Smaken och doften av helt nybakat bröd är svårslagen. Tyvärr kan jag räkna på min hands fem fingrar hur många gånger under mitt snart femtioåriga liv som jag ställt mig och bakat bröd. Senast var det nog på hemkunskapen för drygt tre och ett halvt decennium sedan. Så när jag fick möjligheten att testa SD-PN100 Bread Maker från Panasonic kunde jag inte vara bättre lämpad för produkten.
Redan när jag lyfter den ur kartongen imponeras jag av hur liten den är. Dimensionerna är endast 27,0 x 38,0 x 33,0 cm, vilket gör att den passar perfekt i alla kök. Jag ställer den på bänken och börjar plocka ur grejerna. Det finns några mätinstrument, knådningsveven i stål och en instruktionsbok. I boken finns ett enkelt grundrecept på bröd som jag genast ger mig på att göra.
Det är verkligen busenkelt, men det gäller att ändå läsa innantill för det är viktigt i vilken ordning ingredienserna läggs i bunken. Anledningen till det är att jästen måste finnas på en viss plats för att jäsningen ska börja och de torra ingredienserna behöver vara på sin plats för att knådningen ska ske på rätt sätt. Jag följer instruktionerna och slår igen locket. Displayen på framsidan är också mycket enkel att följa. Det finns 15 olika program och typer av bröd att välja mellan och du kan med en lätt knapptryckning välja vilken skorpa du vill ha på ditt bröd: ljus, medium eller mörk.
Fyra timmar kommer det att ta från att du slår igång tills att du har ett färdigt bröd. Jag slår igång och ingenting händer. Jag börjar fundera på om jag gjort något fel… Timern sjunker, men det händer ingenting. Jag tänker att jag låter den vara och går iväg för att fixa med något annat. När jag kommer tillbaka en stund senare har den börjat att knåda degen. Det visar sig att det är därför du måste lägga i ingredienserna på rätt sätt för att de ska ligga till sig i vattnet och det andra innan knådningen kommer igång. Allt är uträknat in i minsta detalj.
Efter fyra timmar piper den och du kan nu lyfta ur ditt bröd; akta så du inte bränner dig! Resultatet är inte jättestort men det är fullgott till frukostbröd en morgon för tre till fyra personer. Brödet är mjukt och gott men kanske inte aromatiskt, men det här är ju också det enklaste av alla bröd som maskinen bakar. Det går lätt att ställa in en timer så att du lägger ihop ingredienserna på kvällen och så har du nybakat bröd på morgonen. Otroligt lyxigt!
Jag testade även att göra russinbröd, men då behöver den lite handpåläggning i ett skede där du behöver tillsätta russinen i ungefär halvtid. Det finns en uppsjö av recept att testa och i kombination med de 15 olika inställningarna kan du verkligen skapa ditt eget lilla minibageri. Du kan även göra tårtsmet och pizzadeg som du får använda din vanliga ugn för att tillaga.
SD-PN100KXE är utrustad med dubbla temperatursensorer som övervakar både interna och externa temperaturer och justerar bakningsprocessen för att säkerställa perfekt jäsning, textur och smak för varje limpa. Denna precisionskontroll skapar konsekvent utsökt bröd vid varje användning. Den använder avancerad knådningsteknik för att replikera traditionell degberedning, vilket ger perfekt blandade ingredienser och optimal degkonsistens. Den här funktionen är perfekt för att skapa hantverksmässigt bröd som är mjukt inuti med en vacker skorpa.
Det enda lilla negativa jag kan tycka om SD-PN100KXE från Panasonic är att knådningsveven i botten på pannan där brödet gräddas inte viks in, så brödet som bakas har alltid ett hål i botten efter veven. Det är en petitess, jag vet, men jag tycker ändå att det är lite synd. Samtidigt förstår jag att det inte går att göra på något annat sätt, så det är helt enkelt något jag får leva med för att ha nybakat bröd helt utan ansträngning.
Sammanfattningsvis kan jag inte dela ut ett annat betyg än ett måste. SD-PN100KXE från Panasonic är liten, lätt, superlätt att använda och ger perfekt resultat varje gång. Att du kan göra en uppsjö av olika saker med den och att prislappen inte är så hög gör det till en liten investering för att få tillgång till lyxigt nybakat bröd varje morgon för en spottstyver.
Så här sätter vi betyg på Senses