Hem Allmänt Test: Shopping på Temu
att shoppa på temu recension test

Test: Shopping på Temu

av senses.se

Du som jagat låga priser på nätet kan omöjligt ha missat e-handlaren Temu. Ytterligare en i raden stora handelsplattformar med bas i Kina (Shanghai detta fall) så finns där, likt Amazon, en uppsjö med produkter av varierande pris och karaktär och förfarandet med transporter via EU gör att moms och tull inte blir en fråga, trots import-situationen (likt handelsplatser som Aliexpress, Wish och Shein från samma territorium). Genom Temus svenska PR-byrå fick vi på senses tillfället att prova shoppingupplevelsen och ett par produkter från deras enorma prylutbud. Hur var denna upplevelsen? Är produkterna bra och prisvärda? Och hur är det med etik och integritets-aspekten? Läs vidare så delar vi våra intryck.

Shoppingupplevelsen

Att handla på Temu, via mobilappen eller på webben, är i mångt och mycket likt att handla på vilken annan stor e-plattform som helst, exempelvis Amazon eller CDON. Ska man vara krass så återfann vi flera av produkterna som säljs av tredjepartshandlare på Amazon, redan där till rätt bra pris, för en bråkdel av det priset på Temu. Utbudet är verkligen enormt och man måste vara specifik, annars får man vada igenom hundratals varianter och variationer av exempelvis ”bärbara högtalare”. Vissa stora – främst kinesiska – märken finns representerade, såsom Lenovo och Xiaomi och dessa har en blå en ”verifieringsbock” bredvid sig att de är officiella produkter (som i pris ligger ganska nära det du betalar här). Att beställa är enkelt, du klickar och ser lagerstatus, betyg och annan info. En rätt irriterande, nedräknande, digital klocka dyker ofta upp och vill stressa på att du ska köpa inom x antal minuter och att det bara finns y antal exemplar kvar, men detta lär man sig snabb ignorera. Själva transaktionen sker lika säkert och krypterat som på vilken annan stor och modern handelsplattform som helst och ofta är det leveranstiden på 2-3 veckor som blir baksidan av myntet att handla via Kina.

Uppdatering: Från och med den 19 december 2024 kommer Temu börjar börja bygga upp ett svenskt, lokalt lager enligt nyhet. Till en början verkar leveranstiden bli 3-4 dagar men med tiden skulle vi inte bli förvånade om man börjar utmana de stora jättarna allt mer, även i leveranstid (såsom nästa vardag).

Produkterna

Vi beställde ett gäng produkter som vi tänker är relevanta för vår sajtprofil. Det mesta finns som sagt, precis som på Amazon, om än kanske mindre kurerat och det gäller att använda sunt förnuft. Produkter kan inte tillverkas och säljas hur billigt som helst och ändå vara top-notch, men samtidigt – ju mindre high tech, desto ”säkrare” inköp. Produkter som skosnören, tillbehör och faktiskt även kablar kan man göra fantastiska klipp på.

På lo-tech-fronten testade vi ett par miniborstar menade för att rensa smarttelefoners laddningsport (8 kr för 10 stycken). Dessa funkade ok, men var aningen för tunna och klena för att riktigt komma åt och rensa ut beläggningar och smuts som ansamlats över tid.

miniborstar temu
Borstarna är onekligen billiga, men lite för tunna. Foto: senses.se

Vi testade två olika USB-C-kablar med PD 60 W-funktion och flätad kabel i nylon. Båda fungerade alldeles ypperligt och våra enheter rapporterar att snabbladdning faktiskt aktiveras när man använder dom. 28 kr för två meter, vilket får ses som ett riktigt fynd.

usb-c kablar temu
Dessa USB-C-kablar med PD 60W är riktiga klipp. Foto: senses.se

Steget upp från lo-tech finner vi en kombinerad mini-dammsugare och blåsare till bilen. Denna lilla manick är faktiskt användbar att ha i fordonet då du enkelt kan blåsa bort löv på hösten från motorhuven och samtidigt dammsuga upp efter att barnen smulat ned baksätet. Cirka 200 kronor får du ge för denna, vilket är runt 20-50% billigare än vad du får ge hos svenska handlare.

bildammsugare temu
Foto: senses.se

Bärbara bluetooth-högtalare är en populär kategori, där high-end-versionerna idag låter fantastiskt bra men kostar en slant också. Den guldfärgade X6-högtalaren både ser trevlig ut och låter riktigt hyggligt, med bra bas och förmåga att spela riktigt högt utan att dista. Cirka 200 kronor får man ge för den, vilket är prisvärt men inte tokbilligt då du finner mer etablerade märken som JBL och Exibel i för en femtio- till hundralapp mer här hemma.

högtalare x6 temu
Foto: senses.se

Letar vi fyndpris finner vi den Marshall-inspirerade lilla retro-högtalaren i7 för 45 kronor. Inte helt oväntat låter den tyvärr inte alls bra; ljudet och basen är klena och drar man upp volymen börjar det dista rejält. Den är förvisso rätt snygg, men inte så mycket mer. Den uppmärksamme ser att Temu har flera versioner på högtalare som liknar mer kända märken, såsom JBLs Charge 5. Att köpa en sådan för 140 kr är en rejäl gamble och vår erfarenhet samt sunda förnuftet säger att man nog ska hålla sig borta från dessa billiga imitationer, om man inte har väldigt lågt ställda kvalitetskrav.

högtalare i7 temu
Ger man lite, får man lite. Ibland. Foto: senses.se

På hörlursfronten finner vi True Wireless i17, ett par svarta, AirPods-inspirerade lurar med snyggt case, som tydligt visar laddningsnivån på varje lur. Ljudet är faktiskt rätt bra överlag, något murrigt kanske och man skulle önska lite mer bas. Men som helhet funkar det fint att lyssna på musik och lurarna sitter skönt i örat (som ett par AirPods gen 2 ungefär). Samtalsljudet är helt OK, aningen dovt i rösten tyckte motparten (vi hörde dock dom perfekt) och batterikapaciteten imponerar inte särskilt, med ca två timmars lyssningstid vid normal volym. Men för 250 kronor får de ses som väldigt prisvärda, det är ju en bråkdel av vad ett par äkta AirPods kostar och ett stort steg till vad du får ge för nästa nivå. Men återigen finns här kompromisser du måste acceptera för den låga prislappen.

Det finns även smartklockor i utbudet. Klockan K56 Sport (cirka 400 kr) kopplas ihop med hälso-appen Da Fit och mäter sen grundläggande saker som steg (du måste dock själv mäta längden på ditt steg första gången), puls och sömn. Den har inbyggd mikrofon och högtalare och ett par andra funktioner såsom kamerautlösare och andningsövningar. I övrigt är det inga appar eller andra smarta funktioner som egentligen skiljer klockan från ett vanligt aktivitetsband. Kan man få tag i Huawei Smart Band för runt femhundringen tycker vi nog den är smidigare och gör ett bättre jobb överlag, men detta är ju en mer klassisk och ganska snygg sportklocka med urtavla (förvisso endast digital) samt en app med gratis träningsvideor. Så om om budgeten är tight men du i övrigt känner att den passar dina behov så är den verkligen inget dåligt köp för priset.

Genomgående noterar vi att det är USB-A till USB-C-kablar som ingår till alla apparater för att ladda. Ingen dealbreaker, men bra att tänka på när ström-adaptrar med flertalet portar börjar gå bara mot USB-C.

Summering av intrycken kring produkterna från Temu är ”varierande”. Pris och prestanda hänger väldigt ofta ihop, vilket nog knappast kommer som en nyhet för någon. Kablar och TWS-lurarna får ses som kap och även dammsugaren, X6-högtalaren och smartklockan kan vara bra inköp om du är beredd på att inte få det allra bästa, men ändå väldigt mycket för pengarna. Däremot skulle vi inte rekommendera att du köper för billiga produkter eller uppenbara kopior på kända modeller och märken, då det är som upplagt för besvikelse. Använd sunt förnuft, läs på, jämför betyg och ha i åtanke att du oftast får vad du betalar för.

Etik och integritet

Det har genom åren riktats en del kritik mot kinesiska e-handlare och märken. Oron har dels handlat om integriteten i apparna, att data som inte ska insamlas och skickas gör det ändå och att produkterna i vissa fall kan vara tillverkade under oetiska arbetsförhållanden. NordVPN har en insiktsfull artikel om detta. Huawei har exempelvis inte fått vara med och bygga det svenska 5G-nätet på grund av oklart inflytande från Kinas regering. Temus app har också fått kritik för sin bristande integritet och på flera, svenska storföretag och organisationer är den förbjuden på jobbtelefoner (ett exempel är Sveriges Radio). Hur det ligger till med etiken bakom tillverkningen av lågprisprodukter i Kina är naturligtvis svårt för oss att uttala oss om, men självklart bör man vara både medveten och påläst och även väga in miljöaspekten i att okynnesbeställa småsaker med så lång transport även ur miljösynpunkt (sen hör ju till saken att det mesta inom prylväg idag tillverkas i Kina och transporteras därifrån, men det du finner i svenska butiker ju ”redan är här”). Det bör dock påpekas att när det kommer till säkerhet att betala på Temu och leveranser så är de lika bra och pålitliga som andra, västerländska e-handlare enligt vår och andras erfarenhet.

Temus PR-byrå ordnade med varuprover för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.