Amerzone: The Explorer’s Legacy är en remake av det klassiska äventyrsspelet från 1999, utvecklat av Microids. Spelet, som ursprungligen skapades av den smått legendariske belgiske serietecknaren och videospels konstruktören Benoît Sokal, har nu fått en modern uppdatering men behåller ändå essensen av originalspelet.

I Amerzone: The Explorer’s Legacy tar vi oss till slut till den fiktiva regionen Amerzone i Sydamerika. Här får vi utforska en mystisk värld genom en journalist som är på jakt efter att avslöja hemligheter och rädda en hotad miljö. Varje steg är fyllt av kluriga pussel, och det gäller att läsa mer eller mindre precis allt du kommer över i jakten på ledtrådar. Det går att välja klurighetsgrad i början av spelet och därmed bestämma hur mycket spelet ska hålla dig i handen och hur många tips det ger dig på vägen.

Jag har inte spelat originalspelet från 1999, men nedan finns en genomgång av hur stora skillnaderna faktiskt är. Grafiken har förbättrats avsevärt med hjälp av modern teknik, vilket verkligen skapar levande miljöer. Ljuseffekterna och det porlande vattnet ser helt fantastiska ut. Karaktärsanimationerna är också uppdaterade, men de är inte i närheten av hur snygga miljöerna är. Ljuddesignen har också fått ett lyft, med ett nytt soundtrack komponerat av Inon Zur, känd för sitt arbete med Syberia och Fallout.

Amerzone: The Explorer’s Legacy klassiska point-and-click-stil har bevarats, men gameplayet har moderniserats för att göra övergångarna smidigare och pusslen lite mer intuitiva. Dessutom har nya pussel lagts till för att utmana även erfarna spelare. Till en början störde jag mig på att spelskaparna valt att låta spelaren klicka sig framåt och därmed inte röra sig fritt i 3D-världen. Det kändes först som en väldigt dålig idé, men ju mer jag spelade desto mer uppskattade jag att det behöll den gamla estetiken. Sedan kan du klicka dig förbi gångcykeln, så du kan röra dig snabbare när du är varm i kläderna, jämfört med om du gick eller sprang själv. En annan väldigt trevlig funktion är fast travel, så att du snabbt kan röra dig mellan de olika rummen för att försöka komma vidare med pusslen – och därmed spelet.

Jag testade Amerzone: The Explorer’s Legacy på Playstation 5 med handkontroll, och det är smärtsamt tydligt att spelet är utvecklat för mus och tangentbord. Att spela med handkontroll känns avigt, och det är inte heller lika lätt att söka igenom rummet efter något att interagera med. En annan sak som också störde mig ett par gånger var att jag visste vad jag skulle göra för att komma vidare, men av någon anledning fungerade det inte just då. Tidigt i spelet ska man till exempel tända ljuset i en källare, men strömbrytaren gick inte att aktivera. Jag irrade runt i hela huset helt i onödan för att sedan, efter att ha startat om spelet, testa brytaren igen – och då fungerade den! Högst irriterande.

Amerzone: The Explorer’s Legacy är en kärleksfull hyllning till Benoît Sokals (1954–2021) arv och en möjlighet för både gamla fans och nya spelare att uppleva magin i detta kultspel. Jag vill verkligen rekommendera Amerzone: The Explorer’s Legacy. Även om det till en början kan kännas otroligt långsamt, ge det tid – det blir bara bättre och bättre ju längre in i spelet du kommer.
Microids skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses