I detta test ska vi kika mer noggrant på ett antal LED-lampor av olika slag, men alla av märket GXTrust. GXTrust är ett av tre dotterbolag till Trust International B.V. och inriktar sig mot allehanda gaming-tillbehör där man kan erbjuda det mesta. De har nu adderat tre ljuslösningar till sin repertoar där köparen har relativt stor frihet att designa och smycka antingen vanliga rum, gaming-rum eller rakt av, skapa ett partyrum. För ljusmässigt skiljer sig dessa från exempelvis Philips Hue på det sättet att speciellt diskret eller naturligt ljus är det nästan omöjligt att få från dem. Men i gengäld får du verkligt effektfulla och läckra belysningar som avgjort sticker ut.
Vi har monterat, vi har skruvat, knappat och donat med dem och de har absolut flera färgsprakande poänger. Men det finns delar som vi saknar som dessvärre sänker användarupplevelsen ett antal hack.
De gemensamma funktionerna
Samtliga armaturer delar flera funktioner och lösningar, så inledningsvis gör vi en sammanfattning av allt de har gemensamt:
Alla tre kan styras på fyra sätt, via appen TrustWifi (som helt ärligt känns som ett halvbra namn), via medföljande fjärrkontroll, med fysiska knappar på varje armatur eller röststyrt genom Google Home, alternativt Alexa, efter länkning. Och där måste vi direkt på påpeka att den digitala installationen av GXTrust lamporna var försvinnande enkelt och funkade på första försöket, utan några bekymmer.
De är dessvärre inte Matter-kompatibla vilket är ett ganska stort minus. Exempelvis gör det att du inte kan länka dem till en Philips Hue-brygga för att kunna styra all din belysning från en och samma app. Du kan genom Google Home placera dem i ett av dina förinställda rum, men i Google Home kan du inte ändra effekterna. Så har du otur behöver du hantera tre appar för att styra dem, vilket är ganska irriterande. Lite beroende på hur dina system ser ut, så klart.
Alla tre har ett bibliotek av förinställda varianter. I dessa hittar pulserande kombinationer, blinkande effekter, fasta inställningar lämpade för ren belysning, och fasta färger. Du kan bestämma hur många av lamporna du vill ska vara tända, vilken styrka och vilken färg. Bra att ha om du exempelvis vill ha en dämpad svag belysning på natten.
Men, vi har inte hittat något sätt att spara våra egna inställningar vilket även det är både tidsödslande och irriterande. Och då menar vi enkla varianter som ”varannan tänd” och ”svagt rött” för att enkelt kunna sätta igång nattbelysningen.
GXTrust har däremot hittat på en del intressanta och nyskapande funktioner. Med hjälp av en förenklad If>Then (IFTTT)-teknik kan du styra dina lampor med lite oväntade input-alternativ. Exempelvis kan du ställa in att om utetemperaturen i ditt område är under nollstrecket ska lamporna tändas på ett visst sätt. Du kan samtidigt ställa att in att om utetemperaturen är över 1 grad så ska de göra på ett annat.
Och här är du inte begränsad till temperatur, varför inte låta fuktighet, vindstyrka eller generella vädertyper styra hur dina lampor ska se ut? Det är en riktigt kul idé och det är inte svårt att komma på hur man skulle vilja att systemet ska bete sig. Dock haltar det då du i samband med denna inställning inte kan bestämma exakt vad som ska hända utan får en lista på alternativ som du inte kan modifiera. Du får hålla dig till White, Color, Scene eller Music. Men vilken färg eller vilken Scene som kommer användas har vi inte kommit på något sätt att ställa in.
Samtliga lampor kan också styras genom ljud vilket gör dem till perfekta discolampor i exempelvis partyrummet eller barnens rum. Även här får du en lista på hur de ska bete sig. Denna effekt är riktigt kul och fungerar dessutom riktigt bra. Alternativen är mer eller mindre hysteriska men givetvis kan du då ställa in känslighet så att de inte reagerar på minsta lilla ljudförändring.
GXTrust – Neon Rope Light
Av dessa tre är denna den mest eleganta och med denna kan du få mjuka rörelser när ljuset pulserar. Det är riktigt effektfullt och till och med rogivande i vissa fall. Framför allt om du vill ge hjärnan en time-out och låta ljusen tillsammans med mjuk svepande musik låta hjärnan få paus från yttre intryck öka på den kreativa förmågan.
Neon Rope Light kan klistras upp på vägen helt och hållet (hela baksidan är tejpbelagd) alternativt sättas upp med små skor som du skruvar på plats i väggen. Visserligen är det frestande att enkom klistra upp den men alla som har satt upp kabelgömmor med klister, låtit dem sitta något år eller två och sedan tagit ner dem, vet att skadorna på vägen kan bli mycket stora. Jämfört med några skruvhål.
GXTrust – Neon Hexagon Panels
Utformningen av Hexagon Panels ger redan från början ett läckert intryck och du kan i stort sätta dem hur som helst för att få effektfulla mönster. Du klickar ihop dem med hjälp av kontaktbryggor i vilka du också skruvar för att få dem på plats.
Det är enkelt och smidigt kräver ett minimum av verktyg. Möjligen en mindre skruvmejsel än vanligt då de medkommande skruvarna är riktigt små. Väl på plats ansluter du ström och igång är skådespelet. Om nio moduler inte känns tillräckligt kan du bygga på med kit om ytterligare tre. Hur många du kan koppla på rent effektmässig vet vi inte men vi kan lugnt säga att ljusmässigt kommer du långt på tolv.
GXTrust – Neon Light Bars
De betydligt rakare Neon Light Bars kan bygga snygga mönster, bokstäver eller rena linjer. Light Bars är lätta att gömma under fönsterbrädor, bakom din datorskärm eller utmed hörnen i ett rum. Det länkas ihop, precis som med Hexagon Panels, med små kontaktbryggor mellan varje del. Själva kontakterna ser lite annorlunda ut hos Light Bars så har du skaffat dig båda behöver du inte oroa dig för att blanda ihop kopplingarna.
Kontentan – GXTrust – Rope Light, Light Bars & Hexagon Panels
GXTrust erbjuder utan tvekan festliga lampor med roliga inslag av nytänk i sina funktioner. Montering och hantering är enkelt. Användningen är även den enkel så långt att det täcker grundläggande funktioner. När det gäller mer avancerade inställningar haltar dock GXTrust i sin användarupplevelse. Det liksom saknas vissa grundläggande steg i appen ock lättillgängligheten till dem. Exempelvis kan vi inte skapa specifika ljusscener och spara dem för att sedan lätt växla mellan egna idéer. I alla fall har vi inte lyckats förstå hur man gör, och vi har pillat en hel del. Det blir ett givet minus. Och att du inte heller kan länka till en extern brygga för att samla dina enheter i en app gör oss inte heller helt nöjda.
Prismässigt är GXTrust inte ensamma på marknaden. Goove har en i stort exakt likadan produkt som GXTrust Neon Rope Light vilken inte bara är billigare (900 kronor för 5 meter) utan också har stöd för standarden Matter. Vi har dock inte testat dess funktioner eller ljus, så de bitarna kan vi inte uttala oss om. Men systemmässigt blir GXTrust i den jämförelsen tvåa. De andra armaturerna har även de konkurrenter som visserligen ligger ungefär på samma pris (av någon anledning är alltid Light Bars betydligt dyrare än de andra) men till deras fördel kör Matter. Så med den nackdelen för GXTrust känns de för dyra. Lite smått omoderna dessvärre.
Men ljusmässigt är samtliga armaturer från GXTrust riktigt läckra och effektfulla. De fungerar lika bra till inredning som till discobelysning eller bara stämningsfullt festljus.
Respektive produkt får följande betyg med följande motivering:
GXTrust – Neon Rope Light (Pris: 1 500 kronor) – Betyg: 6
Produkten är oerhört läcker och gör sig bra i de flesta rum. Den flexibla formförmågan kan skapa härliga och fantasifulla ljuseffekter. På pappret finns dock mer kompetenta konkurrenter till betydligt lägre pris.
GXTrust – Neon Hexagon Panels (Pris: 1 500 kronor) – Betyg 7
Lampornas utformning ger redan från början goda möjligheter att skapa riktigt läckra mönster och effektfulla kombinationer. Framför allt när de är styrda av musik så förvandlar de vilket rum som helt till en nattklubb.
GXTrust – Neon Light Bars (Pris: 2 200 kronor) – Betyg: 5
Enkla att montera, lätta att dölja eller få att passa in i inredningen och vill du ha dina initialer på väggen i ett färgglatt skådespel, är dessa för dig. Vi har dock lite svårt att förstå varför dessa, i jämförelse med de andra, är så pass mycket dyrare. Kopplingar, funktioner och ljusförmåga är i stort detsamma som med de andra. Det är således framför allt priset som sänker betyget, 2 200 är en bra slant för något som saknar en del viktiga ingredienser. Men ljusmässigt har vi inget att klaga på.
GXTrust skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses