Efter att ha spenderat en weekend i London nu över påsk så växte den här idén fram. London har – förutom många, typiskt brittiska restauranger – ett stort utbud av indiska restauranger. Som de fans av indisk mat som jag och min familj är så blev det ett par besök på ett par olika sådana.
En av dagarna när vi strosade nedför Oxford Street så hamnade vi på en klassisk brittisk pub; ni vet, en sån där man ser i brittiska deckare. Med en bartender som häller upp oändliga mängder öl i stop, TV-apparaterna som visar någon form av brittisk sport och de äldre stamgästerna är involverade i livliga debatter om polo, jakt och Brexit.
I den atmosfären så bara måste man beställa en ur-brittisk rätt, så då väljer jag den, troligtvis, mest kända av dem alla: fish ’n chips.
Då slog det mig; vore inte en fusion mellan brittiskt och indiskt nått? En fish ’n chips med indiska smaker. Jo, klart det vore fantastiskt gott och en gnutta annorlunda. Så, efter spånande på hemvägen så kom jag fram till den rätt som jag presenterar här. I den klassiska brittiska rätten görs smeten på öl, men i min version blir det indiskt te, chai. Smaksättningen blir kryddblandningen ”garam masala”. Som tillbehör gör vi en chutney på ärter, koriander och mynta. Pommes frites (eller chips på brittiska) ska givetvis vara med, de blir en dubbelfriterad variant som vi gjorde på utbildningen.
Förutom fish ’n chips så finns ju flera klassiska rätter som exempelvis varmrätten Shepard’s pie och desserten Trifle. Blanda inte hop dom i samma rätt bara. Kommer ni ihåg avsnittet i Vänner, när Rachel ska laga brittisk middag och råkar göra en mix av de två rätterna?
Mitt recept är för fyra personer. Vi börjar med smeten:
Ingredienser:
- Chai (indiskt te, färdigt eller egengjort)
- 1 liter vatten
- 2 matskedar malen spiskummin
- 2 matskedar malen koriander
- 2 matskedar malen gurkmeja
- 2 matskedar malen ingefära
- 2 matskedar malen kanel
- 2 matskedar malen kardemumma
- 1 kryddmått malen kryddnejlika
- 1 kryddmått svartpeppar
- 1 tesked bakpulver
- 2 deciliter vetemjöl
- 2 matskedar av kryddblandningen
- 2 deciliter av teet
- 4oo gram vit fisk, tex torsk, hälleflundra, kolja.
- Citron till garnering
- Olja att fritera i, antingen rapsolja, solrosolja eller jordnötsolja. Räkna med en halvliter.
Tillagning:
Börja med att blanda ihop alla kryddorna till en blandning. Det blir mer kryddblandning än vad vi använder i det här receptet, men det är ju bara bra, spara och använd till någon annan rätt.
Koka upp vatten till teet, det är okej att använda en färdig chai-blandning. När teet har kokat upp låt det svalna.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och två matskedar av den underbara kryddblandningen. Häll sedan i två deciliter av det avsvalnade teet, det ska bli en smet, inte för lös och inte för fast i konsistensen.
Portionera upp fisken i så stora bitar som du önskar, doppa sedan dessa i smeten. Se till att smeten täcker hela fiskbitarna.
Hetta upp olja i en kastrull med tjock botten, den ska nå en temperatur av 180 grader, kolla med termometer eller genom att lägga i en bit vitt bröd. Blir brödbiten krispig och brun så är oljan tillräckligt varm. Lägg försiktigt i fiskbitarna i oljan och låt dem fritera i 4 minuter.
Spara oljan till friteringen av potatisen.
Ingredienser till pommes frites.
- 2 liter vatten
- 1 matsked ättika
- 1 matsked salt
- 1 kg stora potatisar av en fast sort
- Flingsalt för kryddning
Tillagning:
Skala potatisen, se till att välja ut de största potatisarna, för det blir enklare och godare med stora pommes. Skär upp potatisen i stavar, av den storlek du önskar. Jag föreslår en bredd på en centimeter. Koka upp vattnet med salt och ättika i. Låt sedan potatisen koka i åtta minuter. Häll av vattnet och skölj potatisen. Låt den sen svalna och torka på papper eller kökshandduk.
Nu ska vi dubbelfritera potatisen vilket betyder att vi först lägga ner potatisen i oljan, som är 180 grader varm och låter den fritera i bara två minuter. Fiska upp potatisen med exempelvis en hålslev, lägg på papper och låt svalna.
När potatisen svalnat så är det dags för andra friteringen. Hetta upp oljan igen och låt potatisen fritera i ytterligare tre minuter, eller tills de ser gyllenbruna och krispiga ut.
Ta upp dom, lägg på papper och strö över flingsalt. Redo för servering.
Ingredienser, chutney på ärter.
- 2 deciliter gröna ärter
- 1 deciliter koriander, hackad
- 1/2 deciliter mynta, hackad
- 1 centimeter ingefära, riven
- 1 tesked citronsaft
- 1 tesked socker
- 1 grön chilipeppar, utan kärnor och hackad
- 1 kryddmått svartpeppar
- 1 kryddmått salt
- 1 tesked salt
Tillagning:
Koka upp vatten med en tesked salt. Ta bort från värmen och lägg i ärterna. De behöver bara bli genomvarma och mjuka. Lägg dom sedan i en mixer tillsamman med de övriga ingredienserna och mixa till en slät konsistens. Är den för tjock så kan du tillsätta lite chai som vi kokade tidigare.
Smaka av chutneyn med salt och citronsaft innan servering.
1 kommentar
Fantastiskt!