Hem Hälsa & Skönhet Test: Withings Sleep Analyzer
withings sleep analyzer senses test Silver

Test: Withings Sleep Analyzer

av senses.se

Häromveckan presenterades resultatet av en enkät Folkhälsomyndigheten gjort där det framkommer att mer än hälften av alla svenskar uppger att de sover dåligt, har ångest och oro. Samtidigt uppger glädjande nog sju av tio att deras hälsa är god eller mycket god och åtta av tio att de har gott eller mycket gott psykiskt välbefinnande. Att ångest och oro kopplas till dålig sömn är känt sen tidigare och vi har nog alla upplevt nätter som känts horribla, där vi nästan känner oss tröttare när vi går upp ur sängen än innan vi gick och lade oss. Men vad är egentligen ”dålig sömn”, annat än en subjektiv upplevelse? Ett sätt att kvantifiera detta är att mäta sömnens djup, längd och kvalitet och det är där dagens betraktelse Withings Sleep Analyzer kommer in. Withings är som bekant ett franskt märke som gör hälso-relaterade prylar, som ska ha medicinsk precision (något vi även hört, anekdotiskt, från en sjuksköterska).

Ett litet mätinstrument under madrassen

Sleep Analyzer är som en cirka 50 cm lång tygpåse med luftkuddar och en elektronisk mätenhet, som automatiskt pumpas upp och kalibreras när du kopplar in sladden till ett el-uttag. Du placerar mätaren under din resårmadrass (den stora, tjocka madrassen alltså, inte eventuell tunnare extra-madrass du kan ha ovanpå denna) och sen mäter Sleep Analyzer din sömn genom markörer såsom andning, rörelse etc.

Rapport i app

Withings-appen är en trevlig historia vi berättat om i tidigare tester och Sleep Analyzer tar naturligt sin plats bland steg och vikt-resultat i sammanställningen, när du väl lagt till enheten, något som är busenkelt. Du får en sömnpoäng mellan 0 och 100, där allt över 75 anses ”grönt” (bra), 45-74 gult (sådär) och allt under det rött (dåligt). Det som bedöms är längd på sömnen (ska vara över 7 timmar för ”grönt”), djup (25% av nattens sömn ska vara av djupkaraktär för grönt), regelbundenhet (att du kommer i säng, somnar och går upp inom en timmes spann varje dag, viktigt för god sömnhygien – inget sjusovande ”ikapp” på helger alltså), avbrott (hur ofta du vaknar under natten), tid att somna (under 20 min är bra), tid att gå upp ur sängen efter du vaknat (detta ska du göra inom 6 minuter, längre än så ska man inte ligga och dra sig, tydligen). Du får även en genomsnittlig hjärtfrekvens för natten (lägre är generellt bättre) och så säger sig apparaten mäta sömnapnéer (andningsuppehåll, vilket vi återkommer till nedan). Sleep Analyzer ska även kunna känna av och spela in snarkningar. Allt detta kan sammanfattas i en snygg PDF som du kan skicka, exempelvis till din vårdgivare.

Det är naturligtvis väldigt svårt att bedöma precisionen i Sleep Analyzers mätningar utan att ha en faktisk, medicinsk utrustning från en sömnklinik att jämföra med. Men för referens, så jämför vi med den betydligt billigare – men erkänt kompetenta – Huawei Band 8, som ska vara en av marknadens bästa på att mäta sömn (men som alltså är ett aktivitetsarmband man bär på handleden, så det är en lite annan mätning).

Resultatet för natten från Withings Sleep Analyzer blir denna:

Foto: Withings app
Klicka för större bild

En bra natt överlag, men med för lite djupsömn (endast 1 timmer och 47 min av nästan 8 timmar). Kanske test-nerver som spelade in, men det tog lite ovanligt lång tid att somna också.

Jämför vi med Huawei Band 8 vi hade på handleden samma natt får vi:

Bandet bedömer överlag lite generösare, mer sovtid, mycket mer djupsömn och av erfarenhet har vi sett att det ofta ger bättre sömnpoäng (på slutet var sömnen tydligen så ytlig att den registrerades som ”tupplur”).

Så vad ska man tro på då, vilken enhet har rätt? Det är naturligtvis svårt att svara på kategoriskt utan att ha professionell utrustning. Withings Sleep Analyzer är medicinskt godkänd, Huawei band är det inte. Ska vi gå på känslan av hur utvilad man var efter natten så känns det som Withings ligger närmare ”sanningen”.

En viktig aspekt att ha med sig är att olika enheter bedömer olika ”generöst” och en siffra lätt kan bli något att haka upp sig på. En natt som kändes bra när man vaknar kan plötsligt kännas dålig när du ”ser” att du har oönskade siffror. Och det är myntets andra sida, att medan det kan vara bra att kunna följa och dokumentera sin sömn (om man vill och behöver) så kan mätresultat också bli en stressfaktor. Risken finns att man faller över i den andra kategorin, där man utvecklar en slags ”trötthetsfobi” vilket i sin tur ökar oron för att man inte sover tillräckligt mycket och tillräckligt gott, och det i sin tur gör att man sover sämre. Sömn ska också, som allt annat, mätas i trender över lång tid och aldrig bedömas på enskilda nätter.

Kan inte mäta andningsuppehåll (sömnapné)

Hur var det då med sömnapnéer (andningsuppehåll under sömnen som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar)?Här fick vi faktiskt hjälp av en sköterska inom sömnbehandling att få låna en CPAP-mask och mäta under en natt. CPAP-masken blåser kontinuerligt in luft genom näsa och/eller mun och gör att man minimerar sömnapnéerna (även detta mäts och redovisas i en app — såklart).

Enligt Withings hade testpersonen 16 apnéer per timme under natten, vilket pushar resultatet till ”måttliga andningsuppehåll” och i gula fältet (att ha apnéer är helt normalt och händer de flesta av oss, det är först över 15 avbrott per timme det sägs att man behöver kolla upp och eventuellt behandla):

Foto: Withings App

Problemet är att detta testtillfälle gjordes med CPAP-mask, som är medicinskt kalibrerad och godkänd och vars själva syfte är att hålla apnéerna till ett minimum. Enligt CPAP-maskinen från Resmeds mätning är resultatet 3,4 händelser (avbrott) per timme – alltså mindre än en fjärdedel av vad Withings påstår:

Foto: Resmeds MyAir-app

Här måste vi utan tvivel ge den medicinska utrustningen från Resmed rätt, dels då den faktiskt är professionellt använd inom vården, dels då själva konstruktionen är till för att minimera apnéer och att då redovisa ett resultat som är sämre än helt obehandlat bara blir rent nonsens. Vi måste konstatera att Sleep Analyzers resultat för eventuell sömnapnée bör tas med en stor skopa salt. Lider du av trötthet fast du sovit 7-8 timmar en längre tid bör du söka rådgivning inom vården och professionell utredning för eventuell sömnapné.

Det är tekniskt omöjligt att snarka med en CPAP, så i exemplet ovan mätte Sleep Analyzer helt korrekt inga snarkningar.

Omdöme Withing Sleep Analyzer

Withings Sleep Analyzer är smidig och behagligare att mäta sömnen med än att bära en smartklocka eller ett aktivitetsarmband på handleden, anser vi. Själva mätningen verkar korrekt, trots resårmadrass emellan och känsligheten kan kan ökas, om man sover ensam. Däremot konstaterar vi att funktionen att mäta sömnapné inte fungerar som den ska, man kan helt enkelt bortse från det mätvärdet. För priset som produkten nu är nere i, cirka 1 600 kronor, så är det en bra investering för dig som villl mäta din sömn under perioder och ha ett tillförlitligt mätresultat. Så det blir ytterligare en rekommendation till health-tech-tillverkaren!

Withings skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.