På baksidan av Google TV Streamer finns det fler anslutningar än förr. Numera får vi HDMI (2.1), Ethernet och USB-C. Detta är en uppgradering från föregångaren som enbart kom med USB-C för både data och ström, vilket innebar att om man ville koppla in något såsom exempelvis extern lagring eller ethernet behövde man skaffa en USB-hub. Tyvärr återfinns det fortfarande bara en kombinerad data- och strömanslutning på Google TV Streamer vilket är lite snålt. Vad som också är snålt är att det inte medföljer en HDMI-kabel vid köpet, vilket vi upptäckte vid uppackningen en sen kväll när Google TV Streamer anlände till redaktionen. Istället för att vänta tills affärerna öppnade nästa dag för att kunna börja testa Google TV Streamer fick vår Nintendo Switch helt enkelt offra sin HDMI-kabel. Ytterligare en nyhet på baksidan bredvid anslutningarna finns nu en knapp för att hitta en borttappad fjärrkontroll – en funktion som vi verkligen älskar och redan använt ett flertal gånger under veckorna som Google TV Streamer bott under redaktionens TV.

Google TV Streamer har betydligt fler ingångar på baksidan, därav också en storleksökning.
Foto: Senses.se

Fjärrkontrollen har också fått en uppdaterad design. Egentligen är skillnaden inte milsvid jämfört med den gamla fjärrkontrollen men Google har lyckats trycka in några välbehövliga nyheter ändå. För det första är fjärrkontrollen lite större, knappt märkbart dock. I övrigt har man kastat om layouten på befintliga tangenter (hejdå år av muskelminne!) samt tillfört en ny knapp som användaren själv kan bestämma funktion för. Jämför man de båda fjärrkontrollerna känns den nya mycket mer glatt och det är svårare att få ett bra grepp om den. Om detta beror på att den äldre kontrollen levt med oss i fyra år och att plasten därmed fått en skönare känsla eller om Google bytt plast låter vi dock vara osagt.

Nya fjärrkontrollen till vänster i bild, här bredvid föregångaren till höger.
Nya fjärrkontrollen till vänster i bild, här bredvid föregångaren till höger. Foto: Senses.se

Användarupplevelsen

För er där ute som är bekanta med Google Chromecast med Google TV är användarupplevelsen nästan identisk. För er nya potentiella användare där ute kan man enkelt beskriva det hela som ett operativsystem som samlar alla dina streamingtjänster på en plats där man snabbt kan få en överblick över det man har sett, det man vill se och förslag på content som Google tror att man kanske vill konsumera. Man scrollar runt med hjälp av fjärrkontrollen och hoppar sömlöst mellan de olika tjänsterna. Nytt för i år är att även denna produkt har fått en touch av AI – Google TV Streamer sammanfattar numera vad en serie eller film handlar om samt vad flera recensenter har sagt. En funktion som visserligen funkar men som oftast genererar intetsägande fraser.

När vi nu under ett antal veckor använt Google TV Streamer dagligen kan vi säga att det är en kännbar uppgradering från föregångaren. Allting går snabbare, den kraschar inte längre och att växla mellan de olika går apparna mycket kvickare. Det känns plötsligt som en ny TV! Föregångaren var inte på något sätt långsam men efter år av hårt arbete var den märkbart slöare.

Slutsats

Google TV Streamer är en mer komplett produkt än sin föregångare som inte riktigt visste om den var en dongel eller streamingbox. Nu är den utan tvekan en fullblodsstreamer, något som vi utanför Applebubblan inte behöver skämmas för att rekommendera. Är den perfekt? Nej inte på långa vägar – för perfektion hade vi nog gärna sett ytterligare en anslutning, Wifi 7 och en lite kraftfullare processor som framtidssäkring samt för lite casual gaming. Är den bättre än föregångaren? Absolut! Men för er där ute som är nöjda med föregångaren så är det ingen stress att uppgradera.

Google skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.