Hem LjudHörlurar Test: Creative AURvana Platinum
creative aurvana platinum Silver

Test: Creative AURvana Platinum

av senses.se

Det finns en i regel ganska skarp gräns mellan gaming-hörlurar och rena audiofil/musikhörlurar. Om vi bortser från flockmentaliteten där alla i Stockholm verkar gå omkring med samma hörlurar på tunnelbanan (säkert köpta på premissen att ”alla andra har dom ju!”), så kan man ofta ändå se – och ana på prislappen – vilken lur som hör hemma i vilken kategori.

creative aurvana platinum

I fallet Creative AURvana Platinum, som är företagets något åldrande flaggskeppsmodell, är det inte lika solklart svart eller vitt. Om man ser till det svenska priset (3 200-4 500 kr) så verkar lurarna uppenbart riktade till musikälskande audiofiler. Samtidigt är de anpassade för bred användning och Creative är ju ett företag många förknippar främst med ljudkort på PC, snarare än hi-fi-produkter. Och även om lurarna är svåra att få tag på i Sverige kan du numera köpa dom – med fri frakt och bluetooth-dongle – via Creatives europeiska hemsida för ca 1 300 kr idag. Trots att hörlurarna kommer förpackade i en kartong som inuti omsluter dyrgriparna med sidentyg (!) så ser dessa – ganska rejält tilltagna pjäser – lite ut som en hybrid mellan en lyxig gaminglur med faux-premiumfinish á la dyra hifi-märken, tack vare detaljer som fejk-skinn, metallic-imitation (som egentligen är plast) och en jordbrun färgdesign som andas 70-talsretro.

AURvana (som antagligen syftar på Nirvana, Buddisternas ”paradis” – ironiskt nog ”ingentinget”) klämmer åt ganska bestämt runt skallen. Kåporna, som är av over-ear-modell, känns initialt väldigt bekväma, hyfsat svalkande och behagliga tack vare ”skinnet”, men ett läge för att justera fastheten hade nog ändå varit välkommet då vi efter en relativt kort tids lyssnande blev lite möra i planeten. Lurarna kan kopplas in antingen via den medföljande 3,5mm-kabeln (håll i denna hårt, eftersom andra ändan som ska in i lurarna är av det udda formatet 2,5mm – oklart varför?) eller trådlöst via bluetooth, där de enheter som stöder det överlägsna formatet aptX får ordentlig skjuts i ljudkvalitet. Trådlöst erbjuds schysst räckvidd på ca 10 meter. För dig som har NFC-kompatibla enheter så finns även funktion för att snabbkoppla trådlöst genom en liten knackning och hela tre brusreducerande lägen erbjuds. Först det minst aggressiva ”hemma”-läget, medel-läget ”utomhus/ på tåget” och det allra mest brusreducerande ”flygplan” där lurarnas ”motvågor” ska dränka ut sorlet och bullret från flygplansmotorerna. Brusreduceringen fungerar överlag riktigt bra och åverkan på originalljudbilden kändes ytterst marginell. Och apropå flygläge så har Creative också skickat med en flygplansadapter (ni vet, en sån där med två 3.5mm-pinnar) att använda på resan, ihop med en helt godkänd bärpåse att ha alltihop i.

creative aurvana flight connector

En omtänksam gest av Creative att skicka med för flygplansresan.

En funktion som låter kalas och som vi efterfrågat länge är Creatives ShareMe, där en vän med samma par Creative AURvana Platinum kan dela ditt ljud, så att gemensamt kan uppleva en bra låt eller spännande film på resande fot. Eftersom vi av förklarliga skäl bara fått ett par av AURvana att testa så har vi inte kunnat utröna detta närmare, men det låter väldigt smart.

Så låter Creative AURvana Platinum (läs vår filosofi kring att testa hörlurar)
Det som direkt blir påtagligt med AURvana är hur generösa de är med basen. Du som diggar Dres Beats kan förvänta dig något av en liknande ljudpalett, med extremt närvarande bas som känns mer mörk och dov än rapp, men samtidigt ger visst understöd. AURvana trivs bäst i sällskap av basrik musik, till exempel hiphop, hårdrock och viss instrumental och välmixad radiopop. De har dock tyvärr en tendens att färga ljudbilden lite för mycket, vilket ibland ger en mörk och murrig ton i låtar som annars skall kännas knivskarpa i mellanregistret, till exempel punkmusik eller Ane Bruns akustiska alster och Stings alltid lika välmixade klassiker, såsom Fields of Gold.

creative aurvana

Foto: senses.se

När man testar dom till spel så är intrycket liknande – tack vare att AURvana Platinum är relativt lättdrivna så är det inga problem att koppla dom till din PS4- eller Xbox One S-kontroller via 3.5mm-jacket. Spel som Rime får en skymmande och dramatisk ton, från den vackra intromusiken till de skälvande blixtarna. Kulor och explosioner viner tätt och effektfullt i Battlefield 1 och även om vi tycker den rikliga basen kan färga en del röster lite väl mycket, så är det inget som gör att vi vill sluta spela ett av våra favoritspel genom tiderna: The Last of Us.

Filmtittande ger ungefär samma ljudkaraktär, där djupa bastoner lyfts fram i actionrullar som Assassin’s Creed, men ljudet samtidigt kan kännas lite ”dimmigt” i mer finstämda dramer som förlitar sig på mellanregister och diskant. Även om ljudbilden är bred och väldefinerad, saknar vi ibland de allra finaste detaljerna och nyanserna i ljudspåren.

För att kunna använda lurarna trådlöst så behöver de laddas upp via den medföljande USB-micro-kabeln, vilket tar cirka två timmar och sen räcker laddningen för användning i dryga 15. Skulle krämen ta slut, kan du alltid koppla in dom analogt via den medföljande 3,5mm-sladden. Ljudet var väldigt liknande i båda fall, förutsatt att din ljudkälla är av hög kvalitet. Audiofiler rekommenderar att man kör trådat för bästa ljud, men tack vare aptX så är trådlös bluetooth så nära nu att vi tror att det kan vara rena placebo-effekten (om vi bortser från att trålöst är mer öppet för störningar från andra radiovågor). Hade det inte varit för Apples idiotiska motstånd mot aptX i iPhone så hade denna standard varit med på alla vettiga, trådlösa lurar sen lång tid tillbaka. Tack vare att högtalarelementen är lite större (50mm istället för 40mm, som är vanligast) med en bibehållen impedans på 32 ohm, så är det inte konstigt att lurarna kan spela mycket mer bas än flera andra i prisklassen, utan att kräva muskulösa kraftkällor som driver dom.

Designen på Creative AURvana Platinum är minst sagt unik.

Creative AURvana Platinum har också en inbygd mikrofon med brusreducering, så man lyckas bibehålla intrycket av hifi-enhet då man slipper den in- och utfällbara (eller avtagbara) mikrofonen, som fullkomligt skriker spel eller telefonväxel. Ljudet då man pratar i dem är helt OK och det finns även knappar på högra kåpans utsida, som tar lite tid att vänja sig vid att hitta, där du kan styra volymen, ANC (active noise cancelling = brusreduceringen) samt spola/hoppa fram och tillbaka.

Summa summarum
På det stora hela är Creatives AURvana Platinum kompetenta lurar, som innehåller de allra flesta finesser vi kan önska oss (trådlös anslutning, aptX och bra brusreducering) och samtidigt fungerar brett med både musik, spel och film. För dig som reser mycket eller vill kunna röra dig fritt i hemmet medan du njuter musik med väldigt mycket bas så är Creative AURvana Platinum inget tokigt val. En av de större nackdelarna är att de tyvärr inte är särskilt bekväma att bära en längre stund, vilket lite dödar poängen med deras premium-design, trådlöshet och extremt personliga färgval, som påminner om ett lyxigt privatklubbrum inrett med skinnsoffor och tweed. Den maxade basen är också dubbelsidig: å ena sidan ger den bastant kropp åt rätt ljudmaterial, å andra sidan slår den ibland för skoningslöst mot finess och detaljer. Creative AURvana Platinum sticker verkligen ut med sin triangulära design och 70-talsbruna färg, något som lär väga för eller emot beroende på din personliga smak och självförtroende.

Eftersom lurarna släpptes 2015 så börjar de nu också bli lite till åren och den svenska prislappen på mellan 3 200 och 4 500 kr skulle göra att de hamnar i ”rekommenderas ej”-facket. Men eftersom Creative numera säljer dom via sin hemsida nu för 1 300 kr inkl frakt och bluetooth USB-dongle så får man se dom som ett klart intressant och prisvärt alternativ i samma prissegment. Du lär ha svårt att över huvud taget få  tag på ett nytt par i en svensk butik, så det låga lagersaldot ihop med åldern och Creatives rea gör att vi anar att en ny modell är hyfsat nära förestående. Inför nästa inkarnation hoppas vi på lite mer balans mellan bas, mellanregister, diskant och utgångspris.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.