Monitorer, likt tv-apparater, finns i alla möjliga storlekar, prisklasser och utföranden och riktar sig i huvudsak till en handfull målgrupper: kontorsanvändare (jobb), ”all-around” / lite jobb, lite underhållning (film och enklare spel) samt hard core gamers (med fokus på snabb responstid, höga Hertz). AOC 27″-tummar Q27G2U (som även finns i välvd version, Curved, med namnet AOC CQ27G2U) riktar sig solklart till den sistnämnda gruppen. Detta är en monitor med bra upplösning, hög uppdateringsfrekvens och attraktiv prislapp för storleken den erbjuder.
När man drar igång ett, fortfarande makalöst vackert och avancerat spel, som Witcher 3, med extra-mycket-allt-i inställningarna på en rejäl gaming-PC så anar man styrkan i AOC Q27G2U. Med över 100 fps i spelet på Nvidia RTX 2070 (som dock kör G-Sync, inte FreeSync, men kan vitlistas med fördel för adaptive VESA i Nvidias kontrollpanel på PC) så lirar monitorns 144 Hz fint med bilduppdateringen och spelet känns mjukare än vad det någonsin gjort förr, då uppdateringsfrekvens och bilduppdatering är nära sammanflätande (inte helt, men rent tekniskt kan du ju inte få fler bildrutor per sekund än vad monitorn kan rita upp). Detaljer träder igenom, färger och ljuseffekter ser äkta ut och den i princip obefintliga latensen (1ms) är en av VA-panelens ess i rockärmen.
Skärmens upplösning ligger på 2560×1440 pixel (1440p alltså), vilket inte är riktigt 4K, men ändå högre än en vanlig Full HD 1080p-skärm som annars brukar vara standard i denna prisklass. 8 bitars färgpalett och stöd för AMD FreeSync rundar av ett prisvärt all around gaming-paket för runt tre tusen kronor.
Design och tillbehör
Skärmen är klassiskt stilren, med tunna kanter och en snygg kombo färger som känns gaming men inte skriker ut det. Röda detaljer på baksidan och foten piffar upp det klassiskt svarta. Foten är enkel att montera och ger monitorn en bra upphängning, som är lätt att anpassa och ställa in efter smak. De flesta tillbehör och kablar ingår.
Bildkvalitet AOC Q27G2U
AOC Q27G2Us stora styrka ligger i dess responstid på 1ms och bilduppdatering (refresh rate) på 144 Hz, något som kommer glädja de flesta gamers som jagar fler frames per second i sina spel och samtidigt vill ha mjukast återgivning av dessa.
Färgmässigt täcker skärmen 90% av Adobe RGB och 121% av sRGB, varav det sista är mest intressant för gemene man som inte sysslar med design eller tryck eftersom det är mer standard. Ljusstyrkan är 250 cd/m2 (dryga 200 nits) vilket är helt OK, men kan uppfattas lite för tamt i välupplyst rum med dagsljus (en topp-OLED pressar som referens 1000 nits), så denna gör sig bäst i mysbelysning eller nedsläckta gamer-rum.
VA-paneler har fördelen att vara snabba och prisvärda. Deras nackdel ligger i färg- och kontraståtergivning. Här tillhör AOC Q27G2U inte toppskiktet; färgerna är inte lika naturliga, starka och vibrerande som på exempelvis BenQ EW277HDR (som å andra sidan inte lämpar sig för spel). Det fanns även en liten slöja av ”mjölkighet” över bilden, något som förvärrades när vi använde DisplayPort, men blev bättre då vi växlade över till HDMI (här finns en fördjupning i varför DisplayPort är bättre än HDMI för gamers just nu).
För dig som funderar på att skaffa skärmen för att spela med konsol på den, kan vi hälsa att det går alldeles utmärkt. Vi kopplade in redaktionens PS4 Pro och körde suveräna Nier: Automata, som för det mesta håller sköna 60 fps. Det är inga spel som pushar monitorns gränser denna generation konsoler, utan det kommer att bli intressant att se hur monitorn lirar med next-gen-maskinerna Xbox Series X/S och Playstation 5, som kommer om ett par veckor. De kan köra upp till 120 fps i 4K och även VRR (variable refresh rate). Detta kommer dock att kräva HDMI 2.1, något som skärmen alltså inte stöder, ej heller 4K, så Xbox Series S i 1440p i 60/120 fps känns på pappret som den maskin som kommer att fungera bäst med skärmen, som har HDMI 1.4– 2.0-stöd (skärmen har, trots felaktig info på flera officiella ställen, ändå HDMI 2.0, bekräftat av AOC). Vi återkommer när vi fått testa och kan berätta mer.
Summering AOC Q27G2U
AOC Q27G2U är mycket gaming-skärm för pengarna. För en prislapp på runt 3 000 kr är det inte konstigt att den är en av marknadens just nu mest sålda och populära monitorer för spel. Den är pigg, enkel att sätta upp och optimera och har hyfsat gott om funktioner att laborera fram bästa bild efter smak. Men såklart är inget i denna prisklass utan kompromisser. Upplösningen ligger precis mittemellan Full HD och 4K, ljusstyrkan är något blygsam samt färger och kontrast är inte optimala för dig som främst söker en kontorsskärm och bara spelar någon gång då och då – för sådana användare finns bättre val som vi återkommer till snart.
Men om du huvudsakligen spelar spel och letar efter en 27-tummare, som stöder flera anslutningar, har både 144 Hz och AMD FreeSync samt i princip obefintlig responstid (runt 1 millisekund) så är AOC Q27G2U ett bra val, för pengarna.
Så här sätter vi betyg på Senses
8 kommentarer
Hejsan! Har själv denna skärm, aoc skriver på vissa ställen att denna skärm har HDMI 2.0 medan t.ex. ni och flera andra skriver hdmi 1.4. Kopplade in skärmen till mitt RX 5700xt och fick 1440p 144hz, vilket borde peka på HDMI 2.0 som jag förstår?
Intressant, matten säger ju då att det borde vara högre version än HDMI 1.4 i porten, då upplösningen 1440p stöds även under 1.4, men borde begränsas till runt 75 Hz. Vi får undersöka saken djupare.
Yes, gör så :) Om man söker på skärmen och går in på AOCs produktsida för skärmen står det på vissa ställen HDMI 2.0 och hdmi 1.4 på vissa ställen så lite oklart. En till fråga, när ni kopplade in Ps4 PRO, kunde ni Max välja 1080p då? Hört att vissa skärmar stödjer att ta emot en 4K signal och sedan skala ner den till en 1440p bild vilket bör se avsevärt bättre ut än 1080p upskalad till 1440p.
Nu har AOC återkommit med officiell bekräftelse på vad vi redan kunde räkna ut – skärmen har HDMI 2.0, inte 1.4. Bra spanat! :) Vi får återkomma med PS4 Pro 4K-test, men spontant tror vi mer på supersampling än nedskalning, PS4:an brukar slå bakut att aktivera 4K när skärmen inte native stöder 4K.
Tack för svaret och nice att veta att den faktiskt har HDMI 2.0. Japp tänker det med med PS4 Pro, tänkte skaffa PS5 men som man nyligen fick veta stödjer den ju 1080p och 4k men inget emellan. T.ex. MSI har adresserat detta och har sagt att några av deras 1440p monitors kommer acceptera en 4k signal och skala ner: https://www.msi.com/news/detail/c85fe06b7f6e1c28c57403b6773088f9
Gemensamt för dessa verkar dock krävs HDMI 2.0 OCH HDR vilket denna skärmen ej har, men kan ändå vara värt att testa.
Vårt test av PS5 kommer i dagarna, så håll utkik ;) Det finns både + och – kan man säga, men det är ännu tidiga dagar – och gamla PS4:an saknade ju en hel del funktioner vid release (bland annat 5 Ghz wifi :D).
MSI har ofta snygga och smidiga lösningar, ska kolla med dom om vi inte kan testa någon skärmmodell med den funktionen framöver.
Hur är denna monitor på xbox series x? Klarar den free sync, 1440p/120hz, VRR samt HDR?
Hej Kristoffer!
Denna skärm borde ge fint resultat med Xbox Series X.
Skärmen har inte HDR, men däremot AMD FreeSync och kör du 1440p borde du kunna få upp till 144Hz, så 120fps borde därför stödjas – förutsatt att spelet inte kräver annan upplösning för 120fps-läget. Vi får återkomma med mer exakt besked när vi fått chansen att testa själva.