Huawei FreeArc är något så spännande som ett par ”open-air”-lurar, motsatsen till de flesta true wireless-lurar vi testar, där fokus ligger på så mycket brusreducering som möjligt. Här ligger själva högtalarelementet en liten bit från örat och släpper in omgivningens ljud i stället. Målgruppen är med andra ord inte de som vill stänga ute omvärlden, utan i stället löpare, cyklister och andra som vill höra vad som händer runt omkring. I segmentet har vi tidigare testat de till utseendet väldigt snarlika Shokz OpenFit och den något billigare efterföljaren Shokz OpenFit Air.
Men hur bra låter Huawei FreeArc, vilka funktioner finns det och framför allt, är de värda ett köp? Det ska vi ta reda på!
Installation

I förpackningen finns inget annat än hörlurarna och en liten komma igång-guide. Ingen kabel eller laddare. Fodralet är lite större än vad man är van vid, men samtidigt är lurarna större än vanliga true wireless-lurar.

Här är fodralet bredvid fodralet till Earfun Air Pro 4 för att visa en storleksjämförelse.
Det är enkelt och smidigt att para ihop lurarna med vår iPhone, för att sedan skanna en QR-kod på kartongen och installera programvaran där man kan justera touchfunktioner, ändra inställningar och uppdatera firmware.
När vi testar att göra samma sak med en Android-telefon däremot, stöter vi på patrull direkt. Själva ihopparningen gick utmärkt, men när man har skannat QR-koden kommer man inte till Play Store som man förväntar sig, utan Huawei vill i stället att man ska ladda ner en APK med deras AppGallery för att installera ”AI Life” som styr lurarna.


Den här varningen ser lite olika ut på olika telefoner, men i exemplet ovan kom den från en Xiaomi 15 Ultra. Vi går vidare och accepterar riskerna som vi varnas för. Då kommer nästa varning.
Den här gången är det ”Google Play Protect” som slår ifrån. Trots att vi har gett tillåtelse att installera appen varnas vi för att den är gjord för en äldre version av Android. Telefonen vid testtillfället kör Android 15.
Vi testade att göra om installationen på flera olika telefoner, och någon variant av varning kom på samtliga telefoner. Man var tvungen att aktivera ”installera okända appar”. Den enda telefonen där det fungerade helt utan problem var en telefon från Huawei, nämligen Huawei P30 Pro, där AppGallery redan var installerat.
Det här är minst sagt dåligt och väldigt omständligt. Är man inte en van användare skulle man stanna vid den första varningen och inte installera appen. Visst, den behövs inte för att använda hörlurarna, men samtidigt förlorar man en del funktionalitet.
Och angående funktionalitet i appen, den har vad man kan förvänta sig: EQ, justera touchstyrningen och uppdatera firmware.



Det är stöd för multipoint, så det fungerar bra att ansluta till två enheter samtidigt.
Batteritid och laddning

Huawei anger att hörlurarna har en driftstid på cirka 7 timmar och att fodralet sedan ger ytterligare 21 timmar, så den totala driftstiden är 28 timmar. Vi har testat hörlurarna ett tag och upplever att det stämmer någorlunda. Vi får ut cirka 6 timmar på en laddning vid musiklyssning på relativt hög volym. 10 minuters laddning i fodralet ger 3 timmars speltid, så det går snabbt att ladda upp hörlurarna för mer tid.
Tyvärr stöds inte trådlös laddning av fodralet, utan endast via USB-C. Det tar ca 1h att ladda upp fodralet.
Design & Passform

Hörlurarna har en lite speciell form: en båge man har bakom örat som avslutas med en rätt stor ”droppe” som ska hålla dem på plats. Sedan har man som en liten högtalare som hamnar en bit utanför hörselgången, så det blir aldrig något som stoppas in i örat.

Största delen av hörlurarna är täckta av ett lager mjukt silikon som är väldigt behagligt mot huden, och faktum är att även om det kändes ovant med något bakom örat de första minuterna man använde hörlurarna sitter de bra, riktigt bra. Hur mycket vi än headbangade var de inte i närheten av att lossna, och efter en tids användning glömmer man helt bort att man har dem på sig. Eftersom de släpper in ljud från omgivningen blir det inte den instängda känslan som det kan bli med vanliga in-ear-lurar.
Vi lät flera personer från redaktionen testa och alla var positivt överraskade över hur bra de sitter. Särskilt för en person som har notoriskt svårt att hitta rätt storlek på in-ear-lurar, vilket ofta leder till att de trillar ur under träning, fungerade dessa hörlurar utmärkt.
Hörlurarna är IP57-klassade, vilket innebär att de tål regn och svett. Det är värt att tänka på att det bara är hörlurarna som är IP-klassade, så man får vara försiktig med fodralet.
Har man glasögon med väldigt tjocka skalmar krävs det lite finlir. Det är inga problem att få det bra, men det kan krävas att man tar av sig glasögonen, sätter i hörlurarna och sedan sätter på glasögonen.
Man styr hörlurarna genom att trycka eller svepa på den delen där det står ”Huawei”. Det fungerar som förväntat, varken bättre eller sämre. De reagerar snabbt på tryck och svepningar, och ytan som är touchkänslig är inte så stor att man riskerar att ändra låt eller volym när man justerar hur de sitter. Det finns däremot ingen sensor som känner av när man tar av/på sig hörlurarna, så de slutar inte spela förrän man sätter dem i fodralet.
Ljudkvalitet

Nu till det som kanske är det viktigaste när det kommer till ett par hörlurar, nämligen ljudkvaliteten. Nu kanske man inte tänker att ett par ”träningslurar” ska låta bra, men oj vad bra det låter! Vi börjar med att spela ”Billie Eilish – Bad Guy” och basen är riktigt kraftfull samtidigt som den inte dränker hennes röst. Vi fortsätter med vår referenslista och upptäcker en imponerande balans över hela frekvensspektrumet. Mellanregistret är klart och detaljerat, medan diskanten är luftig och välseparerad utan att bli vass. Akustisk musik låter speciellt bra, det blir lite som när man lyssnar med öppna hörlurar.
Visst, de når inte upp till samma nivå av hi-fi-ljud som våra referenshörlurar Bowers & Wilkins Pi8, men det här är en hörlur med en annan målgrupp och ett annat användningsområde, och med ett betydligt lägre pris.
Något annat som är väldigt bra är räckvidden. Det är helt klart de hörlurar med längst räckvidd vi har testat. Vi testade att lägga telefonen i källaren i ett 3-planshus på 160 kvm, och det var mottagning överallt i huset och en bra bit ut i trädgården.
Samtal låter också bra, även för den man pratar med. Hörlurarna har en inbyggd brusreducering som ska hjälpa till att dölja bakgrundsljud om man befinner sig på en plats med mycket ljud. En stor fördel med den öppna konstruktionen är att man blir medveten om sin egen samtalsvolym, så man pratar inte orimligt högt, vilket är väldigt vanligt med in-ear-lurar.
Något som är viktigt att förtydliga är att det som är den största fördelen med ett par ”open-air”-lurar, att de släpper in omgivningens ljud, även kan vara en stor nackdel. Är du på gymmet där det spelas hög musik, på tunnelbanan eller någon annanstans med mycket ljud kommer du knappt att höra det som spelas i lurarna. Samtidigt är fördelen då att man hör cyklisten som plingar bakom dig när du är ute och springer.
Slutsats
Efter att ha tillbringat en vecka med Huawei FreeArc där jag har haft dem i öronen större delen av dagarna kan jag inte säga annat än att jag är väldigt imponerad. De är utmärkta som träningslurar, bra som headset för möten och samtal, men framför allt är de bra för att lyssna på musik. Det låter riktigt bra.
Att man blir medveten om sin omgivning begränsar användningsområdet något, eller i alla fall gör det annorlunda jämfört med ett par hörlurar med brusreducering. Det här är inget man har på flyget, men perfekt på löpturen, hemma eller i kontorslandskapet.
Tyvärr finns det några saker som gör att det inte går att ge ett riktigt högt betyg. Krånglet med installationen av mjukvaran på Android är dåligt. Sedan är batteritiden inte fantastisk. Den totala speltiden på 28 timmar är helt godkänd, men med ett så stort fodral hade vi önskat några timmar till. Även avsaknaden av trådlös laddning sänker betyget något.
Men med tanke på hur mycket som är bra och att det rekommenderade priset ”bara” är 1 300 kr kan vi inte ge annat än en stark köprekommendation.
Huawei skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.