Hem LjudHörlurar Recension: Bowers & Wilkins PX7 S2e
B&W PX7 S2e recension senses Guld

Recension: Bowers & Wilkins PX7 S2e

av Christian Magdu

Bowers & Wilkins, eller B&W i folkmun / Hifi-kretsar, är ett brittisk high-end-märke inom ljud. Kanske mest kända för sina högtalare, så har företaget genom åren ändå gjort allt djupare intryck på det enormt trånga produktsortimentet hörlurar. Deras in-ear TWS B&W Pi7 var 2021 referens hos oss, även om de på senare år fått se sig slagna av Technics EAH-AZ80 (vi fick tyvärr aldrig tillfälle att ställa uppföljaren Pi7 S2 mot dem). Bowers & Wilkins PX7 S2e, som är dagens betraktelse, är också uppföljare till de populära PX7:orna som funnits ett par år och prismässigt ligger precis under ”värstingen” i serien, PX8, som kammar hem många testsegrar. Med en prislapp på 5 000 kr tävlar dessa onekligen i high-end-skiktet och frågan är om de kan peta ned den gamla referensen, Bang & Olufsen H9i från tronen?

Foto: Bowers & Wilkins

Det första man lägger märke till med B&W PX S2e är hur otroligt läckra och välbyggd de är. Vi fick testa modellen skogsgrön och den kommer i ett snyggt case med vävd textil-känsla och själva lurarna är samma färg med en gyllene rad av guld på kåporna. Det finns en känsla av tidlös retro, förpackad i modern stil och det gifter sig perfekt. Högsta betyg för det visuella.

Oväntad komfort och samtalkvalitet

Komforten är också god, hörlurar sitter åt något hårdare än Sonys WH-1000XM5 på mitt ganska stora huvud och kåpornas inbyggda memory foam – ihop med något som känns väldigt mycket skinn, men förmodligen inte är äkta sådant – ligger skönt mot örat. Det går att bära dessa hörlurar i många timmar utan att känna obehag eller att de ska trilla av, samtidigt ligger de också såpass tätt att det efter en stund kan bli lite varmt om öronen. Fördelen med det är å andra sidan att de har imponerande ANC (både passiv och aktiv brusreducering). Denna kan ställas in i appen och du kan enkelt också aktivera medhörning om du exempelvis är på en plats där du behöver höra utrop. Lurarna har sex inbyggda mikrofoner för ANC och röstsamtal och denna kvalitet är långt över förväntan. Ofta klagar motparten på att de hör mig dåligt när jag bär hörlurar och pratar i mobil, förutom när jag kör Apples egna, trådade EarPods. Men dessa lurar ger alltså kristallklart ljud, där ingen av motparterna jag pratade med kunde avgöra om jag pratade direkt i mobilen eller med hörlurarna på. Att slippa hålla telefonen mot örat och få ANC på köpet i bullriga miljöer är ju dessutom en bonus som heter duga.

Foto: B&W

Tyvärr går B&W PX S2e inte att fälla ihop, vilket gör dem något otympliga att ha med på resan (i etuiet), men det är ingen dealbreaker för oss. Dels är de inte är ensamma om detta och dels är bra ljud värt att göra plats i väskan för, inte sant?

Tekniken i Bowers & Wilkins PX7 S2e

B&W PX S2e bygger vidare på arvet från de ursprungliga PX7:orna som kom 2017 och lånar lite insikter från storebror PX8. Givetvis har mycket hänt på sju år. Dels har man skalat av lite vikt (de väger 307 gram nu) genom att minska storleken på kåporna och även på elementet, från cirka 44 mm till vanligare 40 mm. Detta kan låta oroande för basen och är kanske det också, även om man inte ska dra för snabba slutsatser. Kåporna har också blivit några centimeter tunnare och smidigare. Diametern på elementet har förvisso minskat, men å andra sidan har röstspolen helt bytts ut från 5mm till 20mm, vilket lyfter ljudkvaliteten avsevärt. De sex mikrofonerna som fixar ANC gör ett mycket bra jobb även om B&W PX S2e är bäst på att stänga ute lågfrekventa ljud (buller) snarare än högfrekventa sådana (tänk borr eller dammsugare). På ANC-fronten är dock Sony och B&O fortfarande herrar på täppan.

B&W PX7 S2e i case senses
Foto: senses.se

Knapparna är enkla och tydliga – de kan ställas in för funktion i appen, men som default väljer du ANC-läge (av, auto och på) samt volym upp och ner. Bluetooth-kopplingen är stabil som sjutton och räcker långt; lurarna stöder flerpunkts-koppling, så att du kan använda dem både till telefonen och datorn till exempel. Bluetooth version är nummer 5.0 och lurarna har stöd för kodekarna aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Low Latency samt standard SBC, naturligtvis. iPhone-användare får som vanligt bara del av den enklaste kodeken (SBC) trådlöst medan Android och datoranvändare (även Mac) kan njuta aptX förlustfria versioner. iPhone 15 Pro Max och Pro får dock stöd för lossless, dock endast via trådad USB-C-inkoppling.

Lurarna laddas även på USB-C och kabel för detta ingår. Vad som däremot inte ingår är laddare (men det har du väl ett gäng hemma?) och B&W har också valt att plocka bort 3,5mm-uttaget till fördel för ett minijack till USB-C (kabel ingår). En lite trist grej är att lurarna inte kan köras passivt utan att ha batteri-laddning, så tar det slut på flyget måste du ha med dig en powerbank eller liknande för att få något ljud alls om du får batteritorsk. Nu är detta inget jätteproblem, då lurarna har cirka 30 timmars batteritid på full laddning (som tar två timmar) och en 15 mins snabbladdning ger 7 timmar användning, något som borde täcka de flestas behov.

B&W PX7 S2e innehåll etui senses
Alla kablar ingår och är snyggt förpackade i lådan, men USB-adapter får du fixa själv. Foto: senses.se

Hur bra låter B&W PX7 S2e?

Med två ord – mycket bra. B&W PX S2e spelar energiskt, klart och stringent. De påminner till viss del om Audio-Technicas ljudbild, även om detta är mer kraftfullt, varmare och mer högupplöst. Det är inte den svängigaste ljudåtergivningen vi lyssnat på, men med rätt material så blir PX S2e rena örongodiset. Lyssna till exempel på Rise av Dominique Fils-Amié. Dels är låten briljant mixad, men PX S2e gör den också rättvisa i hur sången ligger precis som en behaglig, nära viskning vid öronen och placeringen av kören sitter exakt där den ska. Instrumenten är kristallklara, high-hat:en vispar subtilt och basen är spänstig. B&O H9i har lite mer värme och ”punch” i basen, men grötar också ihop en elegant låt som denna på ett sätt PX7 S2e istället förstärker. Drar vi upp tempot med lite 80-tals pop, Steve Winwoods alltid aktuella Higher Love, så märker vi dels av åldern på inspelningen och mixen, men också att basen verkar fattas lite i botten. Här svänger H9i betydligt bättre med sin kraftfulla bas och varmare ljud. Det blir lite tunt och analytiskt på B&W PX 7 2Se. B&W-luren älskar låtar som sätter precision och finess i första rummet, tar vi Billie Eilishs finstämda Your Power märker vi hur ljudet blommar ut på ett sätt som ger total närvaro och gåshud. Här spelar B&O H9i mer ”radio”-känsla, det är bra men mindre speciellt.

B&W PX7 S2e mot högtalare senses
Foto: senses.se

Drar vi på alla ljudproducenters favoriter, Rammstein och deras Sonne så märker vi även här hur botten blir lite tunn på PX7 S2e. Det är som att diskanten får för mycket fokus och intrycket blir därmed aningen blodfattigt. Inte dåligt alls, men inte sådär tillfredsställande tungt och varmt som man vill att en hårdrockslåt ska återges.

B&W PX S2e klarar sig bra som allätare, då inget låter direkt dåligt, men de briljerar verkligen i mer akustiska och välmixade låtar, hellre än stökig rock och bas-driven hiphop-musik. Klassisk musik låter förträffligt, såväl som instrumental sådan. Man skulle kunna säga musik som känns mer som lurarnas utseende kanske? Elegant.

B&W PX7 S2e case senses
B&W PX7 S2e förkroppsligar elegans på både ut- och insidan. Foto: senses.se

Omdöme B&W PX S2e

Som helhet är Bowers & Wilkins PX S2e marknadens idag mest eleganta och mångsidiga hörlurar. De är med god marginal snyggast och bäst för samtal just nu, de spelar detaljerat och precist och rent tekniskt har de alla finesser man kan önska, inklusive gott om moderna lossless kodekar och multipoint-koppling. Det finns hörlurar i samma prisklass som spelar varmare och mer medryckande, som till exempel B&O och Sonys XM-serie, men konkurrenterna saknar å andra sidan detaljrikedomen, finishen och helhetspaketet vi upplever att vi får med B&W PX S2e. 5 000 kr är inte oskäligt, men ändå i high-ends nedre del idag (nästa steg, PX8 är 8 000 kr och låter inte 40% bättre) och när du ser dessa lurar för runt 4 000 kr så är det bara att slå till direkt. Du kommer verkligen inte att bli besviken. Ingen hörlur är allomfattande perfekt för allt, men B&W PX7 S2e kommer nära inpå och som helhet klart ny referens i high-end-skitet på senses.se.

Bowers & Wilkins skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.