Hem LjudHörlurar Test: Blue Satellite
blue satellite recension

Test: Blue Satellite

av senses.se

Blue Satellite är amerikanska tillverkarens första modell för trådlöst lyssnade och gör den ständigt växande hörlursfamiljen från dem sällskap. Blue Microphones är, som namnet kanske avslöjar, främst kända för sina mikrofoner, men vi har testat och varit imponerade dels av deras trådade mellan-modell Sadie samt inte minst deras makalösa magnetostat-lur, Ella för audiofiler som lägger pengarna där munnen är. Satellite är på många vis en klassisk förlängning av Blues koncept och samtidigt släpps den i en tid av stenhård konkurrens och placerar sig i en hög prisklass. Hur väl står den sig? Läs vidare så får du svaret.

Design

Blues tidigare hörlursdesign delar redaktionen – vissa älskar den maffiga, metalliska, formel 1-inspirerade designen hos Sadie och Ella. Andra avskyr den och tycker den är otymplig och ful. Det råder dock totalt konsensus om att Blue Satellite får full pott i sektionen design – om detta inte är den snyggast over-ear hörluren på marknaden idag, så i alla fall en av topp tre kandidater. En härlig 40-50 tals retro radio look blandas med en rejält tilltagen vikt och design. Det är en maffig, stilren, imponerande men ändå mer subtil metallisk konstruktion, som blandar förgyllda inslag med silver och svart eller vitt. Satellite andas lyx och kvalitet och är verkligen inga lurar man skäms över att bära på stan. Tvärtom lär du vara hippast på byn.

Teknik

Satellite är som sagt trådlösa lurar med ANC (aktiv brusreducering) samt med Blues klassiska, inbyggda audiofil-förstärkare som kan slås på och av. Lurarna stöder aptX, vilket är bra och förväntat i prisklassen, samt laddas via microUSB, vilket fortfarande är den vanligaste anslutningen även om det överlägsna USB-C börjar ta över alltmer.

Batteritiden anges till 24 timmar, men med förstärkaren och ANC påslagna krymper den till föga imponerande åtta timmar, som i verkligheten kanske ligger ännu lägre, beroende på din lyssningsvolym. Att ladda dem fullt tar dryga tre timmar, något USB-C hade gjort mycket för att snabba upp processen kring. Tar batteriet slut kan du driva lurarna passivt genom medföljande 3,5 mm-kabel, men då försvinner dels förstärkarfunktionen såväl som brusreduceringen.

blue satellite förvaringväska
Allt är lyxigt med Blue Satellite, till och med förvaringsväskan (som dock även den är rejält tilltagen).

Så låter Blue Satellite

Då har vi kommit till huvudnumret i testet: hur bra låter Blue Satellite? I korthet: de låter bra, men inte fantastiskt bra för priset.

Ljudbilden kan beskrivas som varm och ganska maffig, att koppla in förstärkaren (AMP) rekommenderas då det ger extra kropp, men inte riktigt så mycket kraft som förväntat (plus att den även drar mycket batteri). Överlag skulle vi kategorisera lurarna som lite dova i ljudkaraktär och utan det allra mest finessrika mellanregistret. Testpatrullen saknar lite spelglädje i Rammsteins senaste monsterhit Deutschland och akustiskt låter intimt och nära, men inte riktigt så öppet som hos Audio-Technica M50xBT, till exempel. Närheten har förmågan att lyfta vissa detaljer, såsom strängarna som gnids i Kents Sverige och det är häftigt. Basen är heller inte så djup och snärtig som vi väntat oss, med tanke på den dova karaktären och lurarnas storlek samt dubbla element. Den är inte dålig, men blir inte vårt förstaval för basdriven musik som exempelvis house eller hiphop.
 
Filmmusik känns som lurarna presterar absolut bäst med. Randy Edelmanns smärtsamt vackra To the stars låter mäktig, naken och välbalanserad i instrumentens orkestrering. Likaså trivs Satellite utmärkt med flertalet av Stings låtar.

blue microphones trådlösa lurar

Brusreduceringen är riktigt effektiv, samtidigt så förstör eller lägger den inte till något störande bakgrundsljud som vissa enklare lurar gör, även om man hör anti-brusvågen när det är helt tyst i lurarna. Lösningen Blue använder kräver ett extra par element, vilket bidrar till storleken och tyngden på lurarna. Man kan diskutera om detta är den mest effektiva lösningen. Världen runt omkring dig tonas helt ut, vilket är superskönt på ett bullrigt tåg eller flyg, men viktigt att tänka på om du är ute och går nära vägar eller korsar tågspår; där det potentiellt kan bli förödande konsekvenser om man inte har medhörning och är uppmärksam.  

Summering och omdöme Blue Satellite

Det står helt klart att Blue Satellite är ett par vansinnigt snygga retro-design-lurar, som känns och ser gedigna ut, har effektiv brusreducering och låter bra överlag, om än inte fantastiskt för priset. För det är just prislappen som blir den stora faktorn här – för runt 2 000 kr hade detta varit en solklar köprekommendation. Nu kostar Blue Satellite hisnande 4 500-5 500 kr i Sverige, vilket dels är seriösa pengar i sig men också sätter dom i en oerhört svår kategori, där vi har lurar som Sennheiser Momentum som låter bättre, Bose QuietComfort II 35 som har mer välbalanserad ANC och Bang & Olufsen Beoplay H9i som är bekvämare – och alla dessa tre är dessutom 1-2 000 kr billigare.

vit maroon

Blue Satellite är helt enkelt för dyra för vad de erbjuder och briljerar inte inom någon kategori på ett sådant vis att de skulle motivera den uppseendeväckande höga prislappen. För 5 000 kr kan du få ett schysst par over-ear- och ett par in-ear-lurar, som båda är riktigt bra. Såvida inte looken är helt avgörande för dig, så finns det flertalet bättre ljudande alternativ inom den stora djungel som är trådlösa hörlurar i mellanprisklassen.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.