Att vi på senses.se är vin-älskare är ingen hemlighet. Och hjärtat slår lite extra hårt för röda viner. När vi höstas var på vinprovning med Castaño så blev vi välintroducerade till deras specialitet: druvsorten Monastrell som växer i områden av Spanien där det ibland inte faller en droppe regn på nästan ett halvår. Och trots det smakar vinerna ändå massor.
Yecla och Monastrell
I Yecla-området, cirka en timme körning från solkusten (Murcia), ligger vingårdarna som producerar 23 olika viner. Kanada är idag den största export-marknaden, även om Asien börjar upptäcka hur bra Monastrell-druvan funkar med regionens ofta kryddiga mat (en kombination få röda viner matchar bra). Yecla har ganska torrt klimat, som mest faller 300 mm regn (huvudsakligen i september) och det är beläget uppe bland höga platåer, 600-800 meter över havet – men samtidigt ändå nära kusten. Vattnet påverkar mikroklimatet med sagolik ventilation. På sommaren pendlar termometern från 42-43 grader Celsius på dagar, till runt 16 på nätterna (ett väder inte helt olikt Kaliforniens, om än mer extremt). 3 000 soltimmar per år hjälper till att göra sitt. Marken behåller fukten bra, vanligast är kalksten och fyra-fem månader kan området som sagt vara helt utan en droppe regn. Detta ger såklart mindre skörd, men ändå alltid perfekt kvalitet på druvorna.
40-70 år gamla vinrankor är gårdens huvudbestånd. Några rankor är 80-100+ år, men det är jätteliten produktion från dem. 7,5 miljoner kilo druvor produceras per år, vilket ger cirka fem miljoner flaskor vin. 85% av produktionen är rött, sen rosé och lite vitt (Macabeio och Chardonnay). Monastrell-druvan har odlats i Yecla sen Feniciernas tid (3 000 f Kr). Vi undrade om gården – med sitt utsatta, geografiska läge – märkt av klimatförändringarna på de 100 år den varit aktiv. Det har man inte gjort, däremot hade naturliga fluktuationer i vädret förekommit från år till år erfar producenten och hans farföräldrar, som grundade gården.
Castaños viner
Även om producentens viner ännu inte är del av sortimentet i så många Systembolag i Sverige (i skrivande stund runt 10% av dom) hoppas vi det snart ska bli ändring på det. Monastrell är en druva som förtjänar en betydligt större publik än vad den har i Sverige och övriga Norden, där Rioja och Tempranillo är de dominerade druvsorterna från Spanien.
Castaño Organic Monastrell säljs som BiB (bag in box). Den är ekologisk, vegansk och har en härlig doft med mycket smak; lite sur och livlig. Lättdrucket och utmärkt till såväl smakrika vegetariska rätter eller en god bit kött. Kanonbra för sina 199 kr.
Hecula är det gamla, romerska namnet på Yecla. Romarna gjorde vin här redan på 200-talet och kejsare Adriano flyttade ett tag hela sitt bohag hit (en byst av honom grävdes fram för så nyligen som fyra år sen). Spår från Rom till nya Kartago (Cartagena) finns ännu kvar, för historie-älskare som oss (en rapport på plats utlovas framöver). Hecula är också namnet på Castanos mellanpris-vin på flaska, ett vin som är mycket bra för pengarna (2016, 99 kr i skrivande stund) – om du kan få tag på någon flaska ur den relativt lilla produktionen.
Castaño (Collección)- namne till producenten – är steget upp från Hecula. 80 % Monastrell med 20% Cabernet Sauvignon. Gamla rankor (+70 år). 2014 årgången kan särskilt rekommenderas för sin finess och väldigt humana prissättning (139 kr).
Santa (uppkallat efter Daniel Castaños farmor) är 90% Monastrell, 10% Garnachia (heter ”Alicante bouchet” i Frankrike, en kolsvart druva). Bra alkoholhalt 15.5% och årgång 2015 var tveklöst bäst, klart rimligt för 199 kr.
Ska du fira är Casa de la Cera (389kr) vingårdens flaggskepp med minst produktion (under 10 000 flaskor per år). 50% Monastrell från 100 år gamla rankor och 50% av kvartetten Merlot-Cab-Syrah-Garnachia (fyra druvor). Ett flaska att dela över en kväll med någon särskild.
Efterrätts-älskare som vi (också) är, måste vi slå ett slag för Castaño Dulce, ett alldeles ljuvligt sötvin som du vill servera välkylt till favorit-desserten.