Hem Ljud Test: Creative Muvo Go
Creative Muvo Go Foto: senses.se

Test: Creative Muvo Go

av senses.se

Creatives senaste, cylinderformade bluetooth-högtalare är snygg. Den känns riktig modern och estetiskt tilltalande. Men en högtalare ska ju erbjuda lite mer än att se snygg ut på hyllan eller skrivbordet. Framför allt om den grundläggande idén är att den är portabel och menad som ett party-attribut på stranden eller i parken. När vi testade Creative Muvo Go blev vi inte överväldigade, men inte heller besvikna. Den har sina starka och svaga sidor, men i det stora hela är den en trevlig pjäs att ta med på utflykten.

Övergripande – Creative Muvo Go

I boxen får du själva högtalaren, ett intruktionsblad och en USB A till C-kabel. Att koppla högtalaren via Bluetooth är synnerligen enkelt och i ett nafs är du redo att börja använda den. Runt om högtalaren har du fem knappar med vilka du styr start/stopp, volym upp/ner, nästa/föregående spår, Bluetooth pairing samt en på/av knapp. Så mycket mer än så finns det inte att tillägga. Ingen app finns tillgänglig och det saknar vi av flera orsaker som vi återkommer till lite längre ner. Det bör tilläggas att USB-C kontakten endast är till för laddning och ingenting annat.

Baksidans kontroller och laddning Foto: senses.se
Foto: senses.se

En läcker del, som dock inte är unik för Creative Muvo Go, är att den är IPX7-certifierad. Något vi givetvis testade genom att ta med den in i duschen, och då menar vi under duschstrålen, vilket den klarade galant! Vatten- och dammskyddet banar väg för flitig utomhusanvändning men dessvärre följer inte resten av konstruktionen samma väg. På varje sida sitter bas-membranen helt oskyddade vilket gör hela högtalaren synnerligen känslig för någon annan position än liggande. Det omgivande materialet ger intryck av att vara robust och stryktåligt, men en magkänsla får oss dock att känna visst tvivel över hur väl den skulle klara ett fall.

Ljudbilden

Creative Muvo Go satsar på styrka snarare än kvalitet. Den är kraftfull men med varierande kvalitet. Till synes trivs den bäst med olika typer av elektronisk musik och levererar på den scenen bra ljud. Intressant nog upplever vi att den trivs riktigt bra i Lo-fi genren med låtar som Johnny Ola – Nighthawk eller Martin Roth – Synth City. Alla register träder fram precis som vi känner igen det. Växlar vi däremot över till Alan Jackson – Drive eller Dave Weckl – Dis´place This ramlar frekvenserna ihop något. Känslan blir att man liksom slår i taket för högtalarnas akustiska förmåga. Inte så att det blir raspigt, utan snarare att ljudbildens rymd inte räcker till. Så då ville vi givetvis justera ljudbilden … men där föll vi platt.

Creative Muvo Go stöds inte i någon app vilket gör att du varken kan justera ljudet genom EQ eller styra högtalaren på något annat sätt än med de ovan nämnda knapparna. Och samma knappar på din mobil, givetvis, men inget mer än så.

Oskyddade bassmembran skapar känslighet. Foto: senses.se
Foto: senses.se

En funktion som är lite finurlig är förmågan att kunna para en Creative Muvo Go med en ytterligare en likadan enhet för att uppnå en förbättrad stereoeffekt och ljudbild (något Creative kört med sen 2018). Eller bara för att kunna sprida ljudet över en större yta på ett strandparty. Dock måste även detta, i avsaknad av app, göras med en kombination av knapptryckningar. Enligt manualen verkar det hyfsat enkelt men då vi inte fått möjlighet att testa just denna funktion låter vi det vara osagt huruvida en app hade gjort det enklare.

Slutligen är Creative Muvo Go riktningskänslig. Cylinderformen ger dig intrycket av du bara kan ställa upp den och köra igång men båda högtalarna sitter på ena sidan och således påverkar riktningen till stor del ljudkvaliteten.

Gillar vi Creative Muvo Go då?

Jodå, för det den är tänkt som levererar den, men vi blir inte stjärnslagna som vi blev med iRoar. Vi har synpunkter på att vi inte på något sätt kan justera ljudbilden eller att vi inte kan koppla in den till exempelvis en dator på något annat sätt Bluetooth. Vi har också synpunkter på att delar av konstruktionen gör den hyfsat stötkänslig framför allt på sidorna då ljudbilden mår ganska bra av en upprätt position.

Stilren och okomplicerad, något vi gillar. Foto: senses.se
Foto: senses.se

Men vi gillar att den har 18 timmars batteritid, att den är vattentät, att du kan para den med en annan Muvo Go och att den trots allt håller upplägget enkelt. En app kan möjligen göra det hela enklare, men samtidigt tilltalar det klassiska och manuella. Vi gillar också kraften i den. Som vi redan konstaterat är denna högtalare inget du avnjuter detaljerna i komplexa musikaliska verk. Nej, istället kan du pumpa ut bra kraft i stunder och miljöer där detaljerna kanske inte är det viktigaste.

Sammanfattningsvis är detta en hyfsat renodlad stämningshöjare, som kommer med både brister och styrkor. Prismässigt hade den kunnat ligga något lägre då konkurrensen är stor och varje högtalare har sina features. Men summa summarum, leverera bakgrundsmusik på utomhusfesten, det kan den och det är det den utlovar.

Creative skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.