Hem LjudHörlurar Test: Jabra Elite 8 Active – Gen 2
Silver

Test: Jabra Elite 8 Active – Gen 2

av senses.se

Läs även testet av storebror Jabra Elite 10 Active – Gen 2.

Föregångaren till Jabra Elite 8 Active – Gen 2 fick fina betyg hos oss förra hösten på grund av sitt tåliga yttre, sitt välljudande inre och sin överlag tekniska kompetens. Och känslan har hållit i sig. Sedan vår test har Jabra Elite 8 Active hängt med i alla väder och ser varken ut som, eller beter sig som, att de har åldrats en dag. Det som framför allt så här i efterhand har övertygat är lugnet som ges av dess stryktålighet. Det gör inget om de ligger i fickan utan fodral ett tag, – jag spolar av dem när jag får tillfälle. Med glädje tog vi därför emot nyheten om en uppföljare. En uppföljare som faktiskt lyckats behålla allt som föregångaren hade, men samtidigt avancerat.

Foto: senses.se

Ett välbekant etui med en ny knapp

Ok, så mycket är sig likt men två grejer är nya och varmt välkomna. Vi börjar med det uppenbara att Elite 8 Active – Gen 2 inkluderar ett LE (Low Energy) Audio Smart Case. Vi gillar Jabra för när de påstår något är de noggranna med att följa upp sina påståenden med dokumentation. Jabra uttrycker nämligen att de är först i världen med just denna funktion. På senses.se har vi tidigare testat Bowers & Wilkins Pi7 som redan 2021 uppvisade denna förmåga. Dessa hörlurar finns också med liknande funktion. Vi frågade därför Jabra specifikt om vad skillnaden är och fick svaret att det är just förmågan att på ett mer batterieffektivt sätt överföra ljudsignalen. Och därmed ha en högre förmåga att fortsatt ladda hörlurarna.

Funktionens syfte och användning är synnerligen enkelt. Du får med en speciell usb-C sladd som i ena änden har en adapter från usb-c till 3.5 mm. Du sätter helt enkelt in sladden från den enhet du vill ha ut ljud från och trycker på knappen varpå etuiet vidarebefordrar signalen. Och det funkar riktigt bra. Föreslagna användningsområden är gymmets träningsmaskin, en tv eller på flyget. Alla bra alternativ men varför inte väcka liv i din gamla minidisc, glida runt hemma till en vinylskiva eller vad du nu kan hitta på som skickar en ljudsignal. Trevlig funktion helt klart men håll koll på sladden.

Den andra stora förbättringen vi har identifierat, som Jabra själva inte lyfter speciellt mycket, är att genomhörningen har fått sig ett rejält lyft. Vi är än så länge inte upp i Sony WF-1000XM4 nivå, men har helt klart närmat oss tillräckligt mycket för att låta lurarna sitta i och förlita oss på genomhörningen. Vilket är ovanligt.

Foto: senses.se

I övrigt är allt sig likt, som tur är!

Ljudbilden är precis som med föregångaren vällimmad och lämnar inte mycket att önska. Jabra uttrycker lite väl bombastiskt att hörlurarnas 6 mm membran är att betrakta som enorma när vi nu med många in-ears har blivit vana vid 10 mm som exempelvis Technics EAH-AZ80 eller till och med Jabras egna Jabra Elite 10. Men vad de däremot bevisar är att storleken inte är allt. Ljudbilden är i vissa fall förunderligt välljudande för att trots allt komma från små membran. Du får rejält med bas, vilket nästan är ett måste för ett par träningslurar, men inte överdrivet (om du inte själv vill). Michael McCann – Watchtower får precis den tyngd låten förtjänar och du gungar med vare sig du vill eller inte. Mellanregistret är omsvepande och varmt utan att bli otydligt. Möjligen kan vi sakna viss akustisk stuns vilket naturligt kommer med de mindre membranen. Men det är marginellt och utan någon direkt jämförelse är det inget man tänker på. Diskanten kanske är den enda del, förvånande nog, som ibland kan behöva lite skjuts. Etherwood – Lighthouse känns inte riktigt så fräsch som den brukar. Men det fixar du lätt med den inbyggda EQ.

Brusreduceringen har på pappret fått sig en uppgradering men i ärlighetens namn märker vi inte någon stor skillnad. Den är fortsatt riktigt bra och får precis som med Jabra Elite 8 Active redan från början hjälp av de silikonbelagda plupparna, och själva lurarna, för att stänga ute allt oönskat. Batterikapaciteten är exakt som med föregångaren som vi aldrig hittills har tyckt varit en begränsning. De håller länge och korta laddningar räcker långt.

Foto: senses.se

Kontentan Jabra Elite 8 Active – Gen 2

Precis som med föregångaren är dessa hörlurar något av en favorit i vårt stall. De är okänsliga för det mesta, de har en bra ljudbild och de har nu dessutom fått LE-audios smartfodral samt en tydligt förbättrad genomhörning. Att de är helt vattentäta ger en utökad trygghet vid en regnig cykeltur och kontrollerna är lätta att ställa in. Även om du med dessa, precis som med de förra och även med Jabra Elite 10 – Gen 2 (som du snart kommer få läsa om här senses.se), måste lista ut att volymkontrollen är bunden till långtryck (upp på höger och ner på vänster). Fram tills du läste det här, alldeles nyss.

Dock har priset gått upp, inte mycket men med cirka 300 kronor, vilket landar in Jabra Elite 8 Active – Gen 2 på 2 800 kronor. Vi ansåg att föregångaren tangerade en för dyr prislapp med sina 2 500 kronor men att de med tanke på vattentätheten och den övertygande ljudbilden ändå var värda det. Du ska därför fundera på huruvida etuiets förmåga att sända från nästan vilken enhet som helst är något du kommer använda. Visst bör du också beakta genomhörningen men är dessa två delar inte speciellt viktiga är föregångaren än så länge att föredra prismässigt. Dessa ligger i skrivandets stund på cirka 1 500 kronor vilket är ett kap. För med 2 800 kronor är Jabra Elite 8 Active – Gen 2 lite för dyra. Visst speglar priset nya funktioner vilket gör att de erhåller samma betyg, men vi hade gillat dem ännu mer samma pris Jabra Elite 8 Active.

Jabra skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.