Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Asus GT-BE98 (WiFi 7 router)
Asus GT-BE98 recension senses Silver

Test: Asus GT-BE98 (WiFi 7 router)

av senses.se

Taiwanesiska Asus har ofta legat i framkant när det gäller nya funktioner och teknisk prestanda genom sin breda produktportfölj. Vi på senses har i omgångar kört dem som referensroutrar, till exempel under RT-68-tiden. Nu har man tagit ytterligare ett kliv framåt i nätverksvärlden med lanseringen av GT-BE98, en WiFi 7-router med extra allt. Siktet är tydligt inställt på att leverera hög hastighet och förstklassig prestanda till dagens teknikentusiaster, framförallt gamers, men frågan är om upplevelsen och prestandan lever upp till den väl tilltagna prislappen?

Design och Byggkvalitet

Asus GT-BE98 marknadsförs som ”wifi-monstret” i Asus egen video och det finns väl inget finkänsligt sätt att säga det på: routern är inte någon skönhet. Den känns stor, otymplig och rent ut sagt ful. Dess fyrkantiga design med åtta, feta antenner som sprider ut sig som en upp-och-nedvänd spindel samtidigt som den illröda ROG-loggan stirrar argt på en, påminner om 80-talets utomjordingar i B-filmer. Man fruktar nästan att hela schabraket ska börja röra sig på natten och suga ut ens hjärna… Ställer vi den kant i kant med vår förra referens, den stilrena och nu till åren gågna Netgear Nighthawk AX12 RAX 120 så inser vi dock att GT-BE98 faktiskt inte är mycket större…

Gamla referensen Netgear Nighthawk RAX 120 och Asus GT-BE98. Foto: senses.se

Nu vet ju dock alla att utsidan inte är det man bedömer en bok efter (försöker man övertala frun om varje gång man släpar in ännu en stor elektronikpryl i huset). Rätt snabbt inser man att bygget är gediget och vad GT-BE98 saknar i estetik gottgör den i att man känner att det är en produkt av kvalitet som innehåller teknik värd att skydda och förmåga att kyla ordentligt utan högljudda fläktar. LED-belysningen är kanske mest för hardcore, RGB-suktande gamers, men för oss andra går den att enkelt stänga av med ett knapptryck och routern blir på en gång mycket mer diskret på det viset.

Installation och användarvänlighet GT-BE98

Det börjar tyvärr inte bra. Trots över 25 år i branschen och minst lika många routertester under bältet så får vi ändå inte styr på det hela. Asus GT-BE98 har massvis med nätverksportar (mer om det nedan), men hur vi än gör så får vi bara WAN-adresser istället för LAN-IP:n och har gruvliga problem att ens nå anvädar-gränssnittet. När vi väl når det så klagar routern på att vår ISP:s DHCP är felaktig… Vi pratar med Asus support i över en timme, som till slut föreslår att vi ska byta ut enheten. Sagt och gjort, Asus skickar en ny till oss… med exakt samma problem. Vi sliter vårt hår tills någon begåvad på redaktionen kommer på att vi ska testa att installera routern helt utan några nätverk-kablar inkopplade alls (bara för att nå gränssnittet). DÅ funkar det faktiskt. Ett utomordentligt konstigt fel, som vi antar har med mjukvaran i routern att göra, där routern helt enkelt gör fel och ISP:ns DHCP tillåts överskrida routerns eget NAT (vi kör Telias Fiber med switch för IPTV på kontoret, en mycket vanlig konfiguration i många svenska hushåll). Vi är också långt ifrån ensamma att ha fått detta fel, flera har samma problem (med andra Asus-routrar) på forumet SNB, som ni kan läsa om här och här. Rejäl bakläxa för Asus mjukvaru-avdelning alltså, hade vi inte varit testare utan vanliga konsumenter hade den åkt tillbaka till butiken. Samtidigt påstår vi inte att detta är ett problem med alla Asus-routrar kombinerat med alla Telia-fiberuppkopplingar, utan förmodligen är det någonstans i vissa kombinationer/lokala installationer som detta problem uppstår.

Efter denna episod så funkar dock allt precis som det ska, när vi väl kopplat in fiberkabeln i en annan port än manualen visar och efter vi satt upp allt i själva routern.

Asus GT-BE98s gränssnitt är föredömligt och ett Shangri-La för dig som älskar att optimera nätverksinställningar för olika ändamål, vare sig det är hemnätverk, streaming eller gaming, där routern erbjuder en massa förinställda parametrar för populära spel. Ping:en vi får är riktigt låg, ner emot ett par millisekunder, vilket gör att vi inte kan skylla på annat än våra egna skills när vi åker på pisk i nätverksspel. Att sätta upp krypterad DNS för privat integritet är busenkelt och routern startar om på sekunder när du sparat inställningarna, vilket är helt suveränt! Alla menyer och gränssnitt är också rappa och responsiva och det är faktiskt rent ut sagt kul att laborera med inställningar för att se vad det gör för skillnader i praktiken.

Gränssnittet är föredömligt; innehållsrikt, rappt och med massa nyttig info.

Du som är seriös (och det är du, om du satsar på denna router) bör ladda ned och läsa den kompletta manualen, som utvecklar varje nätverksval du kan göra. Manualen förklarar dock inte på djupet exakt vad tekniken bakom är eller betyder, så du bör ha god kännedom om nätverk och tekniska termer kring detta för att få ut maximalt av GT-BE98.

Funktioner som föräldrakontroll och säkerhetsinställningar är lättåtkomliga och enkla att konfigurera, du kan såväl sätta upp separata, kurerade nätverk för barn (med DNS-filter inbyggt så de inte surfar in på olämpliga sidor) samt IoT-nätverk som bara ger access till grundläggande internetuppkoppling och inte hela nätverket, en bra säkerhetsåtgärd då väldigt många smarta, uppkopplade prylar kommer från exempelvis Kina idag. Kom bara ihåg att om du har någon slags DNS-kryptering eller tjänst som Apple Private Relay så kör detta över routerns inbyggda DNS-begränsningar (exempelvis om ditt barn har en iPhone med detta påslaget).

AI på en router?

”AI” är buzzordet nummer ett idag och Asus har naturligtvis klämt in det här också. Någon regelrätt artificiell intelligens är det dock inte frågan om, utan mer eller mindre smarta funktioner. AiCloud låter dig nå dina enheter och filer varifrån som helst genom att du kopplar en hårddisk till routern. För den som vill spara pengar på molntjänst kan detta vara ett alternativ, men det finns risker med att inte ha en remote backup, det ökar din utsatthet vid brand och stöld. AiMesh är till för att skapa ett heltäckande mesh-nätverk med flera liknande enheter. Frågan är vem som har råd? Endast Asus-routrar med AiMesh-stöd fungerar, så det är en viss inlåsningseffekt. AiProtection innehåller virusskydd från Trend som kan tipsa dig om säkerhetsbeteenden och att stänga av tjänster du eventuellt inte behöver, såsom UPnP och så vidare. Asus ska ha en eloge för att all mjukvara ingår och inget är dolda månadsavgifter, vilket börjat bli ett gissel på många produkter idag. AiDisk låter dig sätta upp egen FTP-server och VPN-tunnel.

GT-BE98 – Prestanda

Överlag är prestandan i Asus GT-BE98 enastående. Ping:en är som sagt minimal, routern hanterar med lätthet flertalet parallella strömmar och du kan även optimera flödet med QoS (som du kan ställa in själv eller låta den ställa in åt dig via förinställda val). Vi upplever återigen dock att det mesta fungerar bättre utan QoS. Stora dragplåstret är stödet för nya WiFi 7-teknologin som ska erbjuda hastigheter som tidigare inte varit möjliga för hemmaroutrar. Men förutom gigabit-hastigheter på teoretiska 5.8GB/s via 6 Ghz-bandet, ska Wifi 7 också erbjuda generellt bättre bandbredd och hantering av många enheter. (MU-MIMO, som teoretiskt är 16 strömmar på en gång under Wifi 7, men oftast är begränsat till färre enheter idag). Vi säger ”ska” eftersom mycket av detta faktiskt är svårtestat idag. Inte ens en flaggskeppsmobil som iPhone 15 Pro Max, som har WiFi-6E-stöd, lirar på full effekt med Asus GT-BE98. I praktiken är Wifi 7 något som man har väldigt begränsad nytta av, i skrivande stund. Däremot är detta en bra investering för framtiden om du ändå jagar ny router, som ger utmärkt hastighet idag och förhoppningsvis också längre fram.

Hantering av flera enheter

GT-BE98 har alltså stöd för både OFDMA och MU-MIMO-teknik, men Asus anger inte exakt hur många enheter detta handlar om. En kvalificerad gissning från vår sida är att det i detta fall rör sig som 8×8, vilket i så fall sätter Asus:en före konkurrenter i samma nisch som ofta bara kör 4×4. Ändå är detta bara hälften av vad Wifi 7-standarden kan klara av, men frågan är samtidig vem som har 16 stycken enheter som behöver fullt Wifi 7-blås idag.

GT-BE98 har en uppsjö portar för sammankoppling och flera WAN. Foto: Asus

För dig som är super-seriös med ditt surfande så stöder Asus GT-BE98 också ett backup-WAN att falla tillbaka på, så du kan rent tekniskt lägga till flera källor för uppkoppling (till exempel en mobil router) och sedan fördela dessas kapacitet efter smak, upptid och behov.

Räckvidd och Stabilitet GT-BE98

En sak där gamla routrar ofta börja visa sina svagheter är i signalstyrka. Inte för att äldre Wifi-standarder skulle vara sämre, snarare tvärtom, men för att enheter med stöd för hög hastighetsöverföring kräver allt mer. På vårt kontor på ca 80 kvm så är det gott om betongväggar mellan olika rum. GT-BE98 penetrerar dessa ”bra” till ”hyfsat” och får problem först längst ut, genom en vägg och en dörr (via Wifi 6). Signalen är marginellt starkare än i Nighthawken och det hela blir ändå snabbare och bättre, så det får läggas på pluskontot.

Är GT-BE98 värd pengarna?

Asus GT-BE98 kostar i skrivande stund runt 10 000 kronor, vilket klart ligger i den högre prisklassen routrar, men vilket också är väntat med tanke på dess målgrupp, avancerade teknik och prestanda. Det är strax under Netgears Wifi 7-modell RS700S, som vi får återkomma med intryck kring. Samtidigt måste vi tillstå att det ändå är ett ganska rimligt pris i nischen idag, för den som söker den senaste tekniken och är beredd att investera i en någorlunda framtidssäker lösning.

Gaming ligger Asus ROG-serie varmt om hjärtat och den lättsamma tonen är kul. Foto: senses.se

Sammanfattning

Det är installationsstrulet, det estetiska och möjligtvis priset som ligger på Asus GT-BE98 minuskonto. Annars är det bara plus: GT-BE98 är en förträfflig router, med grym prestanda, otroligt många inställningsmöjligheter och funktioner samt ett gränssnitt som slår det mesta. Att ha WiFi 7-stöd kommer ge allt mer utdelning, även om det inte är något måste idag och långsiktigt kan nästa generations trådlösa teknologi öka på såväl hastigheter som respons. För den genomsnittlige vardagsanvändaren så är detta overkill, men för rätt målgrupp – seriösa (proffs)gamers och folk som oss som jobbar med den senaste tekniken dagligen – så är det inget att tänka på, det är bara att slå till (vi räknar med att mjukvaran uppdateras på vägen, om inte annat kan du se lösningen ovan).

Asus GT-BE98 tar därmed över kronan som ny referens på redaktionen.

Asus skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.