Hem LjudHörlurar Test: Jabra Elite 10 Gen 2
Guld

Test: Jabra Elite 10 Gen 2

av senses.se

Läs även testet av lillebror Jabra Elite 8 Active – Gen 2.

Det kan knappast ha undgått någon med ens lite teknikintresse att Jabra, likt Plantronics en gång i tiden, ämnar dra sig ur konsumentmarknaden och istället fokusera på sina produkter riktade till företag. Enligt dem själva är det för att konkurrensen inom just detta segment är alldeles för hög. Vi på senses-redaktionen har alltid gillat Jabras produkter och blev därmed också lite ledsna när en era nu vekar gå i graven. I samband med att Jabra kastade in handduken lanserade de konstigt nog också två nya produkter som vi fått tag i. Så om inget mirakulöst händer i framtiden blir detta test av Jabra Elite 10 Gen 2 förmodligen det sista vi kommer skriva om våra danska vänner…

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Design

Jabra Elite 10 Gen 2 ser på utsidan identisk ut med sina föregångare (som vi testade i fjol). De få förändringar som Jabra klämt in är nämligen på insidan, men mer om det nedan. Fodralet är litet, smidigt och visade sig dessutom (trots sin vita färg) vara oerhört svårt att repa eller smutsa ner. Vårt testexemplar har följt med ut i löpspåret, fodralet har bokstavligen levt i fickor med nycklar och vi har inte varit särskilt försiktiga med det alls. Som ni kan se på bilderna ser de fortfarande helt nya ut. Vanligtvis brukar vi alltid fotografera våra testexemplar innan vi börjar utsätta dem för diverse dumheter, men i detta fall visade sig detta vara helt onödigt.

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Low Energy Audio

Jabra själva räknar upp två stora nyheter i Elite 10 Gen 2 kontra första generationen – Low Energy Audio-fodral och bättre brusreducering. LE Audio innebär kort och gott att man med den medföljande kabeln kan koppla in hörlursfodralet i nästan vilken ljudkälla som helst och sedan strömma ljudet direkt till hörlurarna. Det är en ganska kul funktion som Jabra själva stolt visat upp som ett sätt att främst koppla upp sig med underhållningssystemet när man flyger eller är på löpbandet. Då vi inte tog med Elite 10 Gen 2 på någon flygresa kom LE Audio mest till sin rätt hemma när vi kopplade dem till vår vinylspelare då det nu plötsligt var så lätt att lyssna på våra favoritplattor utan att störa de andra i hushållet. Likaså fann vi en nischad plats för LE Audio vid TV-tittande sena kvällar när vi kunde köra på för fullt utan att väcka hela huset. En funktion vi först dömt ut som en gimmick visade sig till sist snarare vara en mycket välkommen feature.

Med LE Audio ska man också kunna lyssna i Dolby Spatial Audio från vilken typ av källa som helst. Vi provade detta genom att koppla fodralet till lite olika ljudkällor och fick ett ganska blandat resultat. När vi lyssnade på musik mixad för stereo kunde den rumsliga uppskalningen ibland göra att musiken blev bättre men ibland lite sämre, det beror helt enkelt på hur varje enskild låt är mixad. Upplevelsen av stremad film mixad för stereo var ungefär likvärdig, vissa titlar fick en märkbart bredare ljudbild och nästan en rumslig effekt medan andra filmer bara tappade lite bas. När vi däremot streamade media mixat för surround eller Dolby Atmos var upplevelsen snarare att Jabras artificiella uppskalning skadade upplevelsen än förbättrade den. Sammanfattningsvis är det lite utav en gimmick där man kan få blandat resultat i uppskalat stereoljud men en sämre ljudupplevelse i media där källan redan är gjort för surroundsystem. Vi lät oftast funktionen vara avstängd då lurarna i sig själva redan är så kapabla att vi inte orkade prova oss fram vid varje ny låt.

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Komfort

Som vanligt med komfort så är det en högst personlig upplevelse men alla vi låtit prova Elite 10 Gen 2 har givit dem strålande betyg vad gäller just komforten så något har Jabra lyckats med. De sitter som en smäck och glappar aldrig, utan att för den delen vara obekväma. Vi har haft på dem en hel arbetsdag, vi har tränat i dem och vi har till och med somnat med dem i och aldrig någonsin känt av något obehag.

Foto: Senses.se

Ljudet

Ska vi beskriva ljudet som man får ur Elite 10 Gen 2 med ett ord så är det strålande. Vi förväntade oss heller inget annat då vi var mer än nöjda med första generationens ljud och generation 2 håller helt klart minst samma nivå. Utan att ens röra någon av inställningarna i appen är bas, mellanregister och diskant alla välbalanserade och i en fin harmoni med varandra. De få reservationer vi uttryckte i vår recension av föregående generation verkar som bortblåsta – numera försvinner inte basen eller mellanregistret när vi höjer volymen. Om detta beror på att Jabra finjusterat hårdvaran sedan föregångaren eller om det räckte med en mjukvaruuppdatering låter vi dock vara osagt. Sammanfattningsvis levererar Jabra Elite 10 Gen 2 fantastiskt ljud oavsett genre där vi har svårt att se att ens den kräsnaste kunden skulle hitta något att klaga på.

Brusreducering

Jabra hävdade att brusreduceringen blivit bättre i och med den nya generationen och vi är nog villiga att hålla med. Slår man till brusreduceringen försvinner omvärlden och kvar är du och din musik. Det är nästan lite läskigt att gå på en mycket trafikerad gata i stan och inte bli berörd av annat än mycket skarpa ljud som exempelvis biltutor. Som tur är har Elite 10 Gen 2 också en av marknadens bästa genomhörningslägen där mycket av den burkighet som resten av marknaden får dras med saknas. Vi kunde ha långa samtal med kollegor utan att vi kände ett behov av att ta av oss hörlurarna. Brusreducering och genomhörning var generellt mycket bra men om vi ska klaga på en sak så var det vindreduceringen. Missförstå oss inte – när vindreduceringen väl är påslagen är den nästan perfekt, minst i paritet med vindreduceringsproffsen Sennheiser. Men i appen finns det inget val att permanent slå till denna funktion, vi kan bara slå till en adaptiv vindreducering. Detta innebär att det tar uppemot fem sekunder av rejält vindbrus för att den ska slå till och efter bara en kort stund efter vinden mojnat så stänger den av sig. Detta i sig kanske inte är en dealbreaker för de flesta där ute men för er som tänkt cykla med dessa kommer varje start och stopp vid ett rödljus medföra uppemot 20 sekunders brus – inte en klockren upplevelse för oss som till exempel lyssnar på ljudböcker på väg till jobbet. Snälla Jabra, ge oss en dedikerad vindreduceringsknapp i nästa mjukvaruuppdatering!

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Uppkopplingsproblematik

När vi fick Jabra Elite 10 Gen 2 till redaktionen var vi först ganska missnöjda med hörlurarnas oförmåga att återansluta till telefonen när vi tog ut dem ur fodralet och stoppade dem i öronen. Vi var tvungna att manuellt återansluta dem varje gång. Vi provade alla åtgärder som den mycket trevliga kundservicemedarbetaren på Jabra påbjöd utan att det löste sig. Det var först när vi själva började efterforska problemet på reddit och andra diverse nätforum som vi hittade att detta var ett ganska utbrett problem – och INTE specifikt för Jabra utan de flesta andra konkurrenter hade samma problematik. Den gemensamma nämnaren verkade snarare vara telefonen, en Google Pixel av lite äldre modell. Det stämde även för vår del då lurarna spelade fint med alla andra ljudkällor vi sedan provade utan minsta problem. Vi övervägde att stryka detta avsnitt då detta inte var Jabras fel men låter det vara kvar så att om någon av er läsare stöter på liknande problem i framtiden slipper ni lägga timmar på felsök av en fungerande produkt.

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Slutsats

Som ni kanske redan anar är vi mycket nöjda med Jabra Elite 10 Gen 2. Ljudet, brusreduceringen, designen och komforten är alla ruggigt bra om inte till och med klassledande. Det enda vi egentligen klagade på hos föregångaren var det höga priset och även det har Jabra löst – i skrivande stund har Jabra redan sänkt priset med nästan en fjärdedel till det numera konkurrenskraftiga priset av 2700 kr. Det är verkligen synd att Jabra lämnar detta segment nu när de nästan nått perfektion och vi är många på redaktionen som kommer sakna att få recensera Jabras produkter.

Men det är väl som de säger – man ska gå ut med flaggan i topp och jäklar vilken flagga Jabra hann hissa på vägen ut!

Jabra Elite 10 Gen 2
Foto: Senses.se

Jabra skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

6 kommentarer

Per augusti 16, 2024 - 08:32

Vart idag ni dessa för 2700?
Ser utsett ligga på 3500 och upp r jag war dem. Feltrycksnisse?

Svara
senses.se augusti 16, 2024 - 09:47

Under perioden vi testade låg lurarna på 2 700, sen verkar priset ha gått upp igen (se bild från Prisjakt nedan). Priset svänger ju – särskilt över tid – därför skriver vi alltid ut perioden vi testat en produkt.

Prisjakt Jabra Elite 10 Gen 2

Svara
KN augusti 28, 2024 - 17:27

Är det värt att betala nästan dubbla priset för gen 2 istället för gen 1?

Svara
senses.se augusti 28, 2024 - 20:58

Hej Klas!

Tack för din fråga.

Vi har inte testat gen 1 av just denna modell. Men om man bortser från det rent subjektiva så får man, förutom allt som gen 1 erbjuder, möjligheten att använda fodralet som trådlös sändare av ljud från nästan vilken källa som helst samt bättre brusreducering. Om dessa egenskaper inte är så viktiga och man får en bra deal så är nog gen 1 ett riktigt kap.

Svara
dutifullye04a9e44d3 augusti 29, 2024 - 11:59

Hej!
Tack för svar. Ser ut som ni testat gen 1 i december 2023. https://www.senses.se/jabra-elite-10-recension/

Svara
senses.se augusti 29, 2024 - 12:35

Det stämmer, tack för rättelsen! :)

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.