Hem MobilAndroid Test: Motorola Razr50 Ultra
Motorola Razr50 Ultra Silver

Test: Motorola Razr50 Ultra

av senses.se

Vi kan redan så här i inledningen avslöja att vi gillar Motorola Razr50 Ultra. Av många skäl. Motorola har nämligen lyckats plocka med sig alla de delar som var bra med föregångarna Motorola Razr40 och Razr40 Ultra. I och med det har de faktiskt lyckats utelämna de delar som kanske inte var helt lyckade. Razr50 Ultra har liksom blivit det bästa av två världar. Häng med så ska vi förklara varför.

Ett första intryck – igen

Det var inte speciellt länge sedan vi testade Motorola Razr40 Ultra och vi kände igen oss denna gång. Men efter ett tag började detaljer lysa igenom som vid första anblicken kanske inte var något vi funderade över. Om vi snabbt går igenom de stora skillnaderna så har baksidan klätts med det vegan-läder som fanns på Razr40. En bra förändring då Razr40 rakt igenom var hal och konstant gled iväg vilket numera inte är fallet. Den ligger stadigt på ditt byxben. Den utvändiga skärmen har blivit lite större och skillnaden, om än liten, har skapat ytterligare möjligheter för användning utan att behöva öppna telefonen. Exempelvis kan du visa upp din qr-kod på bussen på yttre skärmen. Smidigt. En annan detalj som kanske inte är enbart positiv är att de två kameralinserna numera sticker upp några millimeter. Det stör lite jämfört med Razr40 Ultra som var helt platt. Men i gengäld får du två 50MP kameror istället för en 13MP och en 12MP. En stor förändring i kapacitet. I övrigt är det sig likt. På utsidan.

Jo förresten, en del till. Motorola har också valt att låta sina telefoner numera kläs i utstickande läckra färger. Vi såg det med Motorola Edge 50 Neo och samma gäller med Razr50 Ultra. Det känns kul och lite uppfriskande att slippa de något monotona och fantasilösa standardfärgerna som kräver ett fodral för att få lite liv.

Foto: senses.se
Motorola satsar brett på snygga färger och bra material. Det blir piggt och fräscht och det gillar vi.

När vi nyligen testade Motorola Edge 50 Neo var det ingen laddare inkluderad i boxen. Det kändes oroande att Motorola, generösa som de oftast är med tillbehör, signalerade att den tiden kanske var förbi. Men med Razr50 Ultra var allt som vanligt. Laddare, sladd, skärmskyddet redan applicerat och skyddande skal var inkluderat. Dock har Motorola tagit skärmskyddet ett snäpp längre än vanligt och som vi har skrivit förut, vad vore Motorola utan lite nyskapande finesser.

Skyddet som kommer med kan i det närmaste beskrivas som ett tjusigare fodral med ett axelband som förvandlar telefonen till en liten väska. Kanske inte en detalj för alla men nytänket är beundransvärt och öppnar upp för smart användning. Du kan exempelvis bära den runt halsen framför dig och med stora yttre skärmen löser du det mesta utan att ens vända på den.

Foto: Motorola

Tekniska specifikationer – Motorola Razr50 Ultra

Vi har redan nämnt kamerans nya förmåga. Dimensionerna är samma som Razr40 Ultra, plus/minus några tiondelsmillimeter här och var, och vikten är densamma. När det gäller skärmarna är det framför allt den yttre skärmen som har fått sig ett uppsving. Den är större, har högre uppdateringsfrekvens och den är ljusare. Telefonen startar upp på Android 14 och inkluderar tre uppdateringar vilket vi tycker är i lägsta laget för ett flaggskepp, framför allt då Edge 50 Neo erbjuder fem. Batteriet har fått lite mer kapacitet och kan laddas med upp till 45W trådat, 15W trådlöst och 5W reversed (alltså du laddar något annat). Till vår stora glädje har Motorola i Razr50 Ultra också tagit tillbaka funktionen med att du kan hovra med handen ovanför telefonen för att den ska tända upp och visa din låsta yttre skärm. Utmärkt i mörka förhållanden eller på ett möte när du endast vill se om något har hänt.

Razr50 Ultra är också IPX8 klassad (tål undervattensläge på 1,5m djup i 30 minuter) vilket gör den mindre känslig än föregångaren och någonstans måste man ändå imponeras över att man får till det med alla rörliga delar. Givetvis pratar vi inte om en Jabra Elite 8 Active nivå vilka vi bekymmerlöst kastade i ett glas vatten, men ändå. Skulle du behöva göra en heroisk simningsrelaterad insats eller fly från en båt skulle den sannolikt klara sig.

Foto: senses.se

Kameran – Motorola Razr50 Ultra

Tidigare har en av våra större synpunkter varit att kameran är lite av artist, det blir riktigt bra men den behöver en liten stund. Fenomenet har hängt med länge med Motorola men med Razr50 Ultra känns denna del lite mindre tydlig. Viss ökad förmåga att fånga bilder på kort tid tycker vi nog oss uppleva. Och det är goda nyheter för bilder blir riktigt fina även om Razr50 Ultra inte kan erbjuda någon större förmåga till zoom. Gör du den klassiska Motorola-twisten för att få igång kameran erbjuds tre lägen för zoom, 1x, 2x och 4x. Som max kan du få digital zoom upp till 30x men då blir det inte speciellt övertygande. Redan vid 10x zoom ser du hur Moto-AI börjar bearbeta och fylla i.

Men generellt, och som med alla andra Motorola-telefoner vi har testat, så blir bilderna riktigt bra. Och till skillnad från föregångaren har Razr50 Ultra fått ordning på hur mycket den inneboende artisten bör förbättra dina bilder innan de nästan blir något annat än du tänkt.

Du finner också diverse finesser såsom dubbeltagning (alla kameror är aktiverade samtidigt och tar framåt och bakåt även vid filmning), fotobås, färgområde (visserligen ingen ny funktion men fortsatt effektfull) eller lutning/förskjutning (vilket i vanliga fall kallas för tilt-shift och är en rolig funktion som jobbar med skärpedjup och får fullstora objekt att se ut som modeller).

Användarupplevelsen Motorola Razr50 Ultra

Vi har liksom hintat om det texten igenom men Razr50 känns verkligen som resultatet av lärdomarna av två föregångare. Byggnadskvalitet känns mer robust, vikfunktionen är mer förtroendegivande och detaljer som att metallen runt telefonen bär samma färg som baksidan förgyller. På den yttre skärmen kan du numera genom att nypa på bilden få fram ett gäng paneler där du enkelt kan växla mellan Widgetar, appar, kalender, kontakter, timer, väder, spel och ett antal fler alternativ. Vidare kan du ställa in hur den ska fungera beroende på hur du har ställt telefonen, alltså som ett tält eller ett bokstöd, ungefär. Det är snyggt och trevligt och med ”always on”-funktionen förvandlas den till en väckarklocka som du dessutom samtidigt kan passa på att ladda trådlöst.

Vi måste också slå ett slag för de snygga varianter som går att välja för att mediauppspelning vilka dessutom kommer fram om du närmar dig skärmen när den exempelvis gör det ovan beskrivna.

Givetvis finns det geniala Motorola Smart Connect på plats tillsammans med användarvänliga Family Space, koncentrationsmaxande Moto Unplugged och inspirationsvänliga Moto AI.

Foto: senses.se

Kontentan – Motorola Razr50 Ultra

Tiden med Razr50 Ultra kan sammanfattas som synnerligen angenäm. Irritationsmoment från föregångarna har skalats bort och kvar finns en kompetent, läcker och heltäckande telefon där tillverkaren dessutom helt ut har förstått hur en yttre skärm ska användas. Det ska så klart dock påpekas att en telefon som kostar 14 000 kronor verkligen ska ha helst fyra äss i rockärmen för att motivera sitt pris. Den stora grejen är givetvis vikbarheten och Motorola har verkligen lyckats utnyttja funktionen med en yttre skärm till fullo. Jämför du exempelvis med Samsung Galaxy Z Flip 6 som endast tillåter widgetar på yttre skärmen placerar sig Motorola Razr50 Ultra i en klar ledning.

Den är dessutom riktigt snygg och elegant så det är inte svårt att låta den stå framme. Men visst, det är mycket pengar, men med Motorola Razr50 Ultra får du också mycket valuta!

Motorola skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Exempelbilder Motorola Razr50 Ultra (Foto: senses.se)

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.