Hem LjudHörlurar Test: Creative BT-W3 – trådlös ljudförbättring
Creative BT-W3 Silver

Test: Creative BT-W3 – trådlös ljudförbättring

av senses.se

Förutom tekniken och byggkvaliteten i själva hörluren så är det också avgörande vilken kodek den (trådlösa) hörluren stöder. Kodek är, förenklat, programvaran som kodar av den digitala Bluetooth-strömmen och gör den analog, så att våra öron kan uppfatta ljudet. SBC (Low-complexity subband codec) är – som namnet antyder – den allra mest grundläggande, som varit med oss längst och även låter allra minst avancerat. Denna kodek måste finnas i alla lurar och är, på pappret, den minst högpresterande (sen kan en välbyggd hörlur med ”bara” SBC låta bättre än en mindre välbyggd sådan med mer avancerade kodekar). Qualcomms aptX gav oss Bluetooth ett lyft för några år sedan och numera är det aptX HD och Sony LDAC som anses ha allra bäst återgivning. Men få hörlurar – och ännu färre enheter, förutom moderna Android-lurar – stöder dessa format. Creative BT-W3 löser den ena flaskhalsen åt oss.

Creative BT-W3 vad finns i paketet?
Foto: senses.se

aptX HD och aptX LL – en snabbkurs

Creative BT-W3 är en liten USB-dongle som du kopplar in i den enheten som ska sända ljudet och som gör att du kan välja mellan fyra lägen: SBC (som allt stöder, men är onödigt eftersom det finns i allt), aptX, aptX HD och aptX LL – som står för Low Latency (Låg Latens), ett snabbare läge för spel som löser många synkroniseringsproblem med ljud i videor. Inget stöd för Sonys LDAC tyvärr och kruxet är att även din hörlur måste stödja något eller alla av dessa aptX-format – du kommer alltså inte få bättre ljud i vilken trådlös hörlur som helst.

Bluetooth (även om vi är på generation 5 idag) är ett gammalt och trångt strömmningsformat. Där bandbredd är begränsad måste man komprimera effektivt för att få ut mesta möjliga kvalitet på minsta möjliga data, men även ha hårdvara som kan koda av så snabbt och effektivt som möjligt (jämför streaming av video och musik). aptX förbättrat denna process (men kräver licens från tillverkaren Qualcomm), där grund-läget ger 16-bit/44.1kHz med en komprimering på 4:1 och max 352kpbs. aptX HD, vilket man kallar ”CD-like quality”. aptX HD höjer insatsen till 24-bit/48kHz ljud med en ”mjukare” komprimering 4:1 till max 576kpbs. aptX LL offrar lite kvalitet för snabbare avkodning och klarar i praktiken samma kvalitet som aptX (16bit/44.1kHZ) men prioriterar alltid snabbhet, vilket kan vara avgörande för spel och film (på musik spelar ju latensen ingen roll eftersom inget behöver synka med någon bild).

Kort sammanfattat: 1) aptX är bättre än SBC, 2) aptX HD är viktigast för ljud-/musikälskare som inte bryr sig om lagg och 3) aptX LL riktar sig till gamers och fans av strömmande video, på språng, som stör sig på läppsynken (se video-demonstration nedan).

Creative BT-W3 USB donglar
Från vänster: 3,5″-adaptern för trådlösa mikrofonen, huvud-dongeln, USB-A-adapter. Foto: senses.se

Det är svårt att finna en hörlur som stöder både aptX HD och aptX LL idag. Panasonic RP-HD605 är en av marknadens bästa och mest mångsidiga hörlurar i mellanprisklassen som vi har testat i vårt hörlurs-arkiv, men den stöder endast aptX HD (varje aptX-format kräver egen licens och dedikerat stöd…), men inte LL. Nysläppta Sennheiser Momentum True Wireless 3 stöder aptX LL, men å andra sidan inte aptX HD (fullt test av Sennheiser-lurarna kommer inom kort) – för detta tests mångsidighet kommer vi använda dom båda som referenser.

Creative BT-W3 stöder PS4, Nintendo Switch, PC och Mac – inte Xbox One och inga telefoner (iPhone har inte USB-C och Android har ju redan alla kodekar inbyggda). Dongeln är i grunden utrustad med USB-C, och en USB-A adapter för PS4:an och dig som har en dator med ”gamla” USB-portar av typ A.

I paketet finns även en 3,5″-mikrofon, för dig som har trådlösa hörlurar utan mic (rätt få som har det problemet). Hörluren parar sig med själva sändaren, så du behöver inte para om den varje gång du flyttar sändaren till en annan konsol, till exempel – smart. Det är lite meckigt med den trådlösa mikrofon-anslutning, Switch:ens Bluetooth klarar inte ljud åt tå håll samtidigt, så den behöver en egen firmware och resten av formaten en den andra (om du ens vill använda trådlösa mikrofonen). Detta test fokar på ljudkvalieten du kan förvänta dig i hörlurarna med dongeln inkopplad.

Creative BT-W3 kodekar
Färgen på lampan anger kodeken som skickas ut (anpassas efter luren du kopplat till, lägen som inte stöds hoppas över automatiskt). Foto: Creative

Du kommer enkelt igång genom att plugga in USB-stickan i maskinen du vill sända från och sätta dina hörlurar i parningsläge. Sen klickar du dig igenom ljudlägena, angivna av ljuset på sändaren (inom parentes):

SBC (blått) – enklaste kodeken att falla tillbaka på. Låter helt OK, men även det du får på ”vanlig” Bluetooth. Klart mest latens (”lagg”) av alla format, tidvis påtagligt – ljudet kan komma någon sekund efter bilden i väldigt tunga och snabba spel (Doom Eternal till exempel).

aptX (grönt) – viss förbättring, framförallt i basen. Ett tightare och rikare ljud, men inget hörbart jättelyft från SBC.

aptX HD (gult) – nu börja vi snacka bättre kvalitet. Ljudbilden är rikare och varmare och även upplösningen känns högre (som den ju ska vara).

aptX LL (vitt) – Low Latency är kanske det roligaste lyftet, om du har rätt hörlur som stöder det (i princip 2020-modeller, någon enstaka high end från 2019). Då man offrar ljudbehandling för snabbhet (jämför Game Mode på en OLED) blir ljudet inte riktigt lika rikt som aptX HD, men istället får du en i princip omedelbar signal (32-40ms fördröjning), uppfattas av mänskliga öron i stort lika tight som att koppla in hörlurar med tråd. Imponerande.

Not: Qualcomm har även något som heter aptX Adaptive och verkar vara en slags AI:ns heliga graal. Det optimerar automatiskt aptX-läget efter ljudet som skickas och tas emot. Tekniken är relativt ny, men blir troligtvis en dynamisk standard framöver, likt intelligent HDR. Men det kommer som vanligt kräva att både sändare och mottagare stöder det.

välljud

Vinsten med Creative BT-W3 blir i ljudkvaliteten, i verkligheten är det ju fånigt att snacka om fördelen med ”trådlöshet” i att slippa använda 20 cm sladd, då de flesta hörlurar kopplas in med kabel direkt i handkontrollen på PS4 eller Xbox One och använder du Switchen portabelt är det ju samma sak där. Men detta kan lyfta ljudkvaliteten något och även minska den trådlösa latensen – om du har rätt hörlur. Detta om är ganska stort i skrivande stund, men lär bli ett allt minskande problem i takt med att fler lurar släpps med aptX LL. Sennheiser Momentum Wireless 3 både låter bra, så den rekommenderas om lägst latens är din prioritet (även om aptX HD låter snäppet bättre).

För nästan 600 kr, som Creative BT-W3 kostar, blir den kanske inget måste för de flesta normalanvändare. Lyftet i ljudkvalitet blir inte lika påtagligt som med deras Play! 3-ljudkort. Men för dig som bryr dig om det bästa (och tightaste) trådlösa ljudet och har en hörlur som är kompatibel så är den ingen dum investering alls.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.