Hem Teknik / Prylar Test: Dreame Z30
Silver

Test: Dreame Z30

av senses.se

Från att ha varit lite av en nisch och ett komplement till de klassiska fullstora dammsugarna har många börjat se sladdlösa skaftdammsugare som fullvärdiga alternativ. Redaktionen har under de senaste veckorna testat Dreame Z30, en skaftdammsugare som inte kostar skjortan. Under testet har vi låtit vår gamla sladdbundna trotjänare vila och enbart kört med Dreame Z30 som vår enda dammsugare.

Vad är Dreame Z30?

När vi öppnar lådan som Dreame Z30 kommer i slås vi av hur många olika tillbehör och prylar som följer med. Allt från munstycken för att dammsuga pälsdjur, komma åt på krångliga platser till textilrengöring. Utöver detta följer det även med ett praktiskt ställ för själva dammsugaren samt några utvalda tillbehör. Det är ganska skönt att slippa behöva väggmontera en laddstation men ändå kunna få en snygg dedikerad plats för dammsugaren. Tyvärr var den medföljande laddarens kabel lite för kort, här hade det varit bra om den hade varit generisk så att man själv skulle kunna införskaffa en längre sladd.

Foto: Senses.se

Ytterligare en sak som snabbt blir uppenbart är hur välbyggt allting känns – varenda medföljande pryl osar faktiskt av kvalitet. Z30 är huvudsakligen byggd av plast men inte en plast som känns billig på något sätt. Den är till och med ganska snygg att titta på och gör sig nog bra i de flestas hem.

Foto: Senses.se

Hur är den att använda?

När vi inledde detta test var vi först lite skeptiska till om en skaftdammsugare verkligen skulle kunna ersätta en vanlig dammsugare, vi räknade faktiskt med att få plocka fram vår ordinarie dammsugare långt innan testperioden faktiskt var slut. Men oj så fel vi fick! Sugkraften hos dessa skaftdammsugare har kommit en lång bit sedan vi testade en senast. Vi behövde sällan dammsuga samma plats två gånger då Z30 sög upp det mesta på ett försök utan problem. En funktion som först överraskade oss men som sedan visade sig vara en av styrkorna hos Z30 var det automatiska läget. Enkelt förklarat så har Z30 sensorer som i realtid känner av hur mycket smuts och partiklar det är i luften och anpassar motorhastigheten efter detta. Motorn varvar upp i en galen hastighet med en brutal sugkraft om den behöver det för att sedan varva ner när behovet minskat.

Smart och tydlig display. Foto: Dreame

Vi provade en gång att köra maskinen i turboläget istället för det automatiska. Nu var det verkligen drag i Z30 men direkt sköt batteriförbrukningen i taket. Med turbon på klarar sig batteriet inte mer än max fem minuter innan den måste laddas igen. Det automatiska läget däremot klarade sig nästan i de utlovade 90 minuterna. På 90 minuter hinner man städa mycket stora ytor – lägenheten på 75 m² som vi körde testet i kunde vi städa mycket noggrant hela tre gånger. En liten negativ punkt här var att Z30 efter cirka 20 minuters användning upplevs ganska tung för en hand – Detta är dock sant för alla sladdlösa skaftdammsugare.

Foto: Senses.se

Hur blir resultatet då?

Z30 suger bra ända in till vägglisterna med standardmunstycket men inte riktigt hela vägen in i trånga hörn. Vidare så blev vi dessutom positivt överraskade av hur användbar upplysningen från själva munstycket faktiskt var. Man såg ALLA dammkorn på golvet och därmed blev det också väldigt enkelt att veta var man redan hade dammsugit, det minimerade dubbeljobb helt enkelt. En annan, nästintill magisk, egenskap hos Z30 är att inga långa hårstrån fastnar i borsten i munstyckena! Ja du läste rätt, inte ett enda hårstrå under hela vår testperiod fastnade i munstycket! Vår stackars Roborock ropar vanligen på hjälp efter 10 minuter då för mycket hår trasslat in sig i borsten. För er med långhåriga familjemedlemmar (av både tvåbenta och fyrfota varianter) är detta en gudagåva!

Foto: Dreame

Slutsats

Så ska alla där ute slänga sina gamla stenåldersdammsugare med sladd och gå all in på den sladdlösa framtiden? Nej inte alla men för er där ute som bor i medelstora lägenheter är det fullt möjligt att bara sköta all dammsugning med Dreame Z30!
Den levererar ett klart godkänt resultat, har tillräckligt bra batteritid och ser dessutom snygg ut. Den gör allt detta samtidigt som den faktiskt är billigare än motsvarande modeller från industristandarden Dyson. Redaktionen ser i alla fall inte fram emot att behöva återgå till vår gamla otympliga konventionella dammsugare nu när testperioden är över.

Dreame skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.