FIFA-serien är en av Electronic Arts allra mest älskade spelserier och tillika viktigaste kassakor. Varje år är det titeln som i princip driver försäljningen inför årets julhandel och även om FIFA 19 gått tillbaka något i år (i alla fall i fråga om fysiskt sålda exemplar) så är det fortfarande en av spelvärldens stora, årligt återkommande titaner.
Med den (numera) kontroversförföljde Cristiano Ronaldo – världens kanske mest kompletta fotbollsspelare – och nyblivna Juventus-anfallaren på omslaget så fångar FIFA 19 väldigt bra essensen av det som är roligt med att spela fotboll virtuellt. Grafiken är absolut strålande, till och med på de gamla basmaskinerna som börjar se slutet på sina livscykler: PS4-versionen skiner verkligen med sina färger och detaljer, samtidigt som den lyckas bibehålla ett bra flyt, detsamma gäller snarlika Xbox One. PS4 Pro och Xbox One X är dock smaragderna som blänker klarast, med grafik som skalar upp till 4K, färger i HDR och i princip felfri bilduppdatering genom hela spelet. Ljudet (speciellt i bra hörlurar, eller på en fet ljudanläggning) blåser in arena-känslan och kommentatorerna är kvicka och lustiga, precis som vi vant oss vid. Närvarokänslan är helt enkelt väldigt, väldigt hög. Menyerna är moderna och slimmade, att byta spelare mitt i en match är en fröjd då du enkelt gör det med ett knapptryck efter datorns förslag. Att FIFA 19 sen fått med sig Europa- och Champions League-licensen från konkurrenten Pro Evolution Soccer är ju bara mer på pluskontot till ett spel som ändå stoltserar med överlägset flest licenser och äkta namn på spelare (något som onekligen gör mycket för känslan).
FIFA 19 forsätter trenden med att vara medvetet långsammare och mer taktiskt, men det är också lättare att balansera handikapp för helt nya, gröna spelare att ha en chans mot gamla fullblodsproffs. Mer arkad, helt enkelt. I takt med att knapparna och special-kombinationerna ökat så har FIFA-spelen också blivit mer av professionella eSport och expertspel. För de inbitna fansen är detta kanske bra nyheter, men för den stora massa och de som vill börja spela är det dåligt – tröskeln känns högre och risken är att man ger upp innan man hinner bli tillräckligt bra för att verkligen börja ha kul på riktigt, när man börjar komma ned på djupet i spelmekaniken (som är mer än bara enkla löpningar, skott och passningar). Suveräna enspelarläget The Journey avslutas tyvärr här efter tre år (tack för resan, Bioware!) och vi kommer sakna det storligen (du kan spela både som Alex och Kim Hunter denna gång). Det gav verkligen FIFA-serien en helt ny dimension i enspelarläget med sin resa, presskonferenserna, spänningen att signa med nya klubbar och nästa steg i karriären.
Vad som är mindre roligt är mikrotransaktionerna och faktumet att FUT (FIFA Ultimate Team) är ett läge som är en så klockren idé, men dras ned av att det i princip är ett pay-to-win-system eller ett okristligt massa nötande (räkna med att spendera kanske runt 100 timmar för att få ihop tillräckligt med mynt att köpa en enda, ikonisk spelare). Ska du köpa dig förbi grinden så behöver du pynta åtskilliga tusenlappar. Tusenlappar, på ett spel som kostar nästan 700 kr! EA måste släppa fokuset på mikrotransaktioner, det skadar i längden mycket mer än det hjälper deras bottom line. Mikrotransaktioner är acceptabelt på free-to-play-spel, men måste användas väldigt restriktivt (om alls) i fullprisspel.
EAs FIFA 19 skiner i precis varenda aspekt och överträffar konkurrenten Pro Evolution Soccer på alla plan – utom ett enda: spelkänslan. Det är svårt att säga vilket spel som är det bättre fotbollsspelet, då det kommer mycket ned till personlig preferens och tidigare vana. FIFA 19 är ett mycket mer slipat, långsammare och mer analytiskt spel, medan Pro Evolution Soccer 2019 är snabbare, råare och känns mer som ”allt kan hända” (recension av PES 2019 kommer inom kort på senses.se). Därför kan man inte bara rakt av utropa FIFA 19 till årets bästa fotbollsspel, även om det torde vara som helhet det spel som lär passa flest och kännas klart modernast och mest komplett av de två. Gillar du FIFA sen tidigare är det bara att dyka in, så här bra har serien inte varit på länge.
Så här sätter vi betyg på Senses