Creative Labs har genom åren släppt flera välljudande produkter på både högtalar- som hörlurssidan, även om man även missat målet ibland. Hur står sig nybakade Creative Zen Hybrid i prisklassen?
När man plockar upp Creative Zen Hybrid ur den förvånansvärt lilla asken, så tar det inte många sekunder att se vem Creative sneglat på i fråga om design: Sony WH-XM41000. Skulle lurarna inte vara vita och ha Creative-loggan på kåporna så skulle man nästan kunna blanda ihop dem. Så lika är de, i alla fall till det yttre och knapplaceringen. Att inspireras av klassledare är aldrig fel. Zen Hybrid är lurar genomgående i plast som ser ganska eleganta ut, ”söta på huvudet” som någon beskrev dem i redaktionen. De är ungefär den byggkvalitet man förväntar sig i prisklassen, inte särskilt rangliga men såklart heller inte så bastanta som dyrare lurar i mer bastant byggmaterial. Fejkskinnet på kåporna och passformen känns bra på ett normalstort huvud, likaså placeringen av knapparna samt Bluetooth 5.0-stödet, som ger räckvidd och stabil sammankoppling med ljudkällan.
Att spela in hörlurar innan test är ett måste, det är Creative Zen Hybrid ett utmärkt exempel på. När vi lyssnar på dem rakt ur lådan låter de riktigt visset, burkigt och basfattigt. Men efter 12 timmars burn-in med spellistor och pink noise så blir det betydligt bättre. Ljudbilden är överlag ganska bra, kraften är kanske något klen men skickar man bara på tillräckligt med kräm (volym) så får man ljud som känns fullgott i prisklassen. Basen är lite av en gåta; ibland är lurarna med och svänger gött i hiphop såsom A$AP Rockys F**kin’ Problems, samtidigt som lurarna i nästa låt kan bli akterseglade och lite burkiga, såsom i Fort Minor/Styles of Beyonds Remember the name. Välmixade singer-songwriter-låtar som Tom McRaes The Boy with the Bubblegun låter överlag hyggligt, men får lite av en ”slöja” över sig som gör att ljudet låter lite som om det kommer från bakom en tung ridå. Bäst trivs lurarna med elektro-pop som tillexempel UNDRESSD/Ellie Mays Forever Young. Här ligger sången bra i mittenregistret och man får samtidigt både skaplig bas, såväl som detaljer i ljudmixen (de knäppande fingrarna till exempel). Som helhet låter lurarna helt OK för prisklassen, riktigt bra med vissa låtar och mindre bra i andra. Ljudkvaliteten kan alltså skilja en del, även inom samma genre.
Samtalskvaliteten för telefonsamtal får beskrivas som ”ingen höjdare”. Man hör motparten helt OK i lurarna, men att vara på andra änden är mindre kul. Då uppfattas rösten som burkig och avlägsen, med klara inslag av digital distortion (som en dålig telefonförbindelse var förr, när det nästan sprakade lite i luren). Utomhus med vind och väder blev detta ännu värre, så att använda dessa lurar till samtal kan du stryka från listan.
Creative har sin egen algoritm för att optimera ljudet till just dina öron och hörsel-förutsättningar, ett system de kallar SXFI. Detta påminner om Skullcandys, men är tyvärr sämre på nästan alla vis. För det första bygger det inte på faktisk hörsel, där du får svara på frågor om upplevd volym och ljud på testslingor, utan istället genom att du ska ta tre bilder: på ditt vänstra öra, ditt högra öra och ditt ansikte. På så vis ska programmet ”räkna” ut ditt optimala ljud efter … tja, form på örat och förmodade håligheter i skallen antar vi? Förutom att det hela känns ovetenskapligt så är det också ett jäkla problem att över huvud taget ta en bild med mobilen på sitt eget öra så att kanterna faller inom ramen i appen, vilket i princip alltså kräver att någon annan hjälper dig. När man sen ska köra den optimerade ljudprofilen så krävs en särskild SXFI-app för detta. Det ska sägas att ljudet faktiskt uppfattades som bättre – men det gäller bara musik och ljud som du kan köra via appen, som då blir ett slags skal. Detta tar bort möjligheten att få SXFI på iOS i Spotify till exempel, utan låter dig i princip bara lyssna på lokala filer såsom… MP3:or och lokala videofiler, om någon minns och har kvar sådana? Detta känns inte som ett genomtänkt system alls. Detta borde vara en personlig EQ som programmerar om en lyssningsprofil i själva hörlurarna så att du alltid har din egna ljudprofil som är aktiv, så länge du kör lurarna på ström (trådlöst). Men något sätt att skriva till lurarna verkar inte finnas, vilket också verkar utesluta firmware-uppdateringar som med tiden kan göra stor skillnad.
ANC:n (brusreduceringen) funkar hyggligt och Creative Zen Hybrid har bra batteritid, runt 25 timmar med brusreduceringen på, plus dryga tio timmar till utan. USB-C känns som ett naturligt val för laddning och en bärpåse är aldrig fel att få med, för att skydda lurarna i väskan.
Det är lite klurigt att sätta betyg på Creative Zen Hybrid. Hörlursmarknaden idag är mördande hård; dels är utbudet massivt, med oräkneligt antal hörlurs-modeller i alla möjliga prisklasser, dels är nivån överlag hög – något Creative varit med och satt själva. Vi älskade deras enkla, men synnerligen prisvärda JAM V2 förra året. Zen Hybrid känner vi är lite oklart vem produkten egentligen riktar sig till? Användare som vill ha en lur som ser ut som en Sony WH-XM41000, men inte är det? 1 000 kronor är kanske inte hela världen för en hörlur du använder och du får ut ungefär ljudnivån du kan förvänta dig för pengarna, med möjlighet att köra både trådat och trådlöst. Samtidigt har du också en himla massa andra, bra alternativ på hörlurar idag för samma peng, många låter dessutom bättre och jämnare. Tusen kronor är samtidigt heller inte så lite pengar att du bara chansar, utan antingen klipper man ett par otroliga TWS-lurar som är mycket smidigare, eller så väljer man ett par gaming-lurar som dessutom är mer mångsidiga. Creative Zen Hybrid är helt OK för priset, men de hade varit betydligt mer attraktiva för ett par hundringar mindre. Nu blir de bra på vissa punkter och undermåliga på andra. Och även om vi diggar den vita, Sony-inspirerade designen så känns det som att vi sammantaget, främst ljudmässigt, får något som hamnar ganska precis i mitten av vad man kan förvänta sig med tanke på prislappen.
Creative Labs skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses