Snart är sommaren här (enligt termometern i helgen är den redan här med besked – 34 grader i parkeringen i söndags!) och med den kommer hörlurarnas förlovade tid. Att njuta musik, en god inspelad bok, radio eller podcast i favorit hängmattan eller solstolen är få saker som kan mäta sig med. Därför kör vi snart en hörlursspecial på senses.se, där vi testar ett gäng olika hörlurar i olika prisklasser och för olika ändamål och smaker.
Hur vi testar hörlurar – vår filosofi
Hörlurar och ljud, precis som mat, är egentligen något högst personligt och kommer ofta – precis som mat – mycket ned till individuell smak. Alla kan känna igen kvalitet i matlagningen, respektive ljudåtergivningen och byggkvaliteten i en lur, men det betyder inte automatiskt att man måste älska hur den faktiskt låter (eller hur maten smakar).
Tips!: Innan du läser vidare spana gärna in vår hörlursskola (öppnas i separat fönster)
Pris spelar ofta (men inte alltid rimlig) roll – det gamla goda talesättet ”du får vad du betalar för” är tämligen sant även för hörlurar. Men sen måste man också fråga sig vad man huvudsakligen ska använda lurarna till: spelande, filmtittande, lyssna på musik – och i så fall hemma, på datorn eller i mobilen? En dator och ordentlig förstärkare har helt andra muskler att driva en högkvalitativ lur med hög impedans (motstånd, mäts i ohm) medan en mobil planar ut någonstans vid 50 ohm (en mer trögdriven lur ger ljud, men lär spela väldigt svagt – jämför med högtalare). Och just musik är ett brett ämne där musikgenren blir väldigt avgörande: lurar som kommer inställda med generös basåtergivning (Dres Beats till exempel) kan passa perfekt till HipHop, men samtidigt låta för bullriga och utan finess när man ska lyssna på akustisk singer-songwriter pop. Och tvärtom – lurar med studio/monitor-inställning kan bjuda på fantastiskt mellanregister som gör röster glasklara och varma, men kan kännas lite klena och underdimensionerade för techno och klubbmusik.
Vi brukar också ”spela in” (”bränna in”) nya hörlurar med både dedikerade inkörningsskivor såväl som att mata dom med en varierad kost ljud. Vi provlyssnar alltid först ”out of the box”, men bedömer dom efter ca 20 timmars användning och inkörning (skillnaden brukar sällan vara enorm från förstaintrycket, men bara för att elementen ska få chansen att komma lite i form och man ska utesluta ”fabriksstelhet”).
Så summa summarum – förvänta dig inget test som säger ”detta är världens bästa lur, alla kategorier” (vi önskar att det fanns, det vore som om frun skulle hitta ”det perfekta paret skor”) utan varje test kommer att lyfta fram varje enskild hörlurs styrkor respektive svagheter, samt vilket material den bäst ”gifter” sig med (som ett fint vin till mat). Vet du dina preferenser kommer du att få klara besked, är du osäker eller väldigt ”bred” i ditt intresseområde får du vara beredd på att eventuellt skaffa mer än ett par hörlurar.
Så med det sagt, luta dig tillbaka, slut ögonen och häng med på vår guide över marknadens hetaste hörlurar.