Hem TVApple TV (tvOS) Test: Apple TV (4th gen)
Silver

Test: Apple TV (4th gen)

av Christian Magdu

Uppdatering: Nu kan du läsa vårt test av den uppdaterade 2017-modellen, Apple TV 4K (5th gen). 

Apple TVs egna operativsystem tvOS.
Apple TVs egna operativsystem tvOS.

Ett tag var vi skeptiska mot Apple TV som koncept. Vad ska man med en tv-box till egentligen, när man har ”smart-tv” och konsoler som stöder appar? En box som dessutom är knuten till Apples ganska rigida ekosystem? Men så fort vi faktiskt började använda Apple TV, för snart tv år sen, så föll vi snabbt för dess charm, enkelhet och mängder med fördelar. Liksom det mesta som Apple släpper så bara fungerar det och upplevelsen som bjuds kändes enkel, intuitiv och smidig. Netflix såg kanonbra ut (bättre än på andra klienter på samma uppkoppling, exempelvis tv:ns inbyggda), inspirerande föredrag från TED fanns inlagt från början (många med svensk text) och även om vi saknade HBO Nordic så var det lätt att köra appen från en annan iOS-enhet och sen strömma bild och ljud via Apples eget AirPlay. Apple TV Gen 3 hade egentligen bara ett enda stort fel – man kunde inte fritt välja att installera nya appar, utan var begränsad till vad som plötsligt dök upp i din respektive världsdel (vilket var ganska lite). Så högsta önskan inför nästa Apple TV var förmågan att installera appar. Och den önskan har nu uppfyllts… typ.

Om vi ska gå rakt på sak så är ju stödet för appar som är den stora USP:en (unique selling point) i  Apple TV Gen 4. Ingen annan tillverkare på jorden har så välsorterade och kvalitetssäkrade appar som Apple, även om det finns konkurrenter som erbjuder många fler (ja, vi tänker på bland annat Google och dess Android-plattform, Google Play). Men – Apple TV är inte kompatibelt med iOS App Store – som driver iPhone och iPad och teoretiskt skulle ge maskinen 10 000-tals appar från dag ett. Istället har man ett helt eget system man kallar TvOS (och börjar på version 9.0). Detta operativsystem är snarlikt iOS och dess App Store, men med skillnaden att apparna på TvOS är specialanpassade för Apple TV och dess touch fjärrkontroll (mer om fjärren nedan), samt med en begränsning i storlek på apparna på 200 Mb. Detta är inget man behöver haka upp sig på, eftersom apparna/spelen sen kan streama ned betydligt mer data fritt via molnet, men tanken är god: eftersom man nu kan installera betydligt fler appar på Apple TV 4th Gen så måste man också börja tänka på lagringskapaciteten. Fjärde generationens Apple TV kommer i två versioner: en med 32 GB och en med 64 GB flashminne. Precis som med iPhone så kan man inte installera mer minne i efterhand, så den som tänker sig ladda ned mycket kan göra klokt i att investera i den större modellen. Denna kapacitet ska också fungera som lokal lagring av ”inspelade program”, men vi ifrågasätter starkt värdet i den funktionen i vår tid av streaming och on-demand (det mesta kan man ju se i efterhand ganska lång tid).

Smakar det så kostar det; Apple-produkter är hårt reglerade i fråga om prissättning och har ökänt låg marginal. Apple tar dessutom oresonligt bra betalt för sina flashminnen, så du finner i skrivande stund 32 GB-versionen för 1695:- och 64 GB-versionen för 2295:-. Det är en hel del pengar mer än förra modellen, som nu krupit ned under 700 kr. Å andra sidan får man också betydligt mer än mycket minne, inte minst tack vare TvOS som är den stora nyheten i Apple TV 4th gen.

Apple-TV-4-med-fjarr

I den nya maskinen (som är identisk på insidan, oavsett minneskapacitet du väljer) sitter en A8-processor, samma processor som återfinns i iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Det är bra och modern prestanda än idag, trots introduktionen av snäppet nyare processor i och med A9 och det är en märkbar skillnad i respons och hastighet att använda Apple TV 4 mot förra modellen, som hade A5 från 2011 (då utvecklat för iPhone 4S). Å andra sidan har det gått tre år också, så något annat vore konstigt. Förutom den snabbare processorn så är det alltså ett helt nytt OS (operativsystem) med egen App Store och ny fjärr, med stöd för fingerrörelser och röstkommandon (samt i förlängningen, Siri). Med stöd för HMDI v1.4 så får vi nu Dolby Digital upp till 7.1 kanaler, men bisarrt nog saknas stöd för 4K, en överlägsen bildstandard (4 ggr HD) som kommer på bred front nu och förväntas vara standard inom ett par år. Förvisso är ett par år rätt lång tid i teknikens värld, men räkna alltså med att inte kunna köra exempelvis Netflix nya 4K-material via din nya Apple TV. Märkligt val av annars så teknikvänliga Apple, vi kan inte tänka oss att det skulle gjort maskinen väldigt mycket dyrare. Troligtvis är detta, tyvärr, heller inget som kan lösas med kommande mjukvara.

Fjärren

Du som vant dig vid den förra, lilla silvriga fjärren och dess föredömligt enkla knapptryckningar, kommer att få börja lära om. Apple TV 4 kommer med en snygg, pianolackad, svart kontroller med en slags touch-styrplatta som du kontrollerar med fingerrörelser, som en touch-pad som påminner om en tryckkänslig skärm. Det tar ett litet tag att vänja sig, men när du väl vant motoriken så är det väldigt snabbt och smidigt. Fjärren har också fått en riktig hemknapp á la iPhone, så du slipper hamra på meny-knappen sju gånger för att backa ur exempelvis Netflix och fjärren har även utrustats med Siri för snabb och smidig användning. Du ska nu kunna be Siri hjälpa dig såväl skriva in text som att intelligent söka titlar och saker du vill ha fram på Apple TV. Toppenidé – när den väl kommer till Sverige. För än så länge finns inget stöd för Siri på svenska på Apple TV, utan endast engelska och då endast med Amerikanskt Apple-ID. Så vi är kvar i att skriva med fjärren, och det går väl an för kortare ord, men när man ska söka hela meningar på YouTube så är det en mindre plåga. Då önskar man att Apple TV hade stöd för tangentbord via Bluetooth – vilket den alltså inte har och ej heller för apparna som tidigare fungerade att koppla ihop via mobil. Troligtvis har Apple en egen lösning på gång, men det är sjukt irriterande när man tvingas scrolla fram och tillbaka på en rad bokstäver med fingrets halvdana precision.

Uppdatering: Apples egen, dedikerade fjärr-app för Apple TV ingår numera i iOS.

Fjärren har också stöd för programmering och ska lära sig din TV/Hemmabio via ARC (HDMI-CEC), något som funkar sådär, uppriktigt sagt. Vår fjärrkontroll kände av vår referensplasman från Panasonic, men den fick också eget liv och kunde stänga av tv:n lite hipp som happ, särskilt när den stod orörd ett längre tag. Efter lite laborerande behöll vi den så viktiga volymkontrollen på Apple-fjärren och stängde av funktionen att den också ska styra tv:ns på och av.

Apple-TV-4-fjarrkontroll

Fjärren är också tänkt att vara spelkontroller till den uppsjö spel som kommer, specialutvecklade för Apple TVs nya TvOS. Än så länge finns det inte särskilt många, förutom klassiker som JetPak och Asphalt 8 till exempel (som fantastiskt bra ut) men det finns flera lovande anslag, särskilt i Ubisofts Rayman Adventures, som är som ett fullfjädrat Rayman Origins / Legends och ser makalöst ut och är riktigt skoj att spela. Det fungerar OK med touch kontroller, men det är givetvis tänkt att avnjutas med en äkta spelkontroller till Apple TV (som finns ute nu, bland annat från Razer och kostar ca 550 kr). Eftersom Rayman också är ett free-to-play så är det ett ”gratis” måste att inviga spelandet på maskinen med. Ett annat spel som stack ut var Harmonix Beat Sports, som tog oss tillbaka till Wii:ns glansdagar och Wii Sports, med liknande Mii-grafik och enklare sporter, såsom variationer på tennis och baseball. Tvisten, eftersom det är ett Harmonix-spel, är att allt utspelar sig till musik och rytm, som ett slags Space Channel 5 (från den gamla goa Dreamcast-tiden). Prislappen på 95 kr är dock något för hög, den borde ligga närmare 49 kr, men väl värt att spana in när det går ned lite i pris alltså. Snart kommer också en specialversion av Skylanders Superchargers för iOS och Apple TV, som vi kommer att testa lite längre fram. Där ingår även en handkontroll i startpaketet och vi är nyfikna på att se om den också fungerar till andra spel (uppdatering: det gör den tyvärr inte).

Harmonix sportspel med musikinslag, Beat Sports, är kul och påminner om Wii Sports.
Harmonix sportspel med musikinslag, Beat Sports, är kul och påminner om Wii Sports.

Rätt appar från början
Apple TV 4 kommer med stöd för de allra flesta tv-kanaler och on-demand-tjänster du kan tänkas behöva från dag 1. SVT Plays app är blixtsnabb och lika lättnavigerad som sist, likaså TV4 Play, Netflix och efterlängtade HBO Nordic, som nu alltså får stöd från allra första början och slipper AirPlay-lösningen från förra generationen. Det finns också en schysst radio app (My Tuner) där du kan lyssna på de flesta kanaler från hela jorden (inklusive suveräna, amerikanska NPR) och samt lite annat kul såsom matlagnings- och träningsappar.

Rayman Adventures är otroligt snyggt och ett måste på Apple TV 4.
Rayman Adventures är otroligt snyggt och ett måste på Apple TV 4.

Än så länge kanske det finns runt 100 appar allt som allt, men dessa lär snart bli fler. Möjligheten att få ladda ned det man vill och behöver känns självklar och välkommen. Apple TV med tvOS dränker inte din startskärm i en massa onödiga kanaler från början heller, såsom Wall Street Journal och NBA, som ju är väldigt USA-fokusrade, utan låter dig välja vad du vill se, och du kan givetvis också flytta runt ikoner fritt och framöver även kunna skapa grupper, som på iPhone (har vi sett i en utläckt version av nästa version av TvOS).

Sen är det så att Apple TV 4 th gen precis är lanserad och med det kommer vissa barnsjukdomar. Operativsystemet är i sin linda och inte helt 100% stabilt. För det mesta flyter det på som en dröm, men det händer då och då att det hela fryser till en stund, eller att knapparna inte svarar så snabbt som de ska. Ett annat problem är AirPlay, som inte fungerar vidare bra. När vi kopplar ihop datorn (Macbook Pro) med Apple TV så fungerar det att få upp bilden, men det hela stannar upp med 5-6 sekunders mellanrum, vilket givetvis gör filmtittande omöjligt. Filmtittandes från dator/extern disk löser sig dock enkelt och gratis via Plex som nu fått grymt bra stöd via en egen app till Apple TV. Det funkar supersmidigt och kvaliteten blir toppen, även på unlimited bandwith, 1080p, DD5.1 och självvalda undertextspår.

Plex är gratis och rekommenderas varmt för att streama filmsamlingen från dator/extern disk till Apple TV.
Plex är gratis och rekommenderas varmt för att streama filmsamlingen från dator/extern disk till Apple TV.

Slutsats

Som helhet är Apple TV 4 en riktigt bra maskin och en hett efterlängtad uppgradering. Det är en njutning att använda den och det mesta bara fungerar som det ska, direkt och utan krusiduller som vi kommit att förvänta oss av Apples dyra, men väldigt genomarbetade produkter.

Samtidigt är vi lite besvikna på att man valt att spara in på 4K-stödet, när genombrottet står runt hörnet och det relativt dåliga bluetooth-stödet för externa enheter såsom tangentbord (hörlurar funkar dock). App Store till TvOS är riktigt lovande och håller man bara priserna nere så kan det bli en stor hit framöver och ytterligare argument att investera i Apples ekosystem.

Eftersom Apple TV 4 just släppts så lider maskinen av en del lanseringsproblem, inte minst i fråga om mjukvara som behöver uppdateras snart och det saknade stödet för Siri och smart-sök i Sverige. Kanske kan det vara en idé att avvakta några månader innan inköp och börja kika på den någon gång kring februari-mars nästa år då det hunnit komma fler appar, nya versioner av tvOS och kanske även Siri-stöd (samt att maskinen hinner gå ned lite i pris?). Men det är klart, skulle tomten överraska dig med ett eget exemplar under granen i år så är det ju inte fy skam på något sätt. Det är en trevlig maskin, som är från början är riktigt bra och bara kommer att bli ännu bättre.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.