Hem Teknik / Prylar Test: Eufy EufyCam S3 Pro
Guld

Test: Eufy EufyCam S3 Pro

av Björn Alsborger

Eufy kanske inte är så kända i Sverige, men de ägs av Anker som är betydligt mer välkänt och ett uppskattat märke inom framför allt hörlurar, laddare och powerbanks. Nu så släpper de EufyCam S3 Pro som är en modell som på pappret är väldigt lovande. 4K-kameror, AI för igenkänning av personer, lokal inspelning utan krav på abonnemang, IP67-certifiering, laddning via solceller och mycket annat. Men hur bra är de då? Det ska vi gå igenom.

Foto: Senses.se

Direkt när vi packar upp den väl tilltagna kartongen så märker vi att det här är produkter som ska kännas premium. De är tunga och gedigna, och allt känns väldigt påkostat. I kartongen finns förutom basstationen, två kameror med fästen, laddare, även en extra solpanel och alla skruvar och kablar man behöver.

Foto: Senses.se

Själva kamerorna är rejäla pjäser, betydligt större och tyngre än kamerorna från t.ex. Arlo. De är 69 x 143,5 x 82,4 mm och väger 534 gram, vilket är en hel del. Man skruvar i fästet för att sätta upp kameran i bakdelen, och eftersom kameran är nästan 15 cm lång så blir det en ordentlig hävstång, så det gäller att det man skruvar upp kameran i är riktigt stabilt.

Hela ovansidan av kameran täcks av en stor solcell som hjälper till att ladda det redan väl tilltagna batteriet på 13 000 mAh. En timme solljus ska räcka för att ladda motsvarande vad kameran drar per dag.

Foto: Senses.se

Basstationen (Homebase S380) är hjärnan i systemet, den sköter inspelning, AI-funktionalitet och kommunikation med kamerorna. Kamerorna använder inte ditt befintliga wifi-nätverk, utan man pluggar in basstationen med en nätverkssladd i din router och så skapas ett eget 2,4 GHz-nät som används. Räckvidden på det nätet var väldigt bra, vi placerade basstationen i källaren och hela huset på 150 kvm och tomten täcktes utan att det var några problem. Basstationen klarar upp till 16 kameror och du kan även komplettera med sensorer (upp till 34 st) för att bygga ditt eget larm. Den har en inbyggd siren på 100 db.

Foto: Senses.se

På baksidan finns förutom uttag för strömförsörjning och ethernetport även två USB-uttag för att kunna ladda kamerorna och för att kunna ta backup på filmer till ett USB-minne/disk. Det finns även en synkknapp för att ansluta nya enheter.

Foto: Senses.se

Det finns 16 GB lagringsutrymme inbyggt i Homebase S380, vilket räcker en hel del. 10 sekunders film blir ca 2,5 MB. Vill man ha mer utrymme så är det bara att lyfta på toppen av enheten, så finns där plats för SATA-disk. Upp till 16 TB (!!) stöds.

Foto: Senses.se

Som vi nämnde så följer det även med en extra solpanel, vilket kan vara bra om man t.ex. sätter en kamera under taket eller på något annat ställe där solljus inte kommer åt ordentligt. Även om det bara var med en panel till två kameror så uppskattar vi verkligen att Eufy skickade med den. Det här känns som en typisk produkt man är tvungen att komplettera med senare.

Installation

Installationen börjar väldigt smidigt, det är bara att plugga in basstationen, ladda ner appen och börja lägga till först basstationen och sedan kamerorna. Men här stöter vi på det första som vi stör oss på.

Foto: Senses.se

Språket i appen är på svenska ibland och ibland på engelska. Det blandas hejvilt, och stavningen på svenska är långt ifrån perfekt. Och ibland kan det bli helt tokigt:

Foto: Senses.se

Som här, när den precis efter en omstart tappade kontakten med ena kameran för en kort stund, så är det ett rött utropstecken, och så står det ”Kameran är uppkopplad”.

Bortsett från de språkliga problemen så går installationen väldigt smidigt, och appen guidar till precis hur man ska göra och har även en funktion för att kolla signalstyrka så man kan vara säker på att mottagningen är tillräckligt bra innan man skruvar upp kamerorna.

Foto: Senses.se

Fästena som följer med är stabila och håller kameran säkert. Det hade dock inte skadat med en alternativ anslutning för fästet på kameran, helst mer centrerat under den, för att få en bättre viktfördelning. Som vi nämnt tidigare så är kameran avlång och rätt tung, och lite beroende på hur man placerar den så känns det som en lite onödig belastning på fästytan.

Bildkvalitet och funktioner

Nu kommer vi till den roliga biten, och kanske det viktigaste när det kommer till en övervakningskamera, nämligen bildkvalitet. Eufy har i reklammaterialet tryckt mycket på något som de kallar ”Max ColorVision”, som ska ge korrekta färger och ljus även i mörker. Så vi började med att testa hur väl den presterar i mörker, och här tappade vi faktiskt hakan.

För att illustrera hur mörkt det var ute så tog vi en bild med en Pixel 9 Pro XL (med alla mörkerfunktioner avslagna):

Foto: Senses.se

Med EufyCam S3 Pro helt utan någon belysning eller några extra funktioner påslagna, alltså helt i standardläge, så ser det ut så här:

Foto: Senses.se

I nästan totalt mörker så ser det nästan ut som det är på dagen, och bildkvaliteten i 4K är utmärkt. Dagtid ser det ännu bättre ut.

Man får en notifikation via appen blixtsnabbt när kameran upptäcker rörelse, vilket görs via PIR (infraröd rörelsedetektion) och radar. Man kan enkelt i appen ställa in vilken typ av rörelse den ska reagera på; ifall den bara ska reagera på människor och ignorera t.ex. husdjur och bilar så går det utmärkt.

Man kan lära den att känna igen bekanta ansikten och namnge dem, antingen genom att man skickar upp bilder i appen, eller att man använder systemet ett tag och sedan går in och väljer vem som är vem. Det här fungerar väldigt smidigt och gör att man kan ignorera onödiga larm när det är igenkända ansikten.

Det är stöd för tvåvägskommunikation, så får du ett larm att någon rör sig utanför huset så kan man prata med personen. Det fungerar mycket bra och är i stort sett i realtid och inte med den eftersläpning på ett par sekunder som många andra system lider av.

En annan funktion som är väldigt imponerande (som vi inte har sett hos någon konkurrent) är ”cross camera tracking”, vilket innebär att om man har flera kameror kopplade och en person rör sig runt huset så skapas en video automatiskt med hela personens rörelse mellan kamerorna. Fungerar imponerande bra.

Foto: Senses.se

Det finns en inbyggd strålkastare i kameran, inte för att den egentligen behövs (för bildkvaliteten är så otroligt bra ändå), men den kan fungera som avskräckande och göra att eventuell tjuv instinktivt tittar mot ljuset som tänds och då även rakt in i kameran.

Foto: Senses.se

En annan funktion som vi gillar är det inbyggda stöldskyddet (som behöver aktiveras manuellt). Har man det aktiverat och någon försöker ta loss kameran, så går larmet både i kameran och i basstationen, och det tjuter ganska rejält.

Slutsats

Det är svårt att inte gilla EufyCam S3 Pro. Imponerande bra bildkvalitet, massor med bra och genomtänkta funktioner i mjukvaran, bra batteritid som kompletteras med solceller. Men allt har ett pris också, och det rekommenderade priset på det här paketet med en basstation och två kameror är ca 6800 kr, vilket placerar systemet i det högre prissegmentet.

Men en stor fördel här är att det inte är några obligatoriska månadsavgifter eftersom lagring sker lokalt. Vill man även ha lagring i molnet så finns det som tillval, till rätt vettiga priser (30 € / år per kamera eller 100 € / år för upp till 10 kameror).

Det finns inte mycket alls att klaga på. Appen skulle behöva en del finputsning, och då särskilt när man ställer om den till svenska. Då blir det inte helt bra, men stör man sig för mycket på det så går det ju att köra den på engelska. Men totalt sett går det inte att dela ut något annat än ett riktigt toppbetyg, 9/10 till EufyCam S3 Pro.

Eufy skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.