Hem Teknik / PrylarLeksaker De 10 bästa spelen 2016
bästa spel 2016

De 10 bästa spelen 2016

av senses.se

2016 går till spelhistorien som ett år med fokus på hårdvara. Vi fick en massa ny spelhårdvara och ett paradigmskifte inom konsolfilosofin. Alltifrån Microsofts på alla vis förbättrade Xbox One S, till Sonys slimmade och mer strömsnåla PS4 Slim, prestandamässigt upphottade PS4 Pro och så givetvis VRs intåg i och med Playstation VR. Smaskig bildteknik som 4K och HDR etablerades såväl i hemmabion som i spelen. Slutligen släpptes det givetvis också en hel del spel, cirka 650 stycken om man räknar alla format (inklusive mobil). Många av de största releaserna recenserades här på din favoritsajt. Inget spel lyckades nå toppbetyget förra året, men flera fick ändå höga betyg och är väl värda din tid.

Nedan kan du följa den spännande nedräkningen av 2016 års tio bästa spel som recenserats på senses.se! Klicka på respektive spels namn för att läsa den kompletta recensionen.

Plats 10 – Unravel (EA)

unravel

Denna lilla indiepärla, utgiven av spelgiganten EA, var lika vacker utanpå som inuti. En enkel historia och ett plattformsspel med pusselinslag som egentligen inte skiljer sig så mycket från årets bästa spel… Svenskutvecklade Unravel är lite smått bångstyrigt men sätter spelglädje i förarsätet och ger oss obeskrivlig, nästan nostalgisk kärlek till den svenska naturen.

Plats 9 – Overwatch (Blizzard / Activision)

overwatch

Likt James Cameron så har Blizzard en tendens att göra guld av allt de tar i. De släpper inte spel särskilt ofta, men när de väl gör det så skapar de – likt Cameron – klassiker som får horder av fans och lojala gamers. Overwatch är inget undantag: ett kul, inkluderande och pang-på-MOBA där FPS och teamwork blandas med färgstarka figurer.

Plats 8 – Watch Dogs 2 (Ubisoft)

Ettan blev nästan ett affischnamn för besvikelse efter all förhandshype. Därför är det så mycket roligare att konstatera att tvåan förbättrar allt och gör det mesta helt rätt. Snyggt, kul, uppkäftigt och precis lagom stort sandlådespel för de som tycker GTA är för våldsamt och oändligt.

Plats 7 – Final Fantasy XV (Square Enix)

final fantasy xv

Det tog tio år och inget spel kan väl efter så lång tid uppfylla alla förväntningar och krav från de utsvultna fansen? Men Final Fantasy XV är ändå det bästa spelet på år och dar i serien – kanske det bästa sen den banbrytande sjuan på PS1! Stort, vackert (med HDR-stöd på PS4 Pro) och djupare än det kan verka vid första anblick. Vi längtar ihjäl oss till FF VII-remaken på PS4 under 2017 (eller ”innan 2020”, som är senaste bud).

Plats 6 – Forza Horizon 3 (Microsoft)

Den legendariska tvåan var 2014 års bästa spel enligt oss och det starkaste argumentet till varför du måste ha en Xbox One. Forza Horizon 3 lyckas inte göra om bragden, men det är ändå solklart bland de bästa bilspelen du kan uppleva idag. Härlig körkänsla som blandar arkad och simulator perfekt, otroligt snyggt med både 4K-uppskalning och HDR (på Xbox One S) och perfekt för dig som älskar att samla poäng och nya vrålåk i ditt virtuella garage.

Plats 5 – Trackmania Turbo (Ubisoft)

trackmania-turbo

Ett av årets allra roligaste överraskningar var arkadperfektionen i Ubisofts Trackmania Turbo. Vansinnigt kul och galet, extremt enkelt att komma igång med, men svårt att bemästra och plocka alla bonusar i. Precis som ett lysande arkadspel ska vara!

Plats 4 – Ratchet & Clank (Sony)

Rent tekniskt är detta en remake, men skillnaden mellan denna 2016 års reboot av Ratchet & Clank (som visuellt skulle matcha förra årets långfilmen) och Playstation 2-originalet från 2002 är såpass stor att vi ändå räknar detta som ett helt nytt spel. All humor och spelbarhet är intakt, vapnen är fetare och skojigare än någonsin förr och plattformsperfektionen är den bästa sen Super Marios glansdagar. Lägg ovan på det bländande grafik, HDR-stöd och filmiskt produktionsvärde så förstår du varför Ratchet & Clanks återkomst är en av årets höjdpunkter.

Plats 3 – LEGO Dimensions (Warner Bros Interactive)

2016 markerade på många vis slutet för vad vi får anta var trenden med ”toys-to-life”. Disney kastade in handduken på Infinity-fronten (extremt synd, eftersom Infinity 3.0 var bäst i serien och med tanke på deras enorma berättarskatt och oändliga pool av karaktärer) och lade samtidigt ned hela sin speldivision. Jätten Activision har hintat om att det kanske inte blir fler Skylanders-spel (inte under 2017 i alla fall, trots att vi gillade senaste Skylanders Imaginators). Just i denna svacka kom Warner Bros med LEGO Dimensions och satte en ny standard för vad toys-to-life kan bli, i fråga om historier och karaktärer. Med utsökt humor, fantastisk dialog, massvis med populär-referenser till kända filmer och en spelmekanik som är tillräckligt varierande att roa både stora och små barn så är enda egentliga nackdelen med LEGO Dimensions att det är så jäkla dyrt om man vill uppleva allt. Men det skvallrar ju också om hur enormt grymt genomförandet är. Sist på bollen – men bäst?

Plats 2 – Uncharted 4 (Sony)

Den ”sista” delen i historien om Nathan Drake hade galna förväntningar på sig. Dels är det Naughty Dog vi snackar om – spelstudion som givit oss spelklassiker som Uncharted, Last of Us och Crash Bandicoot (som kommer i remake till PS4 under 2017) – dels skulle Uncharted 4 visa vad Playstation 4 egentligen går för. Trots att avhopp och manusstrul innebar förseningar så kom Uncharted 4 till slut i maj 2016 och den tekniska nivån var helt oöverträffad. Aldrig tidigare har ett konsolspel sett så här bra ut och varit så mycket interaktiv äventyrsfilm! Berättarambitionen och de rikliga, exotiska miljöerna gav oss banor vi alltid kommer att minnas (flykten från Madagaskar anyone?) men samtidigt också en historia som kändes lite överarbetad och inte riktigt nådde upp till den allra högsta höjden, som var Uncharted 2: Among Thieves. Men ett himla häftigt spel, med otroligt fin HDR-grafik och flyt på PS4 Pro gör det ändå till ett av årets absolut bästa!

Plats 1 – Inside (Playdead Studios)

Inside recension

Är det inte ironiskt att året då vi fick bättre spelhårdvara än någonsin förr och uppföljare som försökte bräcka varandra i ambition och vräkighet, att det var ett (relativt) litet indiespel från Danmark som gjorde allra starkast intryck på oss? Inside är på många vis den spirituella uppföljaren till det lika briljanta Limbo, fast ännu bättre. Det är ett spel som bara börjar direkt, som du styr med en spak och två knappar – helt utan tutorials, mellansekvenser eller text att läsa. Med sin grafiska stil, otroliga animationsteknik och fullkomligt briljanta, men samtidigt sparsamma, ljudläggning så påminner det oss alla om varför vi älskar spel. Spel ska vara roliga, spännande, utmanande och lagom svåra. Men framförallt ska spel vara spelbara och direkta – det är ju därför vi började spela en gång i (forn)tiden och anledningen varför mobilspel går så bra. Inside är 2016 års svar på en tradition som haft oss fastklistrade sen 1986, då på Commodore 64 och NES. Vilket perfekt sätt att säga ”grattis på 30 årsdagen!”.

Redaktionens hedersomnämnanden 2016

Odin Sphere: Leifthrasir

En remake med Full HD-grafik och 60 fps av ett spel som många tyvärr missade 2007 på PS2, då hårdvaran helt enkelt var för klen och gjorde det i princip ospelbart i bosstrider. Odin Sphere är som en episk, spelbar manga och blandar perfekt action och enklare RPG-element i den snyggaste, handritade grafik du sett på din PS Vita och kanske även ditt PS4?

Rise of The Tomb Raider – 20 year Celebration

Rise of The Tomb Raider kom redan 2015, då som en tidsexklusiv titel för Xbox One, och hamnade på förra årets bästa-lista. 20 årsjubileumsutgåvan som kom under 2016 innehöll allt DLC-material och det kanske bästa argumentet för att satsa på en PS4 Pro: hela tre olika grafiklägen, från 4K till 60 fps. Överlägsen grundutgåvan på alla vis, men inte tillräckligt nytt för att kvala in på ”nya” spel 2016. ROTTR är ändå ett av förra årets bästa releaser, som du bara måste ha i din samling.

Darksiders: Warmastered Edition

Darksiders Warmastered Edition

Darksiders blev en oväntad hit 2010 för numera konkade THQ. Spelet lånade och blandade friskt inslag från de bästa av dom bästa: Här finns ridandet från Ocarina of Time, de brutala stridskombinationerna och avsluten från God of War och klättrandet från Uncharted. Samtidigt sydde man ihop en skön, apokalyptisk historia där himmel och helvete drabbar samman och du åtar dig rollen som den enigmatiske ryttaren War (en av Uppenbarelsebokens fyra ryttare). Galet underhållande, rättfram och med ganska lagom stor dos utmaning. Spelet är kanske några timmar för långt och sackar av med lite för upprepande pussel mot slutet, när man bara vill vrida upp tempot. Men som helhet är det en resa väl värd din tid. ”Warmastered” edition innehåller DLC:n Wrath of War och ger snyggare, Full HD-grafik samt 60 fps på PS4 och Xbox One så är detta en liten action-äventyrpärla som du måste spela, särskilt till det låga pris som återuppståndna THQ Nordic eskar.

Blood & Wine – DLC-expansion till Witcher 3

The Witcher 3 Blood and Wine

The Witcher 3 är och förblir ett av våra absoluta favoritspel genom tiderna, inte bara 2015 års bästa spel. Geralts sista äventyr i form av premium-DLC:n Blood & Wine bjöd på ett helt nytt område, det franskdoftande Touissant och ett storslaget äventyr samt en värdig final som varade totalt lika många timmar som ett genomsnittlig fullprisspel gör idag. Vackert, välberättat och med intressanta avvägningar och karaktärer så för polska CD Projekt Red facklan vidare in i framtiden. Vi hoppas innerligt på att deras nästa spel, Cyberpunk 2077 inte dröjer mycket längre än till början av 2018…

Vilka var dina favoritspel 2016? Kommentera gärna nedan!

Fotnot: Listan är baserad på de spel vi recenserat under det gångna året, genom de recensionsexemplar som inkommit till redaktionen. Om du som PR eller pressansvarig hos distributör känner att något saknas och vill ha chansen att vara med på nästa års lista så kolla att vi får dina utskick, fysiskt och via epost till info@senses.se.

Missa inte våra andra Bästa Spel-listor med titlar du bara måste ha i din samling

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.